gabi9916 21.05.06, 08:30 kiedy dziecko ustala sobie "plan dnia"? opiekunka, która będzie się zajmowała naszą panną (2 miesiące)chce znać jej rozkład dnia, ale niunia jeszcze nie wyznaczyła sobie co i kiedy chce robić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda_szczurka Re: kiedy? 21.05.06, 09:29 zależy od charakteru... niektorzy dorastaja do samodzielnego planowania dnia po czterdziestce sprawniej bedzie jak sama ustalisz corce co ma robic i kiedy... Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: kiedy? 21.05.06, 13:53 Moja corka ustalala sobie raz na jakis czas, zeby potem to zmienic. Uparlam sie pare razy ja przymuszac do stalych godzin, ae bylo to tak bezsensowne ze szybko dalam sobie z tym spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
kobitka22 Re: kiedy? 21.05.06, 16:13 Polecam książkę Tracy Hogg, tam jest wszystko napisane o ustalaniu dzieciaczkowi dnia tzw. ''Łatwy plan''. Od kiedy zakupiłam tę książke i przeczytałam moje dziecko jest spokojniejsze, ma swój cykl spania, aktywności i karmienia. Regularnie sypia w ciągu dnia i wiem czego mogę się spodziewać o danej godzinie. Jest tam naprawde dużo ciekawych rzeczy. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: kiedy? 21.05.06, 16:16 Juleczka ustala sobie sama a niania się podporządkowuje.Tak jest już od 15miesięcy) Odpowiedz Link Zgłoś
waflinka Re: kiedy? 21.05.06, 16:53 Do kobitki 22 Proszę napisz dokładnie jak zrobiłaś to że Twoje dzidzi ma ten plan i sypia lepiej w dzień??? ja od tygodnia próbuję z tym łatwym planem od Tracy i moja niunia spała ładnie przez 3 dni a teraz wogóle nie chce w dzień. nauczyłam ją zasypiać w łóżeczku ale jakby teraz wogóle nie jest zmęczona. Poradż proszę coś. Odpowiedz Link Zgłoś
webby Re: kiedy? 21.05.06, 18:14 Nie wiem czy wogóle...Nasza kruszyna ma już 13 m-cy i dalej nie ma stałego planu dnia.A może to zależy od dziecka?... Odpowiedz Link Zgłoś