zaneta11113 17.08.06, 14:27 Witam mam takie pytanie Jak wygląda przepisanie mieszkania obcej osobie (nie spokrewnionej) Chodzi mi jaki jest procent który potem trzeba zanieść do Urzędu Skarbowego. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia0212 Re: Do mam prawniczek 17.08.06, 14:48 Nie jestem prawniczką,ale świeżo po kupnie mieszkania.Płaciłam 2% wartości mieszkania do Urzędu Skarbowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Do mam prawniczek 17.08.06, 22:10 Hej! Chyba masz na mysli darowizne mieszkania? Jesli tak,to wg ustawy o podatku od spadkow i darowizn: Osoby niespokrewnione - III grupa podatkowa Podatek oblicza się od nadwyżki podstawy opodatkowania ponad kwotę wolną od podatku (dla III grupy - 4.902 zł) w ten sposob: 2.877 zł 90 gr plus 20 % od nadwyżki ponad 20.556 zł (chodzi o wartosc rynkowa mieszkania). Darowizne mieszkania i tak trzeba przeprowadzic przed notariuszem, wiec oprocz podatku zaplacicie mu jeszcze takse notarialna. Odpowiedz Link Zgłoś