02.03.10, 18:37
Witam, mam pytanie czy są ograniczenia wiekowe jeśli chodzi o studia dzienne
doktoranckie tzn. czy można po 30 roku życia. Bardzo proszę szanownych
forumowiczów o merytoryczną odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • hatchet01 Re: pytanie 02.03.10, 19:17
      niektóre jednostki stosują kryterium wieku, ale nie wszystkie.
    • mirusz Re: pytanie 03.03.10, 09:30
      > czy są ograniczenia wiekowe jeśli chodzi o studia dzienne
      > doktoranckie tzn. czy można po 30 roku życia.

Obecnie nie znam żadnej takiej jednostki. Nie wiem czy to byłoby legalne. Kiedyś
      były, widziałem ograniczenia, ale chodziło o stypendia doktoranckie.

P.S.
      Staraj się konkretniej precyzować na forum w polu "temat" o co Ci chodzi.
      • 1asymilacja Do Mirusza 03.03.10, 11:23
        B. dziękuję za wskazówki, postaram się dostosować: czyli nie ma podstaw
        prawnych, które by ograniczały jednostki "młode inaczej", tylko stypendium nie
        wchodzi w grę?
        • mirusz Re: Do Mirusza 03.03.10, 12:00
          1asymilacja napisała: czyli nie ma podstaw
          > prawnych, które by ograniczały jednostki "młode inaczej"

Nie ma w Ustawie o szkolnictwie wyższym, ani w Rozporządzeniu MNSiW w sprawie
          studiów doktoranckich. Polecam przeczytać odpowiednie fragmenty.
          Nie ograniczeń ma ani dla rekrutacji, ani dla stypendiów. Jeśli by wprowadził je
          wydział uczelni, to dla mnie jest to kwestia prawnie wątpliwa.
          Nie znam obecnie jednostek stosujących jakiekolwiek formalne ograniczenia.
          Spotkałem się dawniej z ograniczenie dla stypendiów, ale to było za czasów
          innych przepisów.
          • 1asymilacja Re: Do Mirusza 03.03.10, 13:04
            Dziękuję, czytałam odpowiednie fragmenty, rzeczywiście nic tam nie znalazłam,
            ale MIAŁAM WĄTPLIWOŚCI I CHCĘ PRZETRZEĆ SZLAK-CO JEST BARDZO TRUDNE, WIĘC
            CHCIAŁAM SIĘ UPEWNIĆ.
          • niewyspany77 Re: Do Mirusza 03.03.10, 15:06
            wiesz, takie rzeczy ustala sie na poziomie uczelni na zasadzie ich autonomii,
            podobnie jak caly szereg innych mniej lub bardziej waznych spraw. ograniczenie
            30 widzialem i nadal widuje w ogloszeniach o doktoranckich dziennych, zaleznie
            od fanaberii uczelni czy wydzialu. nigdy nie widzialem tego ograniczenia w
            przypadku studiow zaocznych.
      • niewyspany77 Re: pytanie 03.03.10, 15:02
        ograniczenie 30 lat owszem, czasem występuje, czasem nie. To jest jak
        najbardziej legalne, niekoniecznie chodzi o stypendia.

np tu:
        www.wimir.agh.edu.pl/resources/inf_o_studiach/regulamin_st_doktoranckich.pdf
        • 1asymilacja Re: pytanie 03.03.10, 18:30
          tzn.??
        • mirusz Re: pytanie 04.03.10, 08:28
          niewyspany77 napisał:
          > ograniczenie 30 lat owszem, czasem występuje, czasem nie. To jest jak
          > najbardziej legalne

Ja nie wiem czy takie ograniczenie byłoby legalne, a uchwałę (zarządzenie,
          regulamin) dziekana można by przynajmniej próbować zaskarżyć do sądu
          administracyjnego. W końcu uczelnie publiczne działają na podstawie ustawy,
          dostają dotację m.in. na studia doktoranckie, więc dlaczego by miały kogoś
          dyskryminować. Ciekawe czym by uzasadniały wprowadzenie takiego warunku np. w
          naukach humanistycznych w zakresie historii..

Ale to i tak nie o to chodzi. Czy formalnie ograniczenie jest czy nie ma to
          drugorzędne znaczenie. Podczas postępowania rekrutacyjnego komisja może okazać
          swoje preferencje i w zasadzie prawie dowolnie zadecydować.
        • supermauzer Re: pytanie 05.03.10, 09:49
          Oczywiście, że nie jest to legalne.
          Skoro nie ma ograniczenia wieku w przepisach, to jest to czysta dyskryminacja ze
          względu na wiek.
          • 1asymilacja Re: pytanie 05.03.10, 11:14
            supermauzer napisał:

> Oczywiście, że nie jest to legalne.
            > Skoro nie ma ograniczenia wieku w przepisach, to jest to czysta dyskryminacja z
            > e
            > względu na wiek.
            Dziękuje Wam za wyjaśnienia, w przepisach tego nie ma, ale dyskryminacja jest i
            niestety wciąż muszę udowadniać że nie jestem "wielbłądem lub sarną" cokolwiek
            to znaczy. A ja chcę zrobić doktorat i jestem w stanie pogodzić to z pracą.
            Niemniej pewnie i tak odpadnę w przebiegach, na egzaminach, jak poprzednik
            zaznaczył komisja rekrutuje i decyduje, choć przygotowuję się do nich solidnie.
            Ech Polska szklana ściana!
          • niewyspany77 Re: pytanie 05.03.10, 16:09
            nielegalne, bo przepisy na ten temat milcza? no sorry, mnie uczyli ze to sie
            nazywa luka prawna co najwyzej. tak czy siak rekrutacja odbywa sie via
            regulamin, ktory moze zawierac cokolwiek, byle nie kolidowac z ustawa o
            szkolnicwie. wiec jak najbardziej moze zawierac zapis o ograniczeniu do 30lat,
            co uwazam za glupie, ale absolutnie nie nielegalne.

poza tym koledzy i kolezanki zapominacie w jakim systemie zyjecie: jesli
            promotor sie uprze, ze Kowalski ma byc przyjety i pisac u mnie dr, to go sie
            wezmie chocby i mial 50 lat. i zamiast plakac o dyskryminacji, 1asymilacja
            powinna zadbac o to, by juz na starcie miec pomoc promotora. chyba ze asymilacja
            jeszcze nie wie, ze przyjecie na studia doktoranckie w zaden sposob nie
            gwearantuje automatycznie przydzielonego promotora - to nie magisterka!
            promotora z reguly trzeba miec juz na starcie, co implikuje to, co napisalem
            wyzej - koleczko czas zatoczyc.
    • elwinga Re: pytanie 04.03.10, 09:01
      Warto jednak zdawać sobie sprawę, że wiele stypendiów i grantów dla młodych
      naukowców jest dostępnych tylko dla ludzi przed ukończeniem 30. roku życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka