myszkina1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 10:26 Ja codziennie. Ale nie dlatego, że jest brudny - on to po prostu uwielbia. Tuż przed kąpielą piszczy z radości, a w wannie pluska się i śmieje. Nie mogę mu tego odmówić ) Acha - mamy 4,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
mamapauli1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 10:43 Tak codziennie, bez tego ciężko by było zasnąć małej. Odpowiedz Link Zgłoś
betulinka Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 19:40 U mnie to juz taki schemat-kapiel,oliwkowanie,cycuszek i spanko.Maly zakochal sie w wodzie stosunkowo niedawno.Ale codziennie nie trzeba.Wystarczy dobrze oczyscic dolne partie.Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 10:55 Mój dziewięciomiesięczny Młody bardzo nie lubi się ostatnio kąpać i wsadzamy go do wanny tak rzadko, jak tylko można. Od urodzenia był kąpany co 2-3 dni i tak mniej więcej jest do teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 12:10 od urodzenia kąpiemy jasia codziennie. ma 7,5miesiąca i ma swój rytuał, o 20 do wanienki, mleczko i spać Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 13:54 Codziennie o tej samej porze czyli o 19.30. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_haneczka a po co 20.05.06, 14:04 A po co, takie maluchy sie przecież nie brudzą, ja kąpię synusia co tydzień, zawsze w sobote Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 jak to po co?????? 20.05.06, 17:12 Przeciez maluchy tez sie poca i raz w tyg to zdecydowanie za malo! no chyba ze twoj post mam traktowac z Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: a po co 21.05.06, 08:06 brudzą się brudzą. Kacperek raczkuje po całym mieszkaniu, dotyka wszystkiego, poza tym poci się tak samo jak i dorosły. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia06 to niezle ma odparzona 22.05.06, 09:39 to niezle ma odparzona pupe. wspolczuje dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_haneczka puk puk puk 22.05.06, 17:18 puknij sie koleżanko w głowe, przecież pupę myję mu po każdej kupce. Odpowiedz Link Zgłoś
betulinka Re: a po co 22.05.06, 15:37 Kumpela ma 14 miesiecznego synka a w domu tylko natrysk i brodzik bez wanny i codziennie wieczorem wlazi z nim pod prysznic.Jeszcze nie spotkalam sie z przychylna opinia na temat kapieli dziecka raz w tygodniu,niezaleznie od jego wieku.Dziwny wymysl... Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: a po co 22.05.06, 17:24 Ja też mam tylko natrysk ale dziecko ma swoją wanienke. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: a po co 22.05.06, 22:23 kiedy cora byla mala to kapalam ja codziennie i tak przez 2 miesiace a potem lekarka powiedziala mi ze nie ma takiej potrzeby bo w koncu takie dziecko sie nie brudzi w sensie ze po kupce pupcia i tak wyszorowana jak sie uleje to szyjka i buzka umyta wiec od tego czasu kapalam co drugi dzien ale teraz kiedy jest goraco to kapie codziennie bo skoro kapiel w upal to dla mnie taka orzezwiajaca przyjemnosc to czemu mam malenstwu odmowic tym bardziej ze mala uwielbia sie chlapac Odpowiedz Link Zgłoś
mamanikosia Re: a po co 23.05.06, 18:43 Sama się wykąp raz na tydzień i ciekawa jestem czy będzie Ci przyjemnie?.... Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 14:32 Codziennie ponieważ: główka sie z tyłu poci, rączki łapia co popadnie, jedzenie sie ulewa i czasami można je znaleźć w zagłebieniach w szyi i za uchem, małe dziecko tez się brudzi, sciera mu sie naskórek jak dorosłemu Odpowiedz Link Zgłoś
agawi26 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 17:33 Co 2-3 dni Codziennie natomiast zwilżonym wacikiem kosmetycznym przecieram mu twarz, zagłębienia w szyjce, łapki i przemywam uszka Myślę, że to wystarcza w zupełności Odpowiedz Link Zgłoś
nadja_201 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 17:41 my sie kapiemy co 2 dni ale uwazam ze to za rzadko, chciałabym kapac synka codziennie (nie pytajcie czemu nei moge , nie chce mi sie pisac ) Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 18:13 Jak był malutki to co 2-3dni, a codziennie buzię i pupę. Teraz codziennie bo szaleje, brudzi się i poci. No i uwielbia to. -Ala Odpowiedz Link Zgłoś
gerandia Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 18:14 jak synek byl malutki to codziennie teraz niestty co 2,3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
goska2771 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 19:05 My kapiemy malgo co 2 dnia codiennie gazikami szyjke i buzke. Odpowiedz Link Zgłoś
robbea1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 20:33 Ja codzinnie bo Malutka to poprostu uwielbia a poza tym spokojniej i łatwiej zasypia po kąpieli i ciepłym mleczku Odpowiedz Link Zgłoś
julca2 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 20:53 my w pierwszym miesiacu co drugi dzien (to myb marzec)a od drugiego miesiaca codziennie. Po myciu jedzonko i spanie. Mysle ze sie maly tak tego nauczyl ze wie ze tak ma byc.Zreszta czuje ze wieczorem to juz nawet czeka na ta kapiel. A po drugie to tez jest okazja zeby maz troche sie wysilil i poczul ojcembo kapiemy go razem Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 22:42 ja tez kapie codziennie.to taki rytuał - kapiel,butla i spac.i inaczej byc nie moze w naszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 20.05.06, 22:52 Nie, co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 08:01 Tak codziennie - poza małymi wyjątkami.Nie wyobrażam sobie sytuacji aby po całym dniu zabawy dziecko mogło iść spać nieumyte. Poza tym chlapanie się w wanience to świetna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
renia-10 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 09:48 Ja kąpie malucha codziennie (owszem sporadycznie zdarza się, że robię to z przerwa jednodniową np. synek uśnie o 17.00 i śpi do 24.00). Jak już wiele w tej sprawie powiedziano chodzi o higienę (w tym masaż całego ciała), zabawę i relaks dziecka. Dziecko moje potrafi przespać po kąpieli nawet 7 do 8 godzin non-stop. Dzięki temu i ja się wysypiam pomyśl o tym.... Powodzenia ) Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 16:32 tak codziennie, bo jest to czesc porzadku wieczornego i pomaga malemu przygotowac sie (psychicznie) do snu. Poza tym kanapki i inne czesci jedzenia na jego uszach i we wlosach moge domyc tylko w duzej ilosci wody. Od paru tygodni jest to rowniez forma zabawy maly lubi sam czolgac sie do lazienki siadac pod prysznicem bawic sie woda itp. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 17:03 Nie, co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
gulnara1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 18:48 kapie co 2-3 dni, a codziennie przemywam myjka. Ale jezeli sa upaly lub mala sie spoci z jakiegos powodu - to oczywiscie nie czekam na "termin", tylko kapie. Male dziecko musi miec na skorze troche swojej flory bakteryjnej - tak mi powiedziala pediatra. I dodala, ze jak damy jej skorze odpoczac, to od razu znikna wszelkie klopoty (corka miala skore bardzo wysuszona i nie pomagaly kapiele parafinowe, ani zadne inne). I tak sie stalo. Ale mysle, ze jak zacznie raczkowac, turlac sie po podlodze i bardziej brudzic to pewnie bede kapac codziennie Sadze, ze jest bardzo indywidualne - jedne dzieci poca sie mniej, inne bardziej jeszcze inne prawie wcale, dla wielu kapiel to rytual i sygnal do zasniecia. Najwazniejszy jest zdrowy rozsadek mam, ktore najlepiej znaja swoje pociechy i wiedza co dla nich dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 21.05.06, 18:53 My kąpiemy codziennie. Zuzak ma taka frajdę w kapieli! Od przyjścia za szpitala uwielbia kąpiele. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 08:15 Co drugi dzien, a jak byla mlodsza to co 3 Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 10:14 Ja codziennie, bo mi mała śmierdzi kupą Odpowiedz Link Zgłoś
kapcius Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 12:27 codziennie kąpiemy i codziennie zmieniamy pizamke....ja sama biore prysznic codziennie wiec czemu dziecku przyjemności odmawiać a ona uwielbia sie pluskac w wodzie...nasz wieczorny rytuał trwa ok godziny Odpowiedz Link Zgłoś
summerfield Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 14:39 my podobnie,sami kąpiemy sie codziennie i dzieci tak samo,no chyba w sytuacjach awaryjnych,gdy zasna prędzej lub są chore tzn .przeziębione wtedy ten jeden dzien nie narażam na takie gwałtowne zmiany temperatury,obmywam chusteczkami do pielęgnacji ciałka. Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 15:19 a czy ty się myjesz codziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna24 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 15:28 Myję córke codzinnie, a kąpiemy co 2 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 17:10 codziennie - jest to codzienny rytuał do którego dziecko jest przyzwyczajone. ponadto sama się kapię dwa razy dziennie więc raz dziennie kapiel dla dziecka uważam za niezbedną) Odpowiedz Link Zgłoś
edit75 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 22:35 codziennie chyba, że jest jakieś rodzinne święto i wracamy późno do domu, mój synek skończył 7 mc-y i podobnie jak u innych dziewczyn przyzwyczaił się do codziennego rytmu - kąpiel( którą wykonuje tatuś) potem cycuś i spanko! po kąpieli zdecydowanie lepiej śpi! no i oczywiście trzeba pamiętać że dziecko brudzi się tak samo jak dorosły i poci się tak samo, raz na tydzień jak to gdzieś wyżej przeczytałam to stanowczo za mało! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 22.05.06, 22:43 Codziennie. Misiek uwielbia się pluskać. Po za tym mamy taki rytuał - między 19:30 -20:00 kąpanie, potem cynio i spanie Odpowiedz Link Zgłoś
legwanzielony1 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 23.05.06, 22:58 Wykąpane dzieci lepiej śpią (podobno), a Oleńka uwielbia się pluskać, zresztą od urodzenia. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
come_back Jasne! 22.05.06, 22:44 Od zawsze, w koncu my tez kapiemy sie codziennie, wiec dlaczego dziecko ma chodzic brudne? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka2000 Re: Jasne! 24.05.06, 13:21 kazdego dnia mniej wiecej o tej samej porze, później pielęgnacja, jedzonko i lulu....i to jest najwazniejsze dla mnie, moje zmeczenie nie jest istotne. Nie rozumiem dlaczego ktos kąpie rzadziej (lenistwo?? oszczednosc??) Ktoś kąpie dziecko raz na tydzień????? LITOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 24.05.06, 13:24 Codziennie także dlatego że mały wie już że po kąpieli należy zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
magdafili Re: Czy codziennie kąpiecie dzieci??? 25.05.06, 22:58 O rany, z tego wunika ze dzieci, ktore nie lubia kąpieli są w niejszosci, mojemu Jasiowo jest to najwyżej obojetne a wczesniej bardzo bał sie wody i nie lubił kąpieli, tez staram sie wprowadzic rytuał ale nie bardzo pomaga to w zaśnięciu i tak usypia tylko przy cycu... Odpowiedz Link Zgłoś