Dodaj do ulubionych

pomoc wysłuszonej skórze

16.03.06, 20:42
Mój synek od kapieli w mydle ma bardzo wysłuszona skórę na brzuszku, boczkach
i pleckach. Kapię go teraz w płynie z oliwka i smaruję kremem balneum baby
krem. Czy znacie jakieś inne sposoby na taka skórę. Słyszałam że dobra jest
emulsja oilantum lub balneum ale mówiąc szczerze wolałabym coś tańszego.
Obserwuj wątek
    • agasasin1 Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 21:05
      nie wiem,czy ci pomogie,ale ja uzywam oliwke jonson-wlewam do wody(nie uzywam
      mydla)tylko mleczka kosmetycznego dla dzieci.potem po kapieli smaruje corkie
      oliwka
    • mamadzidka Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 21:29
      ja używam Oilatum od 8 m-cy i zakrętka na wanienkę wystarcza na kąpiel, a potem
      już nie smaruję mojego syna niczym - bo nie jest to potrzebne.
      Jeśli u ciebie też tak by było to odchodzą ci koszty oliwki i balneum wink
    • koniwiki Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 21:35
      Ja kąpie w wodzie z dodatkiem parafiny ciekłej (koszt około 3zł), nie używam
      mydła. Synek miał bardzo wysuszoną skórę pomimo kąpieli w emulsji oilatum, a
      teraz jest ok.dzięki parafinie. Do buzki używam krem oilatum soft-bardzo dobrze
      nawilża i zmiękcza skórkę, ale kosztuje około 20zł
      • ata0904 Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 22:07
        Ja też używam zwykłej ciekłej parafiny. Z tym, że nie dodaje do wody, ale
        masuję młodego po kąpieli. I problemy ze skórą zdarzają się nam sporadycznie.
    • bomba001 Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 22:17
      tylko parafina1 dodam, że jak kupisz butlę ok litra, to kosztuje ok. 18 zł.
      mozna przelać do malej buteleczki i jest cool. działa lepiej niż cokolwiek
      innego, ja myje parafina w wodzie, tak jakby smarując. czasem to tylko robię,
      bo mi sie nie chcesmile)
      • margarettka Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 22:30
        Moj synek ma 2 lata. Stosowalam oilatum i inne cuda typu masci z vit A z
        apteki. Ciagle mial szorstka skore na lydkach, suche placki i nawet ranki.
        Ostatnio wreszcie alergolog polecila nam krem aderma exomega. Rewelacja,
        chociaz podchodzilam sceptycznie... Po 3 dniach skora jest gladka, nie ma
        szorstkosci i ranek, super. Fakt, drogie to cholerstwo...ponad 50 zl, w aptece
        za 200 ml. Ale u nas superskuteczne.
        • mambartka Re: pomoc wysłuszonej skórze 18.03.06, 14:34
          Witam, mój synek urodził się jako "przeterminowany" i miał suchą skórkę.
          Położna zaleciła kąpiele w kisielu tj. w wodzie z mąką ziemniaczaną, którą
          przygotowuje się podobnie jak kisiel i dolewa do wanny. Problem zniknął w ciągu
          tygodnia. teraz od czasu do czasu stosujemy takie kąpiele i nie mamy większych
          problemów. Przy okazji nie trzeba się zamartwiać jeśli trochę takiej wody
          wpadnie do oczka lub buśki (woda z oliwką może stanowić problem) Pozdrawiam.
    • wielorybka Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 22:29
      oliwka w żelu skarb matki fajnie natłuszcza albo mleczko nivea z minerałami; a
      myje synka kostką oilatum (25 złotych ale uzywam jej już 3 miesiące chyba)
    • gosia.23 Re: pomoc wysłuszonej skórze 16.03.06, 23:01
      dziewczyny a gdzie sie kupuje tą parafinę w aptece?
      • patyczako Re: pomoc wysłuszonej skórze 17.03.06, 00:01
        w kazdej aptece kupisz tylko sie nie zdziw bo na opakowaniu pisze ze to na
        przeczyszczenie
    • mama_kotula Co to znaczy "wysłuszona"? n/t 17.03.06, 11:45

• azbestowestringi kotula 17.03.06, 11:51
        wysłużona może?
        • falka32 Re: kotula 17.03.06, 12:13
          taka, która jest jednocześnie wysuszona i wysłużona. Ot, taka, jaką mam na
          brzuchu po porodzie, jak się dobrze odwodnię przy karmieniu smile))))) Nie mówcie,
          że takiej nie miałyście nigdy. W końcu znalazłam okreslenie, jakiego mi na nią
          brakowało.
    • dagu75 Re: pomoc wysłuszonej skórze 18.03.06, 15:05
      Odstaw oliwkę i mydło. Spróbuj Top to Toe Johnsons, nie ma mydła., bo ona może
      wysuszać. Ja osobiście jestem fanką SVR Topialyse i Xerialine, ale to drogie.
      Tyle, że jest to jednorazowy duży koszt i mam spokój na jakieś 2-3 miesiące3
      dla dwójki dzieci. Kiedyś wyliczyłam, że opłaca się najbardziej.I skutki są
      debeściarskie.
    • slodziutka23101 Re: pomoc wysłuszonej skórze 18.03.06, 15:53
      hej moj synek tez ma sucha skora poszlam do pediatry i dala mi recepte na
      robiona masc super po paru dniach skora byla supersmilei masc byla tania ok 10zl
      za duza tubkesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka