Dodaj do ulubionych

dokarmianie

06.06.06, 09:00
Proszę napiszcie mi jakie sa objawy, ze dziecko nie dojada, że należałoby je
dokarmiać?? Mam cały czas schizę, ze mam za mało pokarmu, a nie wiem co może o
tym świadczyć.
Mała mi krótko spi, czasem 20-30 min-dlatego wydaje mi sie, ze moze budzi się
głodna, krótko ssie, bo ok. 5-7 min, ale jak konczy to nie z wrzaskiem że chce
jeszcze tylko albo przysypia albo jest w miarę spokojna. Gdyby była głodna to
darła by sie cały czas (?), bo na rękach jest spokojna. W nocy pzesypia 3-4
godz. bez karmienia, w dzien bardzo różnie, je co 30 min-1,5 godz., czasem
zdarza sie dłuższa przerwa. Jak zaczynam ją karmić, to charakterystyczne
mrowienie i kłócie w piersiach czuje po dłuższej chwili pól min-minuta, a
kiedyś czułam niemal zaraz po przystawieniu.

Acha, w ciągu 4 tyg. przybrała ładnie bo 1200 g., ale teraz ma 7 tyg. wiec
podczas tych 3 tyg. mogło coś sie zmienić.

Bede wdzieczna za sugestie, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amoszyn Re: dokarmianie 06.06.06, 09:11
      Najwiekszym wrogiem karmienia jest strach, że się źle karmi. Po prostu uwierz w
      siebie. Każda kobieta jest w stanie wykarmić swoje dziecko, ilośc pokarmu
      dostosowuje się do "popytu". a najlepiej po prostu warz jhe - jeżeli dobrze
      przybiera na wadze to jest ok.

Nie piszesz ile dzidzia ma miesięcy, ale wydaje mi się, że malutko. Ma więc
      prawo jeszcze mieć nieuregulowane pory snu i jedzenia. Nie zamartwiaj się tym.
      na pewno wszystko jest dobrze.
      • e_madziq Re: dokarmianie 06.06.06, 09:26
        Dzięki, masz rację, ze zawsze gdy sie zaczynam zastanawiać nad dokarmianiem to
        sie denerwuję i mam wrazenie, ze mam mniej pokarmu.
        Hania ma 7 tyg.
    • eve73 Re: dokarmianie 06.06.06, 12:37
      Najlepiej podjedz do przychodni i zwaz mala, wtedy sie uspokoisz, a jesli jest
      cos nie tak to szybko wychwycone bedzie do skorygowania. U nas byly podobne
      objawy, ale niestety okazalo sie ze mam juz b. malo pokarmu (sprawdzone w
      poradni lakt.) i corcia byla bardzo glodna... Zaczelam dokarmiac ja mieszanka i
      teraz cyca juz nie chce, a ja nie mam sily walczyc z laktatorem sad Tobie zycze
      zeby sie udalo, ale nie czekaj z domyslami, bo to byl wlasnie moj blad !
      • amoszyn Re: dokarmianie 06.06.06, 13:08
        u mnie było podobnie - wieczny stres ze mały niedojada itp, dokarimanie i
        ciągła walka z laktatorem i butelką (nie chcial cyca). Teraz żałuje, że tak
        długo w to brnęłam (2 miesiące). Jak tylko postanowiłam prestać się szarpac-
        odetchnęłam, odrodziłam się. Teraz syn ma 9 miesięcy, jest okazem zdrowia.
    • an_ni Re: dokarmianie 06.06.06, 13:34
      uspokoj sie kobieto!
      jesli w ciagu dnia je co 30 min -1,5 godziny to jest niemalze przekarmiana i
      nic dziwnego ze tak krotko ssie bo po prostu wiecej nie potrzebuje a z drugiej
      strony jesli je tak czesto to pije tylko pierwsze wodniste mleko i na krotko
      sie nasyca
      1200 g w 4 tyg to bardzo duzo
      jesli zasypia po karmieniu to znaczy ze sie najadla
      a jesli sie budzi to wcale nie musi byc glodna tylko wyspana
      zacznij ja uczyc regularnego jedzenia co 2-3 godziny - wtedy bedzie dluzej
      ssala i nauczy sie efektywnie dossac do tlustego mleka - bo takie karmienie jak
      teraz to ani to dla niej jest dobre (brzuszek) ani dla ciebie
      • e_madziq Re: dokarmianie 06.06.06, 18:13
        Pewno masz racje, a schizę mam z tego powodu, że nie udało mi się karmić piersią
        syna sad Karmiłam go od początku, jadł bardzo ładnie, a w wieku 6 tyg.
        podziękował mi za współpracę. Zbieglo sie to w czasie gdy podałam mu z butelki
        herbatkę i zaczął mi wtedy szaleć przy piersi-ssał, przestawał, wyginał sie itp.
        Pomyślałam, ze moze jest głody i zaczełam mu podawac mleko z butelki
        (mieszanke),Cyc już poszedł w odstawke w ciagu 2 tyg. Udawało mi się synka
        karmić tylko w nocy i przez sen. Odciągałam pokarm do 3 m-cy i dawałam przez
        butelke. Do dziś nie wiem, gdzie był mój błąd, czy mogłam miec mniej pokarmu,
        czy po prostu mały się rozleniwił przy smoczku i nie chciało mu sie ssać piersi.
        Dlatego tak teraz się obawiam.

NIe jestem fanatyczką karmienia piersią, ale zależy mi na tym.
        A syn-okaz zdrowia, pięknie się rozwija jest bardzo mądrym chłopcem-dlatego nie
        bronię sie przed mieszanką jeśli będzie trzeba.A piszę o tym, bo gdy karmiłam
        syna butelka wpadałam niemal w depresję slysząc-czytając że mleko matki jest
        najlepsze, bo.....

Dzieki i pozdrawiam, magda
        • kanaviosta Re: dokarmianie 06.06.06, 18:20
          jeżeli nie jestes pewna czy masz wystarczająco duzo pokarmu, po prostu odciągnij
          go i sprawdx ile go jest wink i to nieprawda, ze dzieci dokarmiane nbie chca cyca.
          moja ma juz prawie 4 miesiące, jest dokarmiana i nadal bardzo chętnie ssie.
          pozdrawiam
          • waflinka Re: dokarmianie 06.06.06, 21:55
            Napewo jest wszystko ok. Moja jak była głodna bo miałam mało pokarmu to w dzień
            prawie wogóle nie spała, non stop płacz, przy piersi też i wogóle wszędzie
            płacz.Spała jedynie trochę dłużej w nocy.
        • nikita94 Re: dokarmianie 24.06.06, 19:50
          jeśli dziecko przybrało na wadze 1200 gram - to CZYM TY SIĘ MARTWISZ ???
          zupełnie nie rozumiem. Przecież najlepszym wyznacznikiem czy dziecko się najada
          jest przyrost wagi. Pozdrawiamd
    • pucia78 Re: dokarmianie 24.06.06, 21:39
      & tyg to maleństwo i pamietaj że w okolicach 6-7 tyg możesz pojawić sie tzw
      kryzys laktacyjny - dziecko może być marudne i chcieć wiecej mleka. Najlepiej
      wtedy położyć się z dzidzią do łożka i dać jej possać ile chce.
      • dyzurna Re: dokarmianie 21.07.06, 10:20
        witam

mam podobny problem, sadze ze mala od 2 tygodni sie nie najda nie jest palczliwa jest bardzo grzeczniutka ale te moje wiotkie piersi sa strasznie puste.w 3 miesiacu mniej przybrala okolo 600 a przybbierala i ponad kilo . waga ur 2850 dzis 3,5 miesiaca i 5,900. nie wiem tylko czym ja dokarmic jakim mlekiem ? czy to musze z pediatra skonsultowac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka