Dodaj do ulubionych

jak ubieracie maluchy do spania, czym przykrywacie

21.04.06, 17:12
Moja Klaudia ma 3 m-sce i 1 tydzien. Do spania ubieram ją w body z długim
rękawkiem + śpiochy, przykryta jest cienkim kocykiem polarkowym... Ale
ostatnio ubrałam ją w same body z długim rękawkiem + skarpetki + kocyk
polarkowy - i też było jej dobrze. Nózki miała ciepłe.
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 18:09
      moj synek od urodzenia spi bez przykrycia, nie lubi, skopuje sie i ogolnie szkoda kasy na kolderki wink ale kolderke ma, przykrywam nia go do snu, ale i tak ja skopie i kolderka sobie synek sobie.....mil spiworek taki zeby sie nie odkrywal, a grdziez tam ryk byl potworny, wiec dalam spokoj...swoja droga dziwie sie, bo ja nawet w upal musze byc zakryta po uszy
    • baaasiiia Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 18:12
      Marcin od dwóch nocy śpi w śpiworku i to jest strzał w dziesiątkę! On
      zadowolony a ja spokojna, że mu zimno nie będzie.
      • moniqe245 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 19:13
        ale cw co ubieracie swoje dzieci??
        • asia06 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 20:30
          Teraz ubieram w body z długim rękawkiem i nakrywam kocykiem. Ale teraz w domu
          jest ciepło, w zimie nakrywałam kołderką.
    • niuniaspadi Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 19:29
      Ja mam ten sam problem, moja córcia ma 2 miesiące i 25 dni i też ją ubierałam do tej pory tak jak ty, lub body z krótkim rękawem+pajacyk i teraz przykrywam kocykiem polarkowym, wcześniej kołderką ale zauważyłam że jest po spaniu spocona i zmieniłam na ten kocyk. Ale go czasami skopuje i zastanawiam się nad tym śpiworkiem, tylko znów pojawia się pytanie jak ubrać dziecko pod ten śpiworek. Może jednak ktoś doradzi? Pozdrawiam
      • mmala6 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 19:56
        Niuniaspadi, wydaje mi sie ze za gruba mala ubierasz.Wystarczylby sam pajac i
        kocyk.Body jest zupelnie zbedne, chyba ze masz 15 stopni w sypialni.W tym
        wiekujest normalne ze dzieci maja chlodne a nawet zimne rece.Aby tylko nie byly
        lodowate.
        Spiworek jak najbardziej polecam zwlaszcza teraz jak sie robi cieplo.Mozna
        dziecko w samym bodziaku wlozyc do spioworka i nie martwic sie przykrywaniem.
        Moj jak mial 2-3 m-ce to spal w pajacyku (pomijajac okres nowrodkowy kiedy spal
        w kaftaniku i spiochoch ale to byla zima)przykryty kocykiem.Jak zaczal sie
        odkopywac kupilismy spiworek, w ktorym spal az do ok 10 tego m-ca, pomijajac
        lato kiedy spal w samym body z kr.rekawkiem okryty pieluszka tetrowa.Alez to
        byly upaly!!
        Teraz spi w pajacu pod kocykiem i sie co noc rozkopuje ale spiworek go wkurza,
        wiec juz w nim nie spi.
    • niuniaspadi Re: mmala6 21.04.06, 22:49
      Wiesz co, też wydaje mi się, że za grubo ale boję się coś zmieniać bo córcia waży dopiero 3640g i dopiero nabiera ciałka. Do tej pory mieliśmy straszne problemy z wagą, cały czas spadała. Z tego powodu wylądowałyśmy w szpitalu. Proszę nie myśleć, że ją głodziłam bo jadła normalnie i to bardzo chętnie, była i jest spokojna, kolki są jej obce i wogóle wszystko było ok, tylko ta waga. W szpitalu nie znaleźli przyczyny, wręcz wyrządził nam krzywdę, mianowicie ja z tego stresu straciłam pokarm i już go nie odzyskałam pomimo starań. I nas wypisali, a Mała tak po prostu zaczęła powoli przybierać na wadze.
      • mmala6 Re: mmala6 21.04.06, 23:02
        to faktycznie jeszcze chucherko.Pozostaje mala obserwowac, teraz sa bardzo
        cieple dni, mozna ja naprawde lekko ubierac.Lepiej ja dodatkowo przykryc w razie
        potrzeby niz potem martwic sie dodatkowo potowkami i miec wiecznie przeziebione
        dziecko (choc przeziebienie nie jest regula,rzecz jasnawink).
        A w nocy, mysle,ze mozna sprobowac bez bodziaka i przykryc cieplejsza kolderka
        ale to juz sama musisz ocenic.Ona wazy tyle co noworodek a noworodki zazwyczaj
        sie jeszcze owija i cieplej ubiera.Jezeli tak lubi, to ok, na pewno tego
        potrzebuje, w koncu nie bardzo ma co ja grzacsmile
        Na pewno nie moze byc spocona.
        Zycze wszystkiego dobrego, najwazniejsze ze mala przybierasmile)
    • mynia0 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 23:22
      dzieci są różne - jedne lubią ciepełko, a inne nie. moja córka jest zimnolubem -
      nakrycie odpada nawet w zimie, muszę więc tak ubrać, żeby nie zmarzła. jak
      tylko poczuje na sobie kocyk czy choćby pieluchę - natychmiast wrzask i pół
      nocy z głowy. a dziewczę jest już duże i przesypia noce od dawna.
      przyzwyczaiłam się do dobregosmile dlatego kocyk lezy w szafie.

w wieku 2-3 mies. ubierałam w długie body i śpioszki, albo krótkie body i
      pajaca. bywało, ze ze względu na upały dziecko spało wyłącznie w krótkim body.
      • shady27 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 23:30
        to tak samo jak u nas....tez zero przykrywania itd...raz go przykrylam to w nocy byl ryk, jak nie ma przykrycia spi jak susel...
        • mynia0 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 23:35
          smile
          miło wiedzieć, że nie tylko moja Ela to taki dzikus jak chodzi o przykrywanie -
          oczywiście ku rozpaczy babć, które najchętniej przyszyłyby ją do kocyka, albo
          wpakowały w śpiwór w środku lata.

tylko po co ja kupowałam tę kołdrę???
          smile
          • shady27 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 23:43
            heheeh to samo pytaie sobie zadaje...chyba po to zeby ladnie w lozeczku wygladalo
            • mynia0 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 21.04.06, 23:47
              nasza pościel leży w szafie - w łóżeczku nie ma na nią miejsca - córeńka
              łaskawie śpi co 5 minut w innym kącie mebla...smile
            • asia06 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 00:10
              Ha, tylko po co ja kupowałam tę kołdrę i to łózeczko też smile
    • kira_koslin Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 01:16
      młody ma 6 m, od małego zimolubny, teraz w dzien to body z krótkim rekawem +
      spiochy zero kocyka bo nie lubi, w nocy tylko pajacyk + kołderka ale jak ma
      szanse to chetnie się wykopie....w ogóle to ja mam dziwne mieszkanie bo u nas
      bardzo ciepło jest, w zimie kaloryfery były włączone tylko u młodego na 3 a
      wszyscy domownicy padali z ciepła oprócz tesciowej która przyjechała do na
      śięta z Florydy - wiec to zrozumiałe..
    • julitatuchorska Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 08:15
      hej

moj szkrbik konczy za dwa dni 10 miesiecy i jest z czerwca. Jak sie urodzil
      byly straszne upaly to spal tylko w body na krotki rekaw i skarpetki pod
      kocykiem szczelnie zawiniety bo tak lubil.Na poczatku bylo mu goraca tak do
      miesiaca czasu ale pozniej juz zmienilo mu sie i polubil ciepelko Po dwoch
      tygodniach zaczal spac w samym pajacu i pod kocem i tak juz zostalo do dnia
      dzisjeszego z ta roznica ze doszedl spiwor gdyz szkrab sie w nocy rokopywal i
      jak mu sie zimno zrobilo to sie budzil.

Natomiast moj bratanek - 4 miesiące - do tej pory musi byc grubo ubrany i
      szczelnie zawiniety bo straszny zmarzluch zniego choc ma co go grzac bo
      chucherko to z niego nie jest smile

także kazde dziecko innaczej reaguje

Pozdrowienia
      Julita
      • agnieszkas72 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 08:24
        Cienka,bawełniana piżamka i śpiworek z lekkim ociepleniem.Bardzo polecam.Moje
        dzieci zaczynały spać w spiworku w wieku ok.3 miesięcy i spały do ponad dwóch
        lat(duzy rozmiar śpiworka widziałam u nas w H&M).
    • maretina Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 14:54
      do spania cienka bawelniana pidzama a przykrywam lekkim kocykiem.
    • mania3 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 15:04
      Szymek śpi w body z krótkim rekawem i bawełnianym pajacyku bez przykrycia
    • clio1979 Re: jak ubieracie maluchy do spania, czym przykry 22.04.06, 16:52
      Body z długim rękawem, śpiworek rozmiar 86, wywietrzony pokój - śpi od 21 do 6
      zazwyczaj.
      Ja śpię tylko w koszulce, więc zakładam , że i małej dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka