Dodaj do ulubionych

problem z ulewaniem albo z wymiotami

14.06.06, 09:47
witam wszystkie Mamy
moze ktoras z Was miala ten problem, po karmieniu biorę malego do odbicia a
on czasem odbije a za chwile uleje bądź chlusnie z taką siłą, ze zawartosc
mleka jest na podlodze. Czasem ma to kolor bialy a czasem żółty. Maly
skonczyl miesiac. Nie wiem czy mam sie tym martwic czy nie. Byl czas kiedy
ładnie odbijał i troszke mu sie ulalo a dzis nosze go i prawie wszystko
oddaje. Nie wiem moze za czesto karmie i jest przejedzony, dzis je prawie co
godzine. A i ma żółtaczke fizj., ktora nie postepuje - moze to tez jest
przyczyna. Pomóżcie
Załamana Młoda Mama
Obserwuj wątek
    • bebro Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 09:51
      Witam
      Skontaktuj się z pediatrą choćby telefonicznie. Na pewno coś Ci doradzi i uspokoi.
      Pozdrawiam
    • jks76 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 10:03
      to wszystko zalezy czy przy tym ulewaniu sa jeszcze inne niepokojace objawy,
      jesli nie i maluch przybiera na wadze to raczej wszystko jest ok, ale najlepiej
      spytaj lekarza
    • mirelka5 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 10:04
      witam, moja córcia ma 5,5 miesiąca i też zdarza jej się tak hlusnąć. pytałam
      pediatrę ale powiedziała że niektóre dzieci tak mają. koleżanki synek też tak
      miał i od kiedy zaczął jeść na siedząco to minęło jak ręką odjął - więc ja też
      czekam wink
      • martagrz Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 10:14
        nie chcę cię straszyć ale u mojej córci też tak było i okazało się że ma
        refluks żołądkowo-przełykowy z którego jeszcze nie wyrosła mimo że ma już
        skończony roczek
    • hefalumpy3 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 10:19
      Przerabiałam ten temat z moim synkiem. Napisałam do Ciebie na adres gazetowy.
      Powodzenia.
    • kurczaczek1972 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 10:50
      Moj synek ma 5 tyg i od kilku dni przerabiam to samo, ale nie niepokoje sie, bo
      jest pogodny i przybiera na wadze. Mojemu zdarza sie ulewanie (nawet 3x po
      jednym karmieniu)zwlaszcza wtedy, gdy pije bardzo lapczywie, co mu sie teraz
      zdarza, bo 1 mies dzieci maja o wiele wiekszy apetyt, poza tym jest goraco.
      Jesli masz piers bardzo wypelniona mlekiem, odciagnij troche przed karmieniem,
      jak bedzie ssal, to mleko nie bedzie splywalo juz tak gwaltownie. Trzymaj sie !
      • kiniak22 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 14.06.06, 14:20
        jesli jest to tylko ulewanie to nie masz sie czym przejmowac tylko ze jest to
        strasznie uciazliwe moja cora ulewala przez ponad 6 miesiecy teraz ma skonczone
        7 i od jakichs 2 tygodni ani sladu
    • eli1979 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 09:00
      Czesc Kasia smile
      Dzieci ulewają, nawet chlustając tak jak piszesz. Mój tez tak miał. Widze, że
      nie wiesz czy to było ulewanie czy wymioty. Przy wymiotach dziecko sie wyraźnie
      męczy. Myślę, że bys sie od razu zorientowała.
      Pozdrawiam
    • jdylag75 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 09:20
      Nasz mały ulewał a później wymiotował przed, po i w trakcie jedzenia, nasiliło
      sie to około 6 tygodnia a po 2 tygodniach okazło się, ze ma zwężenie
      odźwiernika co wymagało operacji. Poza wymiotami zachowywał się normalnie, miał
      też potężny apetyt, poprostu był głodny bo jedzenie nie przechodziło do jelit.
      A wymiotował bez wysiłku czasami było to nadtrawione mleczko czasami świeże. Po
      operacji (2 tygodnie w szpitalu) problem całkowicie minął.
      • kaskrzyk Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 16:36
        jezu nie strasz mnie operacją, bylam dzis u pediatry i narazie nie kazal sie
        tym przejmowac i nie siac paniki smile
        • gosika78 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 16:56
          Moja 3-tyg córka ma to samo od jakiś 2 dni. Dziś błam u lekarza, dał skirerowanie do szpitala sad jakby się nasiliło i przykazał pionizowanie dziecka, to znaczy układanie ciałka wysoko pod kątem nawqet 40 stopni. A to chlustanie zaczęło się wraz z upałami.
          • jdylag75 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 19:17
            Nie straszę, przyczyn ulewania i wymiotów może być wiele, mój syn akurat miał
            zwężony odźwiernik. O ulewaniu, wymiotach bardzo sensownie jest napisane na
            stronie lmm, wklejam link: www.lmm.pl/porady/karmienie/ulewanie.html
            Może drogą coś pasuje do Waszego przypadku. Trzymam kciuki, nie życzę ani
            refluksu ani przerośniętego odźwiernika. W kwestii tego ostatniego służę
            informacjami-oby nie. Jak się będzie działo coś bardzo niepokojącego to do
            szpitala można jechać na dyżur. J
    • mika_p Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 17:08
      A czy osttatnio nie zaczełaś jesc czegos, czego nie jadłas na początku? MOje
      dziecko reagowało ulwaniem na jedzone przeze mnie pomidory i pite mleko,
      póxniej w sezonie doszły nektarynki z taka samą reakcją ze strony dziecka.
      • kaskrzyk Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 18:52
        no wlasnie od samego początku jem to samo, dzis pediatra powiedzial, ze narazie
        mam sie tym nie martwic bo bardzo ladnie przybiera na wadze smile, w ciagu 10 dni
        przybral 400 gram. jak narazie mam spokoj od wczoraj. moze to z gorąca bo u nas
        w srode w gdansku bylo napradw gorąco. pozyjemy zobaczymy.
        • agam28 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 22:05
          Moja Julka też ulewała i wymiotowała od urodzenia, najpierw okazało się że to
          zwężanie odźwiernika jednak po rtg okazało się że jest zwężony ale
          nieoperacyjny bo taka jego uroda, jednak wyszło że ma refluks. Z powodu
          refluksu musieliśmy podnieść łóżeczko tak żeby spała pod dużym kątem, po
          jedzeniu min 5 min trzymania w pionie, praktycznie nigdy nie leżała na płasko
          bo przewijałam w łóżeczku od skosem a w wózku też nie leżała na płasko. Musisz
          unikać wszelkich gumek bo nic nie może uciskaćbrzuszka. Zwróć też uwagę na to
          jak trzymasz dziecko czy przypadkiem ręką ni uciskasz jego brzuszka.Dostawała
          Debridat 2 razy dziennie. U nas ulewanie nasilało się kiedy ja zjadłam nabiał -
          skaza białkowa, i pomidory. Pierwsze 4 miesiące były staszne czasami
          przebierałam 5 razy w ciągu 10 min. Przeszło jak miała ok 7 miesięcy. Czasami
          jeszcze powracało ale na kilka dni.Na wadze przybierała ale mało. Odwiedź
          innego pediatrę zobaczysz co ci na to powie.Wytrwałości.
        • mika_p Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 16.06.06, 22:41
          Może jadłas mniej? A może nie zwracałas uwagi? Bo ja dopiero po jakimś czasie
          zauwazyłam, ze są dni ulewacza i dni prawie bez ulewania, a jeszcze minęło
          wiecej czasu, zanim zacżełam łączyć to ze swoją dietą, w zasadzie trafiłam
          przypadkiem co jest szkodliwe.
    • eluk7 Re: problem z ulewaniem albo z wymiotami 17.06.06, 22:49
      u nas zaczęło się jak mała miała tydzień. po usg brzuszka okazało się że ma
      refluks żołądkowo - przełykowy. na początku było trudno. Dawliśmy przed cycem
      po dwie łyżeczki specjalnego mleka, które miało gęstniec w żołądku i Debridat.
      Włąściwie nic nie pomagało. Najgorsze było zasypianie (godzina na rękach)i
      spanie w łużeczku (każdy skos był za mały). Z czasem zaczęło sie poprawiać.
      Teraz (3 mies.) prawie minęło.
    • melefretete enfamil na ulewanie 18.06.06, 00:05
      mleko enfamil jest dość drogie ale gestnieje w żołądku i zapowbiega
      ulewaniom... polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka