Dodaj do ulubionych

Mycie dziewczynek

19.07.06, 18:16
Mam pytanie, moja córeczka ma 3 tygodnie i nie wiem jak myć jej "cipunię",czy
w środku też mam myć czy tylko z wierzchu ??
Obserwuj wątek
    • kassiik Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 19:41
      w środku między wargami też trzeba przemyć. W szpitalu położna pokazywała że
      można oliwką linomag między wargami przecierac wacikiem czy gazikiem
      • madzik-1977 Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 20:27
        A mnie właśnie uczulali,że tam myć nie wolno,gdyż jest to samoistna
        ochrona,która chroni przed bakteriami.Owszem przemywać ale nie
        szorować,rożchylając wargi sromowe.Dopiero jak będzie większa... I bądź tu
        mądrym... Pozdrawiam.
        • nastka_7 Re: Mycie dziewczynek 19.07.06, 22:11
          ze srodka nie nalezy czyscic tej bialej mazi. Ona jest ochroną, ale na zew.
          przeywac...
          • reniuta67 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:13
            Mnie to samo mowili _ nie myc po pewny czasie ta wydzielina sama sobie
            wychodzi, wargi sromowe robia sie wieksze i zeczywiscie mozna delikatnie tam
            wymywac po zrobienie kupy.Pozdr.
        • visenna2 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 15:51
          Ale ta samoistna ochrona działa przez pierwsze 3-4 dni! Potem ta maź może stać
          się siedliskiem bakterii i źródłem zakażenia. Tak mnie poinformowano w
          szpitalu. Od początku myję córce wargi sromowe tez od środka.
    • amwaw Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:45
      MYĆ- ale bardzo delikatnie.
      Jak nie będziesz myła to masz sporą szansę na zapalenie układu
      moczowego.Przecież kupka niemowlęcia jest półpłynna i dostaje się między wargi
      sromowe. W kupie są bakterie-e.coli, jeszcze te upały...MYĆ.
      Jak leżałam z dzieckiem w szpitalu z rotawirusem najwięcej było przyjęć na
      ZUM-dziewczynki przez niewystarczającą higienę osobistą.
      Jesteś dorosłą kobietą, ale również między wargami tworzy się ta wydzielina,
      tyle, że w b małej ilości.Myjesz się czy nie?
      • phantomka Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 09:47
        Oczywiscie, ze nie szorowac, ale delikatnie wacikiem przecierac. Przeciez tam
        moga zbierac sie bakterie. U nas na wizycie patronazowej polozna pokazala, jak
        to robic.
        • ade1 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 10:35
          mi lekarka powiedziala nie myc nie zagldac nie dotykac, efekt w 20 dniu zycia
          dziecka wyladowalysmy w szpitalu na 10 dni, lekarze byli zszokowani, nalezy
          codzinnie rozchylac wargi sromowe wacikiem delikatnie przemywac, mazi mozna nie
          zmywac chociaz nam w spzitalu doslownie ja zdrapali, nalezy zachowac tam
          czystosc szczegolnie uwazac na kupki
    • dreamo Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 11:01
      Myć!!
      Dziecko większość czasu spędza na leżąco i efekt: cała kupa rozmazuje się po
      całym kroczu. Ja przemywam te okolice codziennie używając do tego wacików i
      przegotowanej wody. Nie stosuję żadnych kremów i maści. I do tej pory jest
      wszystko ok! Córcia zdrowa, nie ma żadnych problemów.
      • gosiula81 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:11
        Mi po porodzie tez nie kazali przemywac, zeby nie zmyc tej warstwy ochronnej.
        Gdy mała miala 7 tyg. wyladowalysmy w szpitalu na zapalenie pluc i tam
        pielegniarka rozszerzyla jej cipuchne i z cala sila przemyla. Moj maz sie na
        nia wydarl, a ona spokojnie nam wytlumaczyla, ze trzeba przemywac. Co szpital
        to obyczaj. Nauczylam sie przez to, żeby ufac swojej intuicji.
    • asae Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:22
      Może przez pierwsze dni jest to jakaś ochrona, ale później jest to świetna
      pożywka dla bakteri. Jęśli nie chcecie mieć zapalenia układu moczowego to radzę
      zacząć myć i usunąć tą wydzielinę. Lekarz nawet nam zalecił aby raz dziennie,
      np. po kąpieli przetrzeć cipulkę (głównie między wargami) naparem z rumianku.
      Higiena osobista - nic dodać nic ująć.
    • gosika78 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:24
      No sorki, kupa dostaje się tam za każdym razem, oczywiście że myć!
      • blesa1 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 12:30
        Temat rzeka... szkoda tylko że musimy ufać własnej intuicji bo w każdej placówce
        medycznej mówią co innego... sad Na początku nie usuwałam wydzieliny zgodnie z
        zaleceniami pielęgniarek. Ale intuicja kazała mi tam zaglądać. Przemywałam cipkę
        bo nie mogłam uwierzyć że małym dziewczynkom "tam" się nie myje. Ale wydzieliny
        nie usuwałam. Po kilku tygodniach wydzielina usunęła się sama, a ja jednocześnie
        dowiedziałam się od mojej ginekolog (która jest również ginekologiem dziecięcym)
        że powinnam była usuwać... a nie usuwałam... Na szczęście nic się nie stało... I
        tak naprawdę to do tej pory nie wiem czy robiłam słusznie czy nie... Ale w cipkę
        zaglądałam i zaglądać będę...
    • budzik11 Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 13:56
      Mnie położna na odddziale jeszcze powiedziała, że nie należy rozchylać malutkiej
      dziewczynce warg sromowych, chyba, że tej wydzieliny będzie bardzo dużo.
      Specjalnie jej nie rozchylam, ale po kupie zawsze myję dokładnie wacikiem i
      przegotowaną ciepłą wodą (nie używam chusteczek). I zwracam uwagę na sklejenie
      warg sromowych, bo juz raz się zdarzyło.
      • brogla Re: Mycie dziewczynek 20.07.06, 14:07
        Mi tez wszpitalu mówili ,zę nie przemywać. Po kilku tygodniach - przed wizytą
        patronażowa, sam zagladnełam do ciuchny i o matko- ta białą maż waliłą
        niemiłosiernie. Przemyłam wacikeim z rumiankiem. A potem jak przyszła lekarka ,
        to zapytałam sie czy słusznie umyłam, a ona , że pewnie , bo przecieżja teżsie
        myję. Kazała zamiast rumianku, parafiną przemywać.
        • mlodziutka11 najbezpieczniej 20.07.06, 15:40
          najbezpieczniej myć swoim mleczkiem.
          • gosia1004 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 15:56
            nie zgadzam się! w mleku jest duża zawartosc glukozy - czyli swietnej pożywki
            dla bakterii
            • maja285 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 17:49
              myć, mi też kazali nie rozchylać i nie myć, i mała miała sklejenie warg
              sromowych, teraz rozchylam i przemywam dokładnie z wydzieliny ale sama wodą i
              nic się już nie dzieje, aha i smaruję Alantanem Plus
          • czarna_maruda Re: najbezpieczniej 20.07.06, 21:13
            Jaja sobie robisz prawda? Taki młyn na wodę?
            Ja przemywałam. Przez pierwsze kilka tygodni wacikami z przegotowaną wodą, a
            potem już normalnie wodą i mydłem przy kąpieli
            • czarna_maruda Re: najbezpieczniej 20.07.06, 21:14
              Z tymi jajami to chodziło mi o przemywanie mlekiem
              Sorki, ale z krzesła spadłam kto Ci takich głupot nagadał
              • kinn26 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 22:26
                z tym mlekiem to chyba faktycznie przesada
                • joanna266 Re: najbezpieczniej 20.07.06, 22:46
                  od razu po wyjsciu ze szpitala mylam corci cipcie solidnie i cała,rozchylajac
                  wargi.nigdy na nic nie chorowała za to byla czysta i pachnaca.taka jaka i ja
                  lubie byc.okropne jest to ze niektóre z was nie myja normalnie
                  dziewczynek.absolutnie nie nalezy sie słuchac w tej materii poloznych.nalezy
                  myć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka