aisha0002 21.08.06, 13:47 mój 6 tygodniowy synek wciąż płacze w dzień. zaczyna ok 9 rano a kończy przed kąpielą. co robić??????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niutaki Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 13:57 napisz coś więcej, bo trudno cokolwiek doradzić, karmiony butlą czy piersią, kopie nóżkami, źle sypia, ma objawy skórne, co pomaga na ten płacz? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 13:58 zbyt wiele to sie nie opisalas, ale przewaznie jest jakaz przyczyna placzu dziecka, moze ma kolke, albo czuje sie samotny, uzywasz smoczka?, a moze dziecko jest glodne? musisz troche sie wysilic i poszukac przyczyny, bo jesli twoje dziecko tak placze przez caly dzien, to nie jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
aisha0002 ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 14:40 jest karmiony z butli (daję mu bebiko 1), bez smoczka ani rusz. nie znam objawów, ale kolki juz przeszłam u niego i wiem jak jekie miał objawy. nie kopie, nie podwija nóżek, brany na ręce przez chwilę jest cisza po czym znów daje koncerty. po jedzeniu jest ok 10 min przerwy po czym znów nawija. już nie wiem co robić. byłam z nim u lekarza i dostał viburcor w czopkach na uspokojenie lecz to nie pomaga. nie ma odparzeń, skóra jest czyściutka i gładka. jak zaśnie śpi dobrze, nie kręci się i ma podniesione łapki do góry. i dziewczyny, naprawdę obserwacja dominika niewiele dała, bo płacz ustaje dopiero wieczorem samo z siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 15:05 moze mu goraco lub zimno moze za duzo bodzcow moze mleko mu nie sluzy ()dajesz cos na kolki lub wzdecia?) moze moze moze metoda prob i bledow moze do czegos dojdziesz albo przeczekasz jakies 3 mc-e i moze samo minie Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 15:24 naprawdę obserwacja dominika niewiele dała, bo płacz ustaje dopiero > > wieczorem samo z siebie. o matko to on faktycznie cały dzień płacze współczuję Ci bardzo, na pewno jest Ci ciężko, a zapalenie ucha? Nie ustawaj w poszukiwaniu przyczyny, bo jakaś musi i być i pewnie ją znajdziesz, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 20:58 istnieje wiele przyczyn płaczu: -wrażliwość na dźwięki: może przeszkadza mu hałas, np któś głośno mówi, gra radio, do pokoju dochodzą hałasy z ulicy itp. - nadwrażliwośc na światło- być może w pomieszczeniu gdzie usypiasz Małego jest zbyt jasno -nadwrazliwośc na dotyk, być może np. przeszkadza mu ubranie: metka, szwy, skarpetki na nogach, spiochy - w pokoju może być zbyt ciepło, albo duszno, może tez być zbyt suche powietrze być może dociera do niego za duzo bodźców z otoczenia - może równiez nie byc mu wygodnie w pozycji, w kórej go zwykle kładziesz, - może chce mu się po prostu pić, bo np. jego organizm potrzebuje więcej wody A może, zwyczajnie potrzebuje po prostu zasnąć przy Twoim cycu. Pisałaś że karmisz butlą.. spróbuj położyć go blisko, tak, żeby dotykał Twojego brzucha i czuł zapach piersi. Wtedy poczuje się bezpiecznie. Niemowlęta w tym wieku bardzo potrzebuja zasypiać w ten sposób. Bez kołysania, śpiewania, noszenia- niech ma okazję po prostu przytulić się do Ciebie. Jeśli uspokaja się po kąpieli to znaczy, że woda go rozluźnia. Możesz włożyć go do wanienki kilka razy dziennie. Daj mu okazję poleżeć w wodzie, pobujaj go leciutko, ochlap delikatnie woda. Zamiast usypiania mozna również zastosować zabawy relaksacyjne i wyciszające dla maluszka. Jak bym obowiązkowo wykonała badanie ogólne i koniecznie posiew moczu, oraz udała się na konsultację neurologiczna i usg brzuszka. pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 21:14 skoro lekarz twierdzi ze dziecko zdrowe, wszystkie potrzeby twojego bobaska sa zaspokojone, a on nadal tak wrzeszczy to byc moze ten typ tak ma, najpierw trzeba wykluczyc wszystkie inne mozliwe przyczyny placzu a jak juz nic sie nie da zrobic to niestety trzeba sie uzbroic w cierpliwosc, moja mama mi mowila ze ja tam mialam do 3 miesiaca zycia, najedzona i wogole a sie darlam w nieboglosy i nic sie nie dalo zrobic, moj maz byl jeszcze lepszy bo on tak mial do okolo 5-6 miesiaca (tak twierdzi tesciowa) dopoki nie byl w stanie sie czyms zainteresowac i sam bawic nie bylo z nim zycia w dzien i w nocy - my to sie dobralismy i dziwic sie ze cora ma charakterek , jesli wiec wszystko jest u was w najlepszym porzadku to pozostaje uzbroic sie w cierpliwosc i czekac az mu przejdzie, zycze wam aby przeszlo jak najszybciej i zebyscie sie mogli cieszyc soba bez dodatkowego stresu pozdrawiam i zycze wytrwalosci Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 22:25 hmm.. tak się zastanawiam.. a czy my wrzeszczymy kiedykolwiek bez powodu?.. grymasimy bez powodu? płaczemy bez powodu?.. jak więc można tak po prostu, ot- tak, odczekac parę miesięcy, aż dziecku "samo minie". przyznam, że ciarki mnie przechodzą jak to czytam. brr.. Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka a ile zjada? 21.08.06, 15:45 ile i jak czesto jest maluch karmiony? czy sugerujesz sie rozpiską czy jego potrzebami? napisze moze ze moj mlody potrafi wciąć dwukrotnie wiecej niz to wynika z tabelki Odpowiedz Link Zgłoś
agata51881 Re: a ile zjada? 21.08.06, 15:57 Moja corcia w tym wieku zjadala 120 ml i sie najadala do syta, tez ryczala probowalam wszystkiego zmienilam smoka przy butelce z 1 na 2 i placz ustal na 1 dzien potem odkrylm ze dziecko ma zaduzo bodzcow, potem myslalam ze ma skaze bialkowa, a jeszcze innym razem refluks a pozniej kolki i tak sie meczylismy do ukonczenia 3 miesiaca kiedy to wszystko odeszlo i teraz sie caly dzien smieje a z mezem tak czasami sie smiejemy ze wysmiewa sie z nas teraz ze tak musielismy latac kolo niej, nianczyc ja tip. co i tak nie pomagalo... lekarz zawsze powtarzal ze wszystko jest ok i niektore dzieci niestety tak maja jest to wina niedojrzalego ukladu nerwowego. A i dodam jeszcze ze my tak mielismy od 3 tygodnia jej zycia, nigdzie nie moglismy wyjsc bo wszedzie byl ryk niesamowity. Tak plakala ze czasami bolala mnie glowa a maz zamykal sie w innym pokoju bo jest roche nerwowy Wiem ze dzieci nie placza bez powodu, ale to jest dziwne ze wszystko przeszlo jednego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka i jeszcze jedno 21.08.06, 15:49 czy ogolnie sprawia wrazenie malego nerwusa? jesli tak-sprawdz objawy wnm np. wyginanie w literke c,robienie mostka, nie dzwiganie glowki w lezeniu na brzuszku, lub nadmierne przeginanie w tej pozycji, zaciskanie kciuków w środku piastki, czeste trzymanie dłoni w pisastkach. wnm moze byc przyczyna nadmiernej placzliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia710 Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 16:25 hej aisha, 6-ty tydzien jest pod tym wzgledem najgorszy -tzn. dzieci placza najwiecej w tym wiecej wieku; czesto nawet gdy wszystko jest w porzadku (sucha pielucha pelny brzuszek, nic nie boli); ja nosilam mala w chuscie - bliziutko, na zmiane z mezem i to bylo cudowne - plakala rzadko; polecam, Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 16:43 Również polecam chustę - mojego nerwusa uspokoiła. Poza tym czasem dzieci tak mają... Bez bólu brzuszka, bez głodu, przytulone itd... Po prostu niemowlęta płaczą i już, niektóre więcej, niektóre mniej. Doczekaj magicznego 3 miesiąca i zobaczysz, że będzie lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.23 Re: ona ciągle PŁACZE!!!!!!!!!!!!! 21.08.06, 18:23 proponuje zrobienie badania moczu, jeśli tak naprawdę całe dnie płacze i nie uspokaja się nawet na rękach, mój tak płakał i marudził non stop (w nocy za to spał idealnie po 10-12 godzin) i okazało się, że ma bakterie w moczu i to było przyczyną ciągłego rozdrażnienia Odpowiedz Link Zgłoś