Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik-noworodek

17.07.06, 14:47
No własnie? Jaki fotelik do samochodu? Bo mąż twierdzi, że wszyscy jego
znajomi wozili takie maleństwa w gondolkach na tylnym siedzeniu. Wiem, ze to
nie zgodne z przepisami... Jak to było w Waszym przypadku?
Obserwuj wątek
    • niuniczek Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:01
      na krótsze odcinki zakupy wypad za miasto fotelik!! ja mam bebe confort creatis
      polecam a na dłuższe powyżej 150 km gondola dla wygody i zdrowia dziecka,
      niektóre gondole przystosowane są do wożenia niemowląt i nie jest to zabronione
      np.windoo ma pasy bezpieczeństwa jak w foteliku
    • kasiac23 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:25
      ja tez mialam fotelik confort babies i uwazam ze tylko w takich powinno sie
      przewozic dzieci gondola nie chroni dzieciaka a chyba bezpieczenstwo jest
      najwazniejsze
      • hanula12 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:29
        fotelik od 0 kg, najlepiej z wkładką dla noworodka. i tylko fotelik. w gondoli
        (sama gondola nie lata bo pasami jest przypięta) dziecko a zwłaszcza jego
        główka lata na prawo i lewo. pytałam się rehabilitanta i lekarza neurologa -
        TYLKO FOTELIK! z atestem, odpowiedni do wagi i wieku dziecka.
        • magda.waw1 Re: Jaki fotelik-noworodek 17.07.06, 15:34
          Witam
          Mam fotelik dla dziecka od 0 kg wraz z wkładką dla noworodków i jak usadowiłam
          w nim mojego dwutygodniowego synka to się przeraziłam. Miałam wrażenie że jest
          cały powyginany a głowę jakoś dziwnie miał wygiętą tak że przylegała do klatki
          piersiowej. Czy tak to powinno wyglądać???
          Pozdrawiam
          • karat1976 Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 14:36
            polecam Play - ma 3-stopniową regulację oparcia. U mnie super się sprawdza
            nawet na dalekie wyjazdy.
            • kocurrrr Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 15:33
              Czy chodzi o Prima Play do Mutsy?
              • karat1976 Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 16:40
                tak
              • sagittario Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 17:08
                Witam!

Dziecko ze względów bezpieczeństwa powinno być przewożone w foteliku
                samochodowym.

Foteliki w przedziale wagowym 0-13 kg (montowane tyłem do kierunku jazdy) są
                tak wyprofilowane aby maluch opierał się całym ciałem. W przypadku
                nieprzewidzianego zdarzenia drogowego siły i przeciążenia rozkładają się na
                całe ciało. Gdyby dziecko leżało w foteliku zupełnie na płasko cała siła byłaby
                przenoszona poprzez wewnętrzne pasy fotelika tylko na ramionka.
                Niektóre gondolki posiadają możliwość zamocowania w samochodzie, jednak zawsze
                są montowane poprzecznie do kierunku jazdy, w każdym takim przypadku podczas
                hamowania i przyśpieszania szyja i głowa dziecka (pomimo tego że leży na
                płasko) jest znacznie częściej narażona na obciążenia, poza tym przy uderzeniu
                bocznym dziecko po prostu wypada z wewnętrznego, z reguły jedynego pasa
                mocującego je w gondolce. Proszę sobie wyobrazić co może się stać z maluchem
                ułożonym poprzecznie do kierunku jazdy i przytrzymywanym tylko jednym pasem w
                połowie długości ciała przy uderzeniu przodem samochodu (przepraszam za
                wyrażenie ale dziecko po prostu się „zawija” na tym pasie).

Polski kodeks drogowy nie zabrania przewożenia dzieci w gondolce posiadającej
                homologację europejską ( norma ECE R44/03 lub nowszą ECE R44/04) jednak ze
                względów bezpieczeństwa zawsze polecany jest fotelik którego podstawową
                funkcją jest zapewnienie chociaż minimum bezpieczeństwa w czasie podróży,
                gondolka powstała jako element wózka a nie urządzenie do przewozu dzieci w
                samochodzie, to jest jej tylko dodatkowa funkcja raczej zapewniająca wygodę niż
                bezpieczeństwo.

Tak jak wspominałem foteliki są zawsze wyprofilowane tak aby dziecko nie leżało
                w poziomie, fotelik Prima Play / Mutsy pomimo że posiada możliwość rozłożenia
                na płasko, w samochodzie powinien być stosowany z podniesionym oparciem o czym
                informuje naklejka z tyłu fotelika, rozłożony na płasko może być stosowany na
                wózku lub jako nosidełko dla dzieci nie przekraczających wagi 5 kg. (dokładne
                informacje powinny znajdować się na foteliku).

Pozdrawiam

www.sklep-bambino.pl/
                • karat1976 Re: Jaki fotelik-noworodek 18.07.06, 20:06
                  własnie tak go używamy smile na płasko tylko na podłodze lub zamontowany na wózku
                  gdy Mała sobie śpi
          • drops27 Re: Jaki fotelik-noworodek 19.07.06, 10:48
            Trzeba pokombinowac, my pod wkladke dla niemowlaka wlozylismy podklad tak zeby
            mu sie troszke tulow podniosl i zeby nie byl tak powyginany.
    • latouche Re: Jaki fotelik-noworodek 19.07.06, 00:42
      bastet7 napisała:

> No własnie? Jaki fotelik do samochodu? Bo mąż twierdzi, że wszyscy jego
      > znajomi wozili takie maleństwa w gondolkach na tylnym siedzeniu. Wiem, ze to
      > nie zgodne z przepisami... Jak to było w Waszym przypadku?
      ja mam Jane Rebel 0-13 kg, jest bardzo fajny i lekki. Uzywalam od urodzenia
      synka, Dzidus nawet czasami w domu w nim sobie drzemal
      Bardzo dobrze nam sluzy juz pol roku, i pewnie jeszcze posluzy troche, bo maly
      wazy teraz okolo 8 kg. Uwazam, ze warto kupic, zwlaszcza jak duzo jezdzisz
      samochodem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka