Dodaj do ulubionych

Przekreca sie tylko w jedna strone....

29.06.06, 15:38
Moja coreczka (7,5 miesiaca) przekreca sie z pleckow na brzuszek ale tylko w
jedna strone. Tzn tylko przez prawe ramie. Nie wiem czy to normalne i z
czasem nauczy sie przekrecac tez w druga strone czy powinnam sie skonsultowac
z lekarzem?Poradzcie cos bo zaczynam sie martwic. Przepraszam za brak
polskich czcionek.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • monisia64 Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 29.06.06, 16:16
      Ja właśnie wróciłam od lekarza, mój synek (6 mies.)ma też dokładnie ten sam
      problem. Gdy się zapytałam, jakie to może mieć konsekwencje, tzn. czy się w
      ogóle nie będzie przewracał, powiedziała, że to nie o to chodzi, tylko w
      przyszłości dziecko może mieć problemy w szkole z koncentracją, albo może mieć
      (ale nie musi) dysleksję itd.w najlepszym przypadku, w najgorszym może wystąpić
      jakiś niedowład tej lewej strony. W rezultacie zaleciła Voytę przez dwa mies. a
      później do kontroli. Tylko jak zwykle problem w tym, że na rehabilit. trzeba
      czekać, a synek musi już ćwiczyć, więc muszę sama, nie wiem jak to będzie, ręce
      mi opadają.
      • aurora77 Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 29.06.06, 16:23
        Moze to glupie pytanie ale co to jest Voyta? Troszke mnie zmartwilas. Chyba
        przejde sie do lekarza.
        • jbasko Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 29.06.06, 16:29
          voyta tio metoda rehabilitacji, poszukaj na necie
        • monisia64 Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 30.06.06, 07:52
          Voyta to jest matoda bardzo agresywna, dzieci zawsze przy tym płaczą.Musisz to
          sama ćwiczyć z dzieckiem 4 razy dziennie. Istnieje jeszcze metoda BobATHA,
          znacznie łagodniejsza. Ja pójdę jeszcze do neurologa dziecięcego, może on mi
          akurat ją zaleci.
    • mamapauli1 Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 29.06.06, 16:28
      Moja Paula też częściej przewracała sie tylko na jedną stronę. A teraz już biega
      i nic jej nie jest.
    • bonkreta Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 29.06.06, 23:00
      Mój Emiś też tak miał, ale on generalnie ma problem z lekką asymetrią. Chodzimy
      na rehabilitację (teraz już rzadko, raczej się pokazać i ocenić postępy, ale
      początkowo częściej). Zwykle tak jest, że dzieci opanowują jakiś ruch najpierw
      z jednej strony, a dopiero potem z drugiej. Nasz rehabilitant mówi, że "do
      sześciu tygodni funkcja może być asymetryczna" tzn. przez tyle czasu dziecko
      może się obracać tylko przez jedno ramię, albo siadać tylko przez jedno biodro,
      a najpóźniej po tym czasie powinno już opanować także ruch z drugiej strony.

Możesz zachęcać córę do obrotów przez drugie ramię kładąc ją w łóżeczku tak, by
      ćwiczyła ten mniej aktywny bok, turlać ją, podawać zabawki z jednej strony.
      Jeśli nie załapie - wybierz się do lekarza. Utrzymująca się asymetria może
      prowadzić do wady postawy w późniejszym wieku.
    • kama1978k Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 30.06.06, 08:12
      Filip nauczył się przekręcać z plecków na brzuszek ok 6 miesiąca. Robił to
      namiętnie ale tylko w prawą stronę. Wszelkie moje próby nauki obrotów w lewą
      stronę pełzły na niczym. Ale nie odpuszczałam. Na jednej z wizyt kontrolnych
      zapytałam naszego pediatrę o tą sytuację - ona odpowiedziała krótko: po prostu
      ma silniejszą prawą stronę, nic nie robić. No więc przestałam. Filip ma teraz
      8,5 miesiąca obraca się we wszystkie możliwe strony, siada z każdej pozycji
      raczkuje w zawrotnym tempie, staje przy każdym napotkanym sprzęcie, chodzi
      dookoła łóżeczka i przy meblach. Możesz więc zapytać swojego pediatry o tą
      sytuację ale ja radzę cierpliwość i spokój.
      • mmala6 Re: Przekreca sie tylko w jedna strone.... 30.06.06, 08:28
        nie ma co panikowac, zawsze jedna strona jest silniejsza.Musisz go uczyc
        obrotow przez drugie ramie, bardzo szybko zalapie zobaczysz.Pociganij go lekko
        go za prawa raczke i pomagaj zrobic obrot przez lewe ramie.On robi przez prawe
        ramie, bo ma silniejsza prawa strone, obrot przez lewe ramie wymaga wiecej sily
        i wysilku, wiec mu sie nie chce.Zarejstruj sie do neurologa a czekajac na
        wizyte sama cwicz z dzieckiem.Vojta to ostatecznosc w naprawde ciezkich
        przypadkach, szkoda meczyc dziecko tylko dlatego,ze obraca sie w jedna strone a
        nie w dwiesmile
        Wiem o czym mowie, moj syn mial zdiagnozowana asymetrie, cwiczylismy i Vojta i
        Bobath.Te pierwsze cwiczenia wspominam koszmarnie, dzieci z tak malymi
        niedociagnieciami neurlogicznymi nie powinny byc katowane Vojta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka