bastet7 17.07.06, 14:47 No własnie? Jaki fotelik do samochodu? Bo mąż twierdzi, że wszyscy jego znajomi wozili takie maleństwa w gondolkach na tylnym siedzeniu. Wiem, ze to nie zgodne z przepisami... Jak to było w Waszym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niuniczek Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:01 na krótsze odcinki zakupy wypad za miasto fotelik!! ja mam bebe confort creatis polecam a na dłuższe powyżej 150 km gondola dla wygody i zdrowia dziecka, niektóre gondole przystosowane są do wożenia niemowląt i nie jest to zabronione np.windoo ma pasy bezpieczeństwa jak w foteliku Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:25 ja tez mialam fotelik confort babies i uwazam ze tylko w takich powinno sie przewozic dzieci gondola nie chroni dzieciaka a chyba bezpieczenstwo jest najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
hanula12 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:29 fotelik od 0 kg, najlepiej z wkładką dla noworodka. i tylko fotelik. w gondoli (sama gondola nie lata bo pasami jest przypięta) dziecko a zwłaszcza jego główka lata na prawo i lewo. pytałam się rehabilitanta i lekarza neurologa - TYLKO FOTELIK! z atestem, odpowiedni do wagi i wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.waw1 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:34 Witam Mam fotelik dla dziecka od 0 kg wraz z wkładką dla noworodków i jak usadowiłam w nim mojego dwutygodniowego synka to się przeraziłam. Miałam wrażenie że jest cały powyginany a głowę jakoś dziwnie miał wygiętą tak że przylegała do klatki piersiowej. Czy tak to powinno wyglądać??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karat1976 Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 14:36 polecam Play - ma 3-stopniową regulację oparcia. U mnie super się sprawdza nawet na dalekie wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocurrrr Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 15:33 Czy chodzi o Prima Play do Mutsy? Odpowiedz Link Zgłoś
sagittario Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 17:08 Witam! Dziecko ze względów bezpieczeństwa powinno być przewożone w foteliku samochodowym. Foteliki w przedziale wagowym 0-13 kg (montowane tyłem do kierunku jazdy) są tak wyprofilowane aby maluch opierał się całym ciałem. W przypadku nieprzewidzianego zdarzenia drogowego siły i przeciążenia rozkładają się na całe ciało. Gdyby dziecko leżało w foteliku zupełnie na płasko cała siła byłaby przenoszona poprzez wewnętrzne pasy fotelika tylko na ramionka. Niektóre gondolki posiadają możliwość zamocowania w samochodzie, jednak zawsze są montowane poprzecznie do kierunku jazdy, w każdym takim przypadku podczas hamowania i przyśpieszania szyja i głowa dziecka (pomimo tego że leży na płasko) jest znacznie częściej narażona na obciążenia, poza tym przy uderzeniu bocznym dziecko po prostu wypada z wewnętrznego, z reguły jedynego pasa mocującego je w gondolce. Proszę sobie wyobrazić co może się stać z maluchem ułożonym poprzecznie do kierunku jazdy i przytrzymywanym tylko jednym pasem w połowie długości ciała przy uderzeniu przodem samochodu (przepraszam za wyrażenie ale dziecko po prostu się „zawija” na tym pasie). Polski kodeks drogowy nie zabrania przewożenia dzieci w gondolce posiadającej homologację europejską ( norma ECE R44/03 lub nowszą ECE R44/04) jednak ze względów bezpieczeństwa zawsze polecany jest fotelik którego podstawową funkcją jest zapewnienie chociaż minimum bezpieczeństwa w czasie podróży, gondolka powstała jako element wózka a nie urządzenie do przewozu dzieci w samochodzie, to jest jej tylko dodatkowa funkcja raczej zapewniająca wygodę niż bezpieczeństwo. Tak jak wspominałem foteliki są zawsze wyprofilowane tak aby dziecko nie leżało w poziomie, fotelik Prima Play / Mutsy pomimo że posiada możliwość rozłożenia na płasko, w samochodzie powinien być stosowany z podniesionym oparciem o czym informuje naklejka z tyłu fotelika, rozłożony na płasko może być stosowany na wózku lub jako nosidełko dla dzieci nie przekraczających wagi 5 kg. (dokładne informacje powinny znajdować się na foteliku). Pozdrawiam www.sklep-bambino.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
karat1976 Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 20:06 własnie tak go używamy na płasko tylko na podłodze lub zamontowany na wózku gdy Mała sobie śpi Odpowiedz Link Zgłoś
drops27 Re: Jaki fotelik-noworodek 19.07.06, 10:48 Trzeba pokombinowac, my pod wkladke dla niemowlaka wlozylismy podklad tak zeby mu sie troszke tulow podniosl i zeby nie byl tak powyginany. Odpowiedz Link Zgłoś
latouche Re: Jaki fotelik-noworodek 19.07.06, 00:42 bastet7 napisała: > No własnie? Jaki fotelik do samochodu? Bo mąż twierdzi, że wszyscy jego > znajomi wozili takie maleństwa w gondolkach na tylnym siedzeniu. Wiem, ze to > nie zgodne z przepisami... Jak to było w Waszym przypadku? ja mam Jane Rebel 0-13 kg, jest bardzo fajny i lekki. Uzywalam od urodzenia synka, Dzidus nawet czasami w domu w nim sobie drzemal Bardzo dobrze nam sluzy juz pol roku, i pewnie jeszcze posluzy troche, bo maly wazy teraz okolo 8 kg. Uwazam, ze warto kupic, zwlaszcza jak duzo jezdzisz samochodem Odpowiedz Link Zgłoś