agnes783 13.07.06, 10:36 Witam, czy wiecie może czy ciemiączko może być zapadnięte, a jesli nie, to jaka jest tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doris1981 Re: Zapadnięte ciemiączko 13.07.06, 10:48 Ciemiączko nie powinno byc zapadnięte.Może to świadczyć o odwodnieniu maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Zapadnięte ciemiączko 13.07.06, 10:54 Oczywiście, że ciemiączko może być zapadnięte-jeżeli siedzi, jeżeli leży natomiast nie powinno bo rzeczywiście świadczy o odwodnieniu.Sprawdź jeszcze skórę na brzuszku-czy jest elastyczna czy nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes783 Re: Zapadnięte ciemiączko 13.07.06, 11:12 Kiedy synek się zgina w pasie, to skóra sie troszke marszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
lipka12 Re: Zapadnięte ciemiączko 13.07.06, 13:13 Ja też panikowałam, że mała ma odwodnienie, bo ciemiączko trochę zapadnięte. I nawet wezwałam pediatrę. Ta zbadała dziecko i powiedziała, że wszystko ok. Że ciemię może się trochę zapadać, w zależności od bilansu płynów. I jak np. siusiał niedawno to będzie lekko zapadnięte. Kontroluj ilość płynów - zwłaszcza w upały - jeśli karmisz piersią to częściej przystawiaj, jeśli buteklą to dopajaj. Poza tym kontroluj ilość mokrych pieluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: Zapadnięte ciemiączko 13.07.06, 19:08 Ja miałam z moim małym taki przypadek jak miał 2 miesiące, pediatra mimo to skierowała nas do szpitala na badania i rzeczywiście mój maluch był odwodniony, co jakiś czas dostawał kroplówki dożywiające, ale jak jego waga z powrotem zaczęła wracać do normy to nas wypuścili do domku.Dlatego trzeba przestrzegać w upały dopajania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś