kinn26 19.07.06, 18:16 Mam pytanie, moja córeczka ma 3 tygodnie i nie wiem jak myć jej "cipunię",czy w środku też mam myć czy tylko z wierzchu ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kassiik Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 19:41 w środku między wargami też trzeba przemyć. W szpitalu położna pokazywała że można oliwką linomag między wargami przecierac wacikiem czy gazikiem Odpowiedz Link Zgłoś
madzik-1977 Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 20:27 A mnie właśnie uczulali,że tam myć nie wolno,gdyż jest to samoistna ochrona,która chroni przed bakteriami.Owszem przemywać ale nie szorować,rożchylając wargi sromowe.Dopiero jak będzie większa... I bądź tu mądrym... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_7 Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 22:11 ze srodka nie nalezy czyscic tej bialej mazi. Ona jest ochroną, ale na zew. przeywac... Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:13 Mnie to samo mowili _ nie myc po pewny czasie ta wydzielina sama sobie wychodzi, wargi sromowe robia sie wieksze i zeczywiscie mozna delikatnie tam wymywac po zrobienie kupy.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 15:51 Ale ta samoistna ochrona działa przez pierwsze 3-4 dni! Potem ta maź może stać się siedliskiem bakterii i źródłem zakażenia. Tak mnie poinformowano w szpitalu. Od początku myję córce wargi sromowe tez od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:45 MYĆ- ale bardzo delikatnie. Jak nie będziesz myła to masz sporą szansę na zapalenie układu moczowego.Przecież kupka niemowlęcia jest półpłynna i dostaje się między wargi sromowe. W kupie są bakterie-e.coli, jeszcze te upały...MYĆ. Jak leżałam z dzieckiem w szpitalu z rotawirusem najwięcej było przyjęć na ZUM-dziewczynki przez niewystarczającą higienę osobistą. Jesteś dorosłą kobietą, ale również między wargami tworzy się ta wydzielina, tyle, że w b małej ilości.Myjesz się czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:47 Oczywiscie, ze nie szorowac, ale delikatnie wacikiem przecierac. Przeciez tam moga zbierac sie bakterie. U nas na wizycie patronazowej polozna pokazala, jak to robic. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 10:35 mi lekarka powiedziala nie myc nie zagldac nie dotykac, efekt w 20 dniu zycia dziecka wyladowalysmy w szpitalu na 10 dni, lekarze byli zszokowani, nalezy codzinnie rozchylac wargi sromowe wacikiem delikatnie przemywac, mazi mozna nie zmywac chociaz nam w spzitalu doslownie ja zdrapali, nalezy zachowac tam czystosc szczegolnie uwazac na kupki Odpowiedz Link Zgłoś
dreamo Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 11:01 Myć!! Dziecko większość czasu spędza na leżąco i efekt: cała kupa rozmazuje się po całym kroczu. Ja przemywam te okolice codziennie używając do tego wacików i przegotowanej wody. Nie stosuję żadnych kremów i maści. I do tej pory jest wszystko ok! Córcia zdrowa, nie ma żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiula81 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:11 Mi po porodzie tez nie kazali przemywac, zeby nie zmyc tej warstwy ochronnej. Gdy mała miala 7 tyg. wyladowalysmy w szpitalu na zapalenie pluc i tam pielegniarka rozszerzyla jej cipuchne i z cala sila przemyla. Moj maz sie na nia wydarl, a ona spokojnie nam wytlumaczyla, ze trzeba przemywac. Co szpital to obyczaj. Nauczylam sie przez to, żeby ufac swojej intuicji. Odpowiedz Link Zgłoś
asae Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:22 Może przez pierwsze dni jest to jakaś ochrona, ale później jest to świetna pożywka dla bakteri. Jęśli nie chcecie mieć zapalenia układu moczowego to radzę zacząć myć i usunąć tą wydzielinę. Lekarz nawet nam zalecił aby raz dziennie, np. po kąpieli przetrzeć cipulkę (głównie między wargami) naparem z rumianku. Higiena osobista - nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:24 No sorki, kupa dostaje się tam za każdym razem, oczywiście że myć! Odpowiedz Link Zgłoś
blesa1 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:30 Temat rzeka... szkoda tylko że musimy ufać własnej intuicji bo w każdej placówce medycznej mówią co innego... Na początku nie usuwałam wydzieliny zgodnie z zaleceniami pielęgniarek. Ale intuicja kazała mi tam zaglądać. Przemywałam cipkę bo nie mogłam uwierzyć że małym dziewczynkom "tam" się nie myje. Ale wydzieliny nie usuwałam. Po kilku tygodniach wydzielina usunęła się sama, a ja jednocześnie dowiedziałam się od mojej ginekolog (która jest również ginekologiem dziecięcym) że powinnam była usuwać... a nie usuwałam... Na szczęście nic się nie stało... I tak naprawdę to do tej pory nie wiem czy robiłam słusznie czy nie... Ale w cipkę zaglądałam i zaglądać będę... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 13:56 Mnie położna na odddziale jeszcze powiedziała, że nie należy rozchylać malutkiej dziewczynce warg sromowych, chyba, że tej wydzieliny będzie bardzo dużo. Specjalnie jej nie rozchylam, ale po kupie zawsze myję dokładnie wacikiem i przegotowaną ciepłą wodą (nie używam chusteczek). I zwracam uwagę na sklejenie warg sromowych, bo juz raz się zdarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
brogla Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 14:07 Mi tez wszpitalu mówili ,zę nie przemywać. Po kilku tygodniach - przed wizytą patronażowa, sam zagladnełam do ciuchny i o matko- ta białą maż waliłą niemiłosiernie. Przemyłam wacikeim z rumiankiem. A potem jak przyszła lekarka , to zapytałam sie czy słusznie umyłam, a ona , że pewnie , bo przecieżja teżsie myję. Kazała zamiast rumianku, parafiną przemywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodziutka11 najbezpieczniej 20.07.06, 15:40 najbezpieczniej myć swoim mleczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1004 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 15:56 nie zgadzam się! w mleku jest duża zawartosc glukozy - czyli swietnej pożywki dla bakterii Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 17:49 myć, mi też kazali nie rozchylać i nie myć, i mała miała sklejenie warg sromowych, teraz rozchylam i przemywam dokładnie z wydzieliny ale sama wodą i nic się już nie dzieje, aha i smaruję Alantanem Plus Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: najbezpieczniej 20.07.06, 21:13 Jaja sobie robisz prawda? Taki młyn na wodę? Ja przemywałam. Przez pierwsze kilka tygodni wacikami z przegotowaną wodą, a potem już normalnie wodą i mydłem przy kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: najbezpieczniej 20.07.06, 21:14 Z tymi jajami to chodziło mi o przemywanie mlekiem Sorki, ale z krzesła spadłam kto Ci takich głupot nagadał Odpowiedz Link Zgłoś
kinn26 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 22:26 z tym mlekiem to chyba faktycznie przesada Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 22:46 od razu po wyjsciu ze szpitala mylam corci cipcie solidnie i cała,rozchylajac wargi.nigdy na nic nie chorowała za to byla czysta i pachnaca.taka jaka i ja lubie byc.okropne jest to ze niektóre z was nie myja normalnie dziewczynek.absolutnie nie nalezy sie słuchac w tej materii poloznych.nalezy myć. Odpowiedz Link Zgłoś