Dodaj do ulubionych

Chusta czy nosidełko-proszę o poradę

18.08.06, 11:18
Czym dokładnie różnią się husta do noszenia niemowlaka od nosidełka? głównie
chodzi mi o te modele w których można nosić dziecko już od urodzenia.
Chciałabym kupić jedno lub drugie i dlatego proszę o poradę, która z opcji
jest bezpieczniejsza dla dziecka i która jest bardziej wygodna (łatwiejsza w
zakładaniu i oczywiście w samym noszeniu, .
Chciałabym na drobne spacery używać chusty lub nosidełka - mam psa, którego
co najmniej raz dziennie będę musiała wyprowadzić gdy mąż będzie w pracy, a
jako że mamy bardzo małą windę i mieszkamy w kraju w którym wyjście w zimie z
wózkiem polega na nieustatnnym przebijaniu się przez zaspy snieżne to
wolałabym za każdym razem nie używać wózka (boję się że po prostu na
początku, w czasie najostrzejszej zimy nie dam rady chodzić jednocześnie z
wózkiem i psem).
Ten sam wątek umieściłam na forum ciąża i poród,mam nadzieję że podpowiecie
mi co i jak.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Obserwuj wątek
    • eps Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 18.08.06, 12:10
      nosidełko mialam (takie od noworodka) i nie korzystałam, dziecko wisi w nim. ani
      synkowi ani mnie sie nie podobało.
      jak dla mnie rewelacja to chusta wiazana. mozna w nij nosic dziecko od urodzenia
      az do momentu jak braknie Ci sił smile
      do tego przy noszeniu masz OBIE rece wolne!! w przeciwienstwie do tych
      wszystkich premaxxów i tego typu, gdzie dziecko musisz zabezpieczac jedna reka.
      sama mam psa i codziennie z nim zasuwam z 4 pietra. wkładam synka w ta chuste
      wiazana, biore psa i jeszcze zakupy zrobie.
      • adita7 Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 18.08.06, 12:19
        Ja tez mam podobne watpliwosci, chusta czy nosidelko, a jezeli chusta to czy
        warto kupic jedna z tych drozszych (Premax cos okolo 150 zl) czy tez wystarczy
        zwykla, w miare prosta (np. chusta.pl, ta kosztuje okolo 40 zl, jest chyba
        flanelowa). Pozdrawiam
        • maja2101 Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 18.08.06, 12:25
          Tak samo jak eps polecam ci chustę wiązaną. To jest zupełnie co innego niż
          chusta.pl (którą mam również). W chuście.pl czy kangalu (bebelulu) wszystko
          byłook do mniej więcej 3 miesiąca kiedy nie mieściło się już w chuście całe i
          nie chciało w niej leżeć. Na siedząco jeszcze nie mogła (na biodrze), inne
          pozycje były niewygodne i trzeba było podtrzymywać. Nosidełko się nie
          sprawdziło zupełnie (Womar), strasznie niewygodne. Wtedy zamówiliśmy strechy
          wrap z kanadyjskiej strony www.mamakangaroo.com i jest super.
          • zeffi Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 23.08.06, 15:36
            Zdecydowanie chusta. Sama używam bebelulu, wersja LULU, bo można w niej od 1
            dnia dziecko nosić. Jak podrosla i nie miescila sie na lezaco, wsadzalam ja
            bardziej pionowo i luz. Mala moze obserwowac swiat, a ja mam wolne rece. Polecam.
    • mysia125 zdecydowanie chusta :) 18.08.06, 12:21
      Jako zdeklarowana chustofanka, noszaca szkraba od urodzenia, powiem ci ze tylko
      chusta. A przecwiczylam sporo tych wynalazkow, bo lubie wygode i juz ci mowie,
      dlaczego chusta i jaka:

*nosidelko nie podpiera glowki dziecka, ktore jeszcze nie umie jej trzymac. Jest
      nieprzewiewne, a paski zaczna ci dokuczac, gdy ciecie urosnie.

*chusta krotka ( z kolkami lub bez) jest oparta na jednym ramieniu, w zwiazku z
      czym ciezar dziecka nie rozklada sie rownomiernie. Fajne, gdy sie ma bardzo male
      dziecko, ale po dwoch miesiacach malo przydatne, bo na siedzaco dziecko jeszcze
      nie jest w stanie sie utrzymac, a krotka chusta nie daje oparcia.

*i tak oto droga prob i bledow doszlam do dlugiej chusty wiazanej.I calym
      przekonaniem powiem,ze to rewelacja! Dziecko ma podparcie,jest blsko ciebie. Od
      pierwszych chwil moze siedziec twarza do ciebie, bo chusta taka podtrzymuje
      glowke. Mozesz wiazac ja na kilkanascie sposobow, ja mam kilka swoich ulubionych
      , bo lubie szybko i latwo. Chuste wykorzystasz nie tylko do noszenia. Poza tym
      jest dobra dla wszystkich opiekujacych sie dzieckiem, u nas z luboscia babcie
      szpanuja wink dziecko jest tak dobrze zabezpieczone, ze masz rece wolne i mozesz.
      nosic siaty, trzymac psa, pchac wozek, cokolwiek.
      zreszta zobacz i poczytaj sobie sama, na stronke wstawilam troche zdjec mojego
      poltorarocznego noszenia:
      www.kasiamarcin.com/online/zblog.nsf/albums/KZAI-6RYL29
      a tu masz opis, jak sie nosi dziecie starsze (mozna nawet trzylatka!)
      www.kasiamarcin.com/online/zblog.nsf/d6plinks/SDDD-6SGL26#comments
      a w ogole to odpisalam komus na zakupach na watek o chustach i sie zrobila
      dyskusja, skutkiem czego pare osob mnie poprosilo o kupno takiej chusty
      (niemieckie maja wszelkie atesty, w tym na barwniki, rzecz bardzo wazna, bo male
      dziecko chuste ssie). Pojechalam do producenta i..zalapalam sie na sezonowa
      wyprzedaz wink mam jeszcze kilka, gdyby ktos chcial smile))

--------------
      Kasia & Felix 23/01/2005
      Felix for beginners
      • maja2101 Re: zdecydowanie chusta :) 18.08.06, 12:29
        Masiu jestem fanką Twojego bloga i dzięki tobie zdecydowałam się na wiązaną
        chustę! Mam ją już, ale z ciekawości, czy mogłabyś podesłać adres strony gdzie
        są chusty, które kupiłaś? Może byćna priv: maja2101.gazeta.pl albo tu. Dzięki
        • mysia125 Re: zdecydowanie chusta :) 18.08.06, 12:39

"moja" chusta jest hoppediza, niemiecka firma, ktora ma wszelakie atesty:
          wytrzymalsc do 700 kg, barwniki,wlokna bez szkodliwych substancji, etc.
          No i najtansza na tamtejszym rynku, co bylo dla mnie nie bez znaczenia, bo duzo
          dla dziecka zrobie, ale wydac na dzien dobry 100 euro na cos, czego nie
          przetestowalam, to sorry... wink))

na szczescie ta jest duzo tansza, do tego nie zaluje ani centa!!! i skonczylo
          sie tak, ze moje przyjaciolki wyprobowaly i tez teraz zadaja szyku na ulicy wink

wiec jesli chcesz zobaczyc, to tu jest ich stronka:
          www.hoppediz.de
          maja genialny wybor kolorowsmile
          acha, i na stronie sa ceny codzienne, co chwila sa wyprzedaze, ja wlasnie
          kupilam dla znajomych kilka za 40 euro. No to to juz nie jest duzo za cos, co
          jest bezpieczne, trwale i robione nie przez dzieci wink

--------------
          Kasia & Felix 23/01/2005
          Felix for beginners
        • polaquinha Kasiu, ja tez dziekuje za bloga! 25.08.06, 22:32
          Kasiu,niniejszym tez chcialam Ci podziekowac za twojego bloga smile Wlasnie dzieki niemu zdecydowalam sie na chuste wiazana i jestem super zadowolona.Mam Nati i doskonale sie sprawdza ale przyznam,ze kolory Hoppendiza powalaja mnie na kolana. Gdybym wiedziala wczesniej,ze sprowadzasz te chusty to chyba bym sie do Ciebie usmiechnela-szkoda! Moze na wiosne zrobie sobie i malemu prezent smile
          Pozdrawiam
      • mysia125 zrobmy klub chustofanek ;)))) 18.08.06, 12:39
        hehe, jest nas coraz wiecej wink

--------------
        Kasia & Felix 23/01/2005
        Felix for beginners
        • muut Re: zrobmy klub chustofanek ;)))) 21.08.06, 22:55
          Ja się do klubu przyłączam. W Polsce można kupić chustę Nati. Jest super de
          duper!!! Wiktor jeździ tak jak lubi, a nas w końcu nie bolą plecy i ręce. Aż
          żałuję, że straciliśmy 6 miesięcy na inne wynalazki.
          A jaki Tata dumny chodzi.
      • sowka33 Re: zdecydowanie chusta :) 21.08.06, 23:24
        Mysiu po ile masz chusty? Mam dotychczas chustę.pl tylko fakt, że jedna ręką
        zawsze podtrzymuję małą. Ja chcę obie wolne!
        • muut Re: zdecydowanie chusta :) 21.08.06, 23:49
          wejdź na www.sling.com.pl tam są też chusty...
        • mysia125 155 pln 22.08.06, 23:24
          taka chusta, jak moja, czyli firmy hoppediz, kosztujaca w Niemczech 49 euro mam
          za 155 pln - bylam u nich na wyprzedazy i jeszcze mi kilka zostalo, bo
          przywiozlam dla dziewczyn z forum. Ma wszystkie atesty, a Niemcy na tym punkcie
          sa b.wrazliwi.
          Hoppediz zmienil w zeszlym roku material na bardziej miekki, wlasnie sie
          zastanawiam, czy sobie nie zostawic jednej w pomaranczowo-zolte paski wink w sumie
          lato sie jeszcze nie skonczylo wink))

wiec jesli ktos chce,to prosze bardzo, do wyboru, do koloru.

--------------
          Kasia & Felix 23/01/2005
          Felix for beginners
          • agagog1 Re: 155 pln 27.08.06, 18:53
            Do mysi 155.
            Chętnie kupię od Ciebie chustę. Proszę napisz jakie masz kolory i czy taka
            chusta posiada dołączoną "instrukcję obsługi" - agodu@wp.pl
      • kawakokosowa Re: zdecydowanie chusta :) 23.08.06, 16:07
        DZIEWCZYNY, SUPER, ALE POWIEDZCIE, CZY JEST JAKAS INSTRUKCJA OBSLUGI?
        Ja dostalam chuste na ramie i probowalam wlozyc w nia dziecko (4 tyg.), ale cos mi glowka wystaje, boje
        sie... Czy nie bede miala takich problemow z ta chusta? Jak jej uzywac?
    • dyzia81 dopisuje sie do klubu :) 23.08.06, 08:54
      Mamy od tygodnia chuste Nati (www.sling.com.pl) i jestem zachwycona. Moja 3
      tygodniowa córeczka tylko w "kieszonce" (to jedno z wiazan) dala sie uspokoic
      kiedy przez caly weekend miala kolki.
      Taka moja uwaga - jesli dziewczyny chcecie zeby z chusty korzystal oprocz was
      np. maz, a jest "on duzych rozmiarow" to zamowcie wersje maxi,ona ma 5,20m
      długości a nie standardowe 4,70m. Moj maz ma 1,93 i jest raczej normalnej
      budowy i ta maxi jest na niego w sam raz, tej standardowej by juz nie
      zawiazal smile
      A chusty Nati sa teraz tez na allegro smile
    • maja2101 Ja też się dopisuję:)))) 23.08.06, 09:07
      Ta nasza ma naprawdę fajny, leciutki materiał, jest super! I kieszonkę, w którą
      można włożyć coś miękkiego, np. czapeczkę dla dziecka. Ja też bardzo żałuję, że
      przez prawie pół roku męczyłam się z chustą przekładaną przez ramię. Ona się
      nawet sprawdzała jak córeczka była malutka, ale potem już nie. Załóżmy klub
      chust wiązanych!
      • ithilhin Re: Ja też się dopisuję:)))) 23.08.06, 13:43
        ja tez chce do klubu smile mialam i chuste na ramie i mam wiazana (samorobke, ale
        juz niedlugo smile)) i wiazana wyprzedza wszystkie w wygodzie i funkcjonalnosci. a
        trzecie dziecko zamierzam nosic na spacery w chuscie bo inaczej nie widze
        spacerow z maluszkiem i dwulatkiem smile
        • kawakokosowa !pomóżcie! 23.08.06, 16:08
          DZIEWCZYNY, SUPER, ALE POWIEDZCIE, CZY JEST JAKAS INSTRUKCJA OBSLUGI?
          Ja dostalam chuste na ramie i probowalam wlozyc w nia dziecko (4 tyg.), ale cos mi glowka wystaje, boje
          sie... Czy nie bede miala takich problemow z ta chusta? Jak jej uzywac?
          • dyzia81 Re: !pomóżcie! 23.08.06, 16:38
            Na stronie chust bebelulu sa filmiki jak uzywac chusty. Ja do chusty Nati
            dostałam firmowa instrukcje z kilkunastoma typami wiazansmile
            • eps Re: !pomóżcie! 23.08.06, 17:23
              Jak kupujesz tą chuste to dostajesz w kompelcie ksiązeczke z instrukcją wiązania.
              Rewelacja to jest po prostu!!
              Dziewczyny nie kupujcie badziewia Premaxxy czy bebelu (nie wiem nawet jak sie to
              pisze)ale wiązaną chustę.
              • zeffi Re: !pomóżcie! 25.08.06, 14:05
                dlaeczego badziewia? Ja używam bebelulu i wedlug mnie jest rewelacyjna.
                • eps Re: !pomóżcie! 25.08.06, 17:22
                  a duze dziecko nosisz?
                  i czy majac malenstwo w chuscie, mozesz sie swobodnie poruszac bez obawy że Ci z
                  tego wyleci (ja np. mogę mieć obie rece zajęte i jeszcze sie schylę)?
                  jeśli na jednym ramieniu dzwigasz 12 kg dziecko to jestem pod wrażeniem.
                  • iwoncia Re: !pomóżcie! 25.08.06, 17:27
                    ja w chuście nosze córkę prawie 7 kilową i nie podtrzymuję jej rękami. dobrze
                    włożone do chusty dziecko nie ma prawa wypaść. i tez bez problemu się schylam,
                    nawt czasami wysikac się z młodą zawieszoną na ramieniu chodze.
                    ide normalnie na zakupy młoda wisi sobie na moim ramieniu, lub siedzi na
                    biodrze a ja pac, pac zakupy do koszyczka. obiema recami sie rozumie.
                    • visenna2 Re: !pomóżcie! 25.08.06, 18:07
                      Moja córka ma niespełna 8 miesięcy i już waży 11,5 kg. Jest bardzo duża do
                      tego, i jeszcze niezbyt pewnie siedzi. Noszę ją w bebelulu, ale rzadko i
                      krótko, bo plecy mi nie wyrabiają, faktycznie, tak jak koleżanka wyżej napisała
                      12 kg na jednym ramieniu to masakra.
                      Dlatego chcę sprzedać bebelulu i kupić sobie nati.
                  • zeffi Re: !pomóżcie! 26.08.06, 15:10
                    Mala ma 2 miesiące i waży 5 kilo. Normalnie na zakupy chodzę, schylam się.
                    Spokojnie. Jak się dobrze dziecko uloży to nie ma prawa wypaść. Ja jestem
                    zadowolona. Poza tym mozna raz na jednym raz na drugim ramieniu nosic.
                    • ithilhin Re: !pomóżcie! 26.08.06, 20:56
                      a jak bedzie wazyl 12 kilo? big_grinDD
                  • figrut eps, a dlaczego badziewia ? 11.09.06, 10:28
                    Noszę w takim "skrawku materiału" czyli typ "kangalu" ponad dwulatka. Ramię mam
                    nadal, dziecko zdrowe, z chusty mi nigdy nie wypadł bo przy prawidłowym włożeniu
                    nie ma takiej możliwości, kręgosłup mimo 35 lat mi przy 13 kilogramowym [teraz]
                    ciężarze nie wysiadł. Z młodym w tej chuście mogłam biec po ulicy i polnych
                    dróżkach za starszym synem jadącym bardzo szybko na jeździdełku, więc ruszać
                    mogłam i mogę się dość swobodnie. Małym problemem było tylko mycie naczyń z
                    młodym na brzuchu, bo dziwnie się to robi, jak trzeba uważać na to, aby dziecka
                    nie zamoczyć.
    • mammalka Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 24.08.06, 21:16
      Dziwczyny, ja też noszę synka w wiązanej chuście, tzw."wrap" i chciałam Wam tylko powiedzieć, że sama sobie ją zrobiłam. Kawałek materiału (ja mam bawełnę z lycrą, ale może być też flanela-lżejsza wersja)70cmx5,20m tak około. Jak kupicie materiał o szer. 150cm to zrobicie dwie chusty,a cenadużo poniżej 50 zł.Daję Wam adresy stron tylko, że angielskojęzycznych: www.wearyourbaby.com lub www.kari-me.com na tej stronie jest instrukcja do ściągnięcia, bardzo przydatna. Ta pierwsza strona to promocja noszenia dzieci w chustach, są też instrukcje.Serdecznie polecam, synek ma już 14 m-cy, noszę go z przodu, na plecach i uwielbia to i dobra metoda na zasypianie jak nic nie pomaga. W razie czego piszcie.
      • sowka33 Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 24.08.06, 21:23
        Kupiłam flanelę! Identyczna z jakiej jest chusta.pl (którą mam i używam),a tam
        się chwalą że wytrzymuję ileś tam naście kg., metr za 11zł. Kupiłam 5m i będę
        robić wiązaną. Dzieki mammalka za strony z instrukcjami.
    • aneta871 Tylko chusta wiązana 24.08.06, 21:23
      Ja mam chustę NATI.Bardzo mi sie przydajesmile Moja ząbkująca córcia po kilku
      minutach noszenia usypia albo uspokaja się i cichutko sobie siedzismile Tylko
      czasami mam zaślinioną bluzke ale to nicsmile Ja kupiłam nati przez allegro za
      159zł a na stronie producenta jest za 179zł( www.sling.com.pl .
    • figrut Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 24.08.06, 23:27
      Mam chustę taką zwyczajną, szytą przeze mnie na miarę [mam trzy], żadnych kółek,
      regulacji. Używam przy moim najmłodszym od noworodka. Rewelacja na kolki, na
      spacery z dwójką, na wyjazd. Dziś byłam w Bydgoszczy i musiałam pozałatwiać
      mnóstwo spraw. Zrobiłam kilka kilometrów z moim synkiem w niej [2 latka i 3
      miesiące, 13 kg. wagi] - nosiłam go, żeby było szybciej. Dwa razy miałam
      pożyczoną chustę wiązaną [taki bardzo długi szal], jest równie świetna, tylko ma
      jedną wadę - wymaga wiązania i jak wysiadam z młodym z samochodu co 15-20 minut,
      to już się robi nieco uciążliwa, choć na dłuższe spacery jest idealna. Drugim
      mankamentem [dla mnie] jest to, że przy starszym już dziecku które samo chodzi,
      chusta wiązana zajmuje sporo miejsca gdy jest w danej chwili niepotrzebna,
      chustę na miarę przerzucam przez ramię, albo składam w kostkę i chowam do
      kieszeni [aktualną chustę mam z cienkiej etaminki], chustę wiązaną musiałam
      omotać w talii, a że materiału w niej mnóstwo, to i wiązać jest co na sobie. To
      tyle, co wiem o dwóch sprawdzonych przeze mnie chustach. Tej drogiej chusty
      [przypomina torbę podróżną] moja koleżanka nie poleca [sama nie testowałam] -
      jest dość gruba, ma szeroki pas na ramię zamiast materiału który przy dłuższym
      noszeniu zaczyna uwierać i ciążyć na jedno ramię, ciężko jest w niej nosić
      dziecko w innych pozycjach niż leżąca i półleżąca. Ufff, ale się rozpisałam,
      przepraszam smile
    • lucja_ja Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 25.08.06, 21:29
      Drogie Mamy a co z kręgosłupami niemowlaków czy to ich nie zniekszyałca? czy 6 tyg wcześniaczka też można nosić?
      • ithilhin Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 25.08.06, 21:57
        chusty sa polecane zwlaszcza dla wczesniaczkow (kangurowanie to sie nazywa chyba
        - zeby taki maluszek byl jak najblizej mamy). chusta wiazana na pewno nie
        znieksztalca kregoslupa dziecka - prawidlowo noszona dopasowuje sie do niego,
        nie uciska. fizjoterapeuci i lekarze polecaja.
    • dorcia_70 Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 27.08.06, 00:21
      a ja polecam i bedę zawsze wszystkim polecać nosidełko Baby Bjorn!
      co prawda nie nadaje sie dla całkiem malutkich szkrabów, ale jak tylko dziecko
      zacznie stabilnie trzymać główkę nie ma lepszego sposobu noszenia smile u nas się
      sprawdziło przecudownie, jest bardzo wygodne i dla mamy i dla dzieciaczka
      mam nadzieję, że się nie naraziłam widocznemu w tym wątku lobby chustowemu wink
      pozdrawiam smile
      • guruburu Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 27.08.06, 00:27
        Zapraszam do dodawania zdjęć Waszych dzieci w chustach do wątku na
        forum 'Zobaczcie' - nie ma chyba lepszej zachęty niż własny przykład wink
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=47543113&a=47543113
    • mysia125 drogie chustofanki 27.08.06, 16:21
      i te wszystkie nie do konca przekonane (pyt. dot. kregoslupa dziecka,
      wytrzymalosci materialu, instrukcji wiazania):

wlasnie wrocilam z Polski po tygodniowych (!) wakacjach (czy ja kiedys sobie w
      koncu odpoczne????). Bylam w ciezkim szoku, ze gdzies-kiedys rzucony post o
      chustach wraz z linkiem do mojej strony skonczyl sie tym, ze w ciagu 2 dni 14
      dziewczyn zaopatrzylo sie w chusty. Wiec jesli zobaczycie gdzies dziewczyny z
      dzieciakami w zoltych, pomaranczowych, czerwonych i pasiastych chustach, to ode
      mnie, hehe wink)))))

i Osobisty moj, czlowiek o anielskiej wprost cierpliwosci (to on odbieral
      telefony i mowil, jakie kolory jeszcze zostaly z hoppedizowej wyprzedazy), po
      moim jeczeniu i marudzeniu przez cala droge powrotna zapowiedzial, ze mi postawi
      strone, na ktorej moge sobie szerzyc chustomanie do woli. Wiec jeszcze chwilka
      cierpliwoscismile

hehe, i uleglam - zostawilam sobie chuste w pomaranczowo-zolte pasy.
      Przyjaciel rodziny stwierdzil, ze wyglada jak lezak na plazy,hehe. Cos w tym
      jest! Niby ludzie w Olsztynie zdazyli sie juz oswoic z taka chusta, bo za kazdym
      razem przywoze nowe dla kolezanek, ale tym razem skret karku kazdy mial murowanysmile

--------------
      Kasia & Felix 23/01/2005
      o Felixie, jego rodzicach, noszeniu w chuscie i zabawach z niemowlakami :
      Felix for beginners
      • szaruga Re: drogie chustofanki 05.09.06, 22:33
        Mysiu,
        a czy zostały jeszcze jakieś chusty u Ciebie do kupienia?
        • kmalczyk jaka kupic 07.09.06, 20:05
          witam zamierzam kupic chuste ale juz w glowie sie pokickalo napiszcie prosze
          jaka najlepsza i jak warto kupic prosze ogladalam na bebelulu ale nie wiem
          wlasnie. pozdrawiam. podajcie strony gdzie mozna nabyc taka chuste
          • visenna2 Re: jaka kupic 08.09.06, 07:59
            U nas bebelulu się nie sprawdziła. Sprzedałam z ulgą.
            Kupiłam Nati (www.sling.com.pl), i jest REWELACYJNA! Młoda jest zachwycona, ja
            też. Wreszcie mogę wyskoczyć na pocztę czy do sklepu bez tachania megaciężkiego
            wózka z 3 piętrasmile
            Wiązania są proste, naprawdę żadna filozofiasmile Szybko się nauczyłam kilku, co
            jakiś czas próbujemy nowe.

Czaję się jeszcze na Hoppediza od mysi 125smile
      • kaste11 Re: drogie chustofanki 08.09.06, 09:28
        Mysiu, ja też chciałabym kupić od Ciebie chustęsmile)) Proszę daj znać czy Ci
        jeszcze jakieś zostały, kolor nie ma dla mnie znaczeniasmile
    • benitaa2 Do aeta871. 08.09.06, 10:28
      U którego sprzedawcy kupowałaś chustę NATI na allegro??
      Ja szukałam i w ogóle ich nie mogę tam znaleźć.
    • madzialu Kupię bez wahania 08.09.06, 10:53
      Podbijam wątek do góry. Ja też chcę taką chustę. Nati są fajne, ale te kolory
      jakieś takie bure. Ma ktoś możliwość kupienia w Niemczech?
      • szaruga Re: Kupię bez wahania 10.09.06, 23:33
        to ja teraz podbijam i dołączam się do pytania smile czy ktos ma mozliwosc
        odsprzedania tych pieknych niemieckich chust?
        • visenna2 Re: Kupię bez wahania 11.09.06, 08:21
          napisz do mysia125 smile
    • an_qa Re: Chusta czy nosidełko-proszę o poradę 11.09.06, 12:08
      Ja zwecydowanie odradzam nosidelko. Jesli dziecko jest male to ok, moze ono i
      sie przydaje, ale kiedy ma juz kilka miesiecy to jego nogi plataja sie miedzy
      Twoimi i zle sie idzie. Chusty nie uzywalam wiec nie wiem, ale dziewczyny sobie
      chwala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka