Dodaj do ulubionych

zawodnik sumo...

16.03.06, 11:26
tak został wczoraj określony mój Syn przez jedną z lekarek....
nie wpłynęło to pozytywnie na moje odczucia tym bardziej, że wypowiedziane
było w momencie, gdy zauważono pewne nieprawidłowości w szybkości rozwoju
Malucha typu: nie podnosi główki do siadania (4,5 m-ca, karmiony piersią).
Odebrałam to jako krytykę i zarzut kierowany do matki, która zapasła dziecko
i winna jest temu, ze Syn jeszcze nie wykazuje gotowości do siadania...
Może faktycznie wina leży po mojej stronie???
Obserwuj wątek
    • bursztyn3 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:26
      p.S W wieku 4 mcy i 7 dni ważył 8750
      • issima3 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:41
        dDziewczyno wyluzuj. mój młody tez wzbudzał zachwyt jaki to duży tłuscioch. i
        co? ma 8 mcy i wcale nie jest gruby. jest duży owszem. duży sie urodził, ma
        dużych rodziców więc wielkiego wyboru nie ma.Dużo przybierał na wadze tak do 6
        miesiąca.Teraz więcej się rusza, je jak smok ale nie moża powiedzieć żeby był
        tłuściutki. karmisz synka piersią więc zmniejsza sie ryzyko nadwagi. zresztą w
        tak wczesnym wieku nie ma czegos takiego jak nadwaga u niemowlaka. a z drugiej
        strony poczytaj forum i zobaczysz ile mam szczuplutkich dzieci tez martwi się,
        że "nie rozwija sie tak jak powinno". myslę, że nie powinnaś narazie wpadać w
        panikę. a swoją drogą bardzo bardzo fajny ten twój Zbysio wink))))) I jeśli waga
        i wzrost utrzymują się na tym samym centylu to wg mnie wszystko ok.
    • saskiaplus1 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:32
      Tego nikt z forowiczów Ci nie powie. Jeśli karmisz piersią, to z pewnością nie
      mogłaś popełnić błędów żywieniowych: nie da się przekarmić dziecka piersią.
      Jeśli karmisz butelką albo stosujesz karmienie mieszane, to miałaś szansę
      "utuczyć" dziecko, choć niekoniecznie to zrobiłaś. Dzieci są różne po prostu.
      Następnym razem spytaj lekarkę spokojnie, czemu jej zdaniem dziecko jest takim
      grubaskiem. Może dowiesz się czegoś pożytecznego.
      A na pocieszenie powiem Ci, że ja i koleżanka karmimy piersią dzieci w podobnym
      wieku i co? Jej córka to "zawodnik sumo" a mój chudy węgorzyk...
      • bursztyn3 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:38
        Nie oczekuję odpowiedzi w sensie merytorycznym. Moje pytanie było bardziej
        retoryczne, a chciałam poprostu wylać swój żal (tak chyba mogę nazwać to
        odczucie po wczorajszym dniu). W ogóle to uczucie żalu i poczucie winy - na
        zmianę - jakaś taka mieszanka emocji od wczoraj....
    • wi0la Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:35
      ee kazde dziecko rozwija sie inaczej a ta lekarka moze nie miala nic zlego na mysli.
      MOj syn(5,5 miesiaca) wazy ponad 9 kg.
      Moja lekarka mowi ze jest zadowolona z tego jak rusza sie Hubert gdyz
      (ponoc-slowa lekarki) dzieci ,ktore wiecej waza mniej sie ruszaja,sa bardziej
      leniwe i stad moze byc to iz TWoj Synek nie podnosi glowki do siadu.
      Kladz go jak najwiecej na brzuszku wtedy bedzie cwiczyc swoja glowke
    • db19 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:38
      Po pierwsze dziecka karmionego piersią raczej się nie przekarmi. Po drugie
      maleństwo jeszcze chyba mało się rusza więc nie spala.Po trzecie ryzyko nadwagi
      u bobasa karmionego piersią jest znikome, szczególnie jesli rodzice są
      szczupli. Sama nie jestem taka mądra, wiem od swojego lekarza, bo ja też mam
      małego "zawodnika sumo" w wieku prawie 3 mies. Moja pani pediatra wręcz się
      ucieszyła, że mam dobry pokarm i mały przybiera. Jest w górnej granicy normy (w
      tych siatkach centylowych), ale W NORMIE - podejrzewam tak jak Twój. Lekarz
      powinien chyba powiedzieć czy jest jakieś ryzyko, a nie po prostu zgłaszać
      takie "uwagi" i zostawiać z tym matkę. Co do rozwoju - nie mogę się mądrze
      wypowiedzieć, ale wiem, że każde dziecko ma swój własny tok, niektóre się lenią
      (w szczególności chłopcy) więc jeśli to naprawdę poważne, to chyba powinnaś
      otrzymać wskazówki od lekarza co z tym zrobić, prawda?
    • db19 Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 11:42
      Za szybko enter. Więc myślę sobie - lekarz chyba coś nie tego... A siebie nie
      obwiniaj tylko ciesz się, że mały rośnie jak na drożdżach.
    • olimpia.szuwar Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 12:03
      Mój syn w tym wieku ważył tyle samo co Twój (też był na piersi) smile Teraz ma 9
      miesięcy i przytył od tamtego czasu ledwo kilogram. Dzieciaki sobie rosną jak
      im się podoba, ja bym się na tym etapie nie martwiła.

A lekarz - no cóż, myślę, że nie miał nic złego na myśli, a nawet jeśli to czy
      warto się tym przejmować? Mi lekarka non stop sugerowała, że pewnie skoro taki
      utuczony to go potajemnie dokarmiam mieszanką wink Gdyby coś było nie tak, to by
      Ci powiedziała, a złośliwości olej smile
    • alpepe Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 12:31
      O mojej mówiono w szpitalu po porodzie:
      pulpet i "ale grube uda" (3959, 59 cm).
      Potem na bilans dwulatka "olbrzym"
      Z tym, że moja córcia tylko taka krępa jest i zawsze się dobrze rozwijała.
    • cramm Re: zawodnik sumo... 16.03.06, 13:04
      Ja od swojej Mamy cały czas słysze,ze mały jest za gruby i muszę mu ograniczać
      jedzenie...a teść mówi do niego nie po imieniu a pulpet!!! A mały co? Jest
      TYLKO na piersi, za tydzien kończy 4 miesiące i waży 8100g, urodził sie z wagą
      3900g.Przecież nie będę go odchudzać? Zreszta jak - odmawiać piersi? Widocznie
      tyle potrzebuje koniec kropka!
      • olimpia.szuwar pulpet 16.03.06, 13:16
        A ja osobiście uważam, że "pulpet" to jedno z bardziej urokliwych określeń
        niemowlaczych big_grin Mój Młody nadal jest Pulpetem, mimo że coraz bardziej
        przypomina tasiemca wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka