malina222 Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 11.08.06, 15:58 Nie wiem jak to jest z pierwszą wizytą u pediatry. Zamierzam dopiero złożyć deklarację w ośrodku zdrowia ale zastanawiam się czy mogę ją złożyć jeśli mój synek nie posiada numeru PESEL. Pomóżcie świeżej mamie Odpowiedz Link Zgłoś
magdas40 Re: Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 11.08.06, 16:01 dziecko otrzymuje pesel jakieś 2-3 tyg po założeniu aktu urodzenia,nie musisz mieć peselu żeby zarejestrowć dziecko w przychodni, odemnie chcieli dopiero jaieś dwa m-ce po zapisaniu córki do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
bejsi Re: Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 11.08.06, 16:10 Do pol roku masz prawo nie podac numeru pesel dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 11.08.06, 17:10 nieprawda, nie pol roku a 6 tygodni, po tym okresie mozna niczego nie zalatwic u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
idachoj Do maliny222 11.08.06, 20:04 Fajnie,że urodziłaśMam nadzieję, że wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
annabed74 Re: Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 11.08.06, 16:13 nie wiem czy to zalezy od miejscowosci,ale u mnie od momentu zlozenia wniosku wraz z inf.o urodzeniu ze szpitala,trwalo to 6 tygodni. Dopiero wowczas urzad miasta,w ktorym rodzilam przesyla dane do urzedu,w ktorym jestem (i dziecko juz tez) zameldowana. 6 bitych tygodni.I dopiero wtedy podajesz pesel w przychodni i mozesz ubiegac sie o becikowe... Odpowiedz Link Zgłoś
gronka Re: Kiedy maluszek otrzymuje PESEL? 13.08.06, 22:14 żeby ubiegać się o becikowe wcale nie jest potrzebny do tego pesel dziecka, wystarczy akt urodzenia i jedno z rodziców. a na sam pesel czekasz ok. 1 miesiąca w mieście wojewódzkim. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malina222 Do idahoj 11.08.06, 20:12 Urodziłam prawie trzy tyg temu (pisałam na forum ciąża i poród). Jak na razie wszystko ok z Bartusiem i ze mną. Polecam się w razie pytań Pozdrawiam Malina Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 pesel 13.08.06, 22:45 Mozna wejsc na stronę nfz i przeczytac, ze do pol roku dziecko NIE MUSI miec peselu zeby bylo przyjete przez lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
pixel33 Re: pesel 13.08.06, 23:01 We Wrocławiu jest chyba inaczej... Dostałam od pediatry skierowanie do ortopedy,ale warunkiem przyjęcia do lekarza specjalisty jest pesel. Tak mi powiedziano w rejestracji. Poza tym we wrocławskim MOPSie bez podania pesela nie wypłacą becikowego. Odpowiedz Link Zgłoś