ulcia30 05.09.06, 09:34 Mam pytanie, a raczej dwa: 1) czy u Was kolka trwa cały dzień, czy w określonych porach? 2) czy poza tym dzieci śpią normalnie? W dzień i w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiac23 Re: dzieci z kolką 05.09.06, 11:58 caly dzien byl koszmar krzyk i rozpacz noce raczej spokojne chyba ze sie calkiem przebudzila (np. przy zmianie pieluszki) Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: dzieci z kolką 05.09.06, 12:45 Moja mała nie ma stałych godzin kolki czy jak to zwał ale brzuszek męczy ja raczej w dzień noce spokojne ale w dzień potrafi spać po 5minut to jest dopiero meka. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: dzieci z kolką 05.09.06, 20:52 U nas w nocy był spokój. ZA to w dzień bardzo częste bolesne bąki razem z odrobiną kupy (kilkanascie razy na dzien) i czasem 30-40 minutowe ataki, prężenie się, głównie po poludniu, U nas pomógł dopiero Debridat na receptę, bo zadne espumisany itp, nie działały. Minęło zanim Mała skonczyła 3 m-ce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia30 Re: dzieci z kolką 06.09.06, 09:22 Dziękuję za odpowiedzi. U nas noce wcale nie są różowe. A po tych 3 miesiącaqch sen wrócił do normy? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: dzieci z kolką 06.09.06, 09:37 U nas co prawda kolki minely (w 6 miesiacu), ale: Miala je trzy razy dziennie o okreslonych porach, ale bardzo dlugo sie one przeciagaly w czasie. Codziennie np. plakala od godziny 18 do 22, a czasem do 23. Byla niewyspana i praktycznie z kazdej drzemki wybudzala sie przez bol brzucha. Za to w nocy spala pieknie. A o 8 wybudzal ja bol brzucha... i tak w kolko. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.23 Re: dzieci z kolką 06.09.06, 19:52 u nas były zawsze wieczorem, zaczynały się około 18, kończyły się różnie, najdłuższa to 6 godzin nieprzerwanego wrzasku. Ataki przeszły pod koniec 2 miesiąca, ale i teraz zdarzają się bolesne bąki, wybudzanie się ze snu z powodu bólu brzuszka itp, i choć już ataków spazmów nie ma, czekam kiedy problemy brzuszkowe całkowicie przejdą. Noze zawsze były spokojne. Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia30 Re: dzieci z kolką 07.09.06, 12:30 A sen poprawił się, gdy bóle brzuszka ustały? Czy wyrobiony "wzorzec" pozostał? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: dzieci z kolką 07.09.06, 12:32 tak corcia miala kolki 3 miesiace i 2 tyg potem wszystko poszlo w niepamiec a najlepszy srodek na kolke to infacol dawany do KAZDEGO karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ti Re: dzieci z kolką 17.09.06, 09:44 witam ja mam pytanie - od kilku dni podaje mojemu synkowi infacol i jest znacznie lepiej zespaniem bo mial gazy i kolke. wczesniej pilam herbatke z anyzku i koperkowa -wiec czy mam juz nie pic herbatek jak podaje infacol? maly ma 6 tyg. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gandarvika2 Re: jak sobie poradzic!! 12.09.06, 14:45 hej! Pisalam juz na forum o filmie "Szczęśliwe niemowlę" gdzie bardzo dokładnie tłumaczą, że płacz dziecka to nie zawsze kolki i że istnieje kilka sprawdzonych sposobów by dziecko uspokoic. Ponieważ nie udało mi się go wysłać zainteresowanym, a wrzucony na serwer nie chce się ściągać opiszę o co w tym filmie chodzi. Nie katujcie dzieci czopkami i innymi lekarstwami, bo problem będzie później, jak przyzwyczaicie ich organizm do tych świństw (lekarze zawsze idą po najmniejszej linii oporu). To naprawde dziala!! Pierwsze 3 miesiące życia dziecka to jakby 4 trymest (już nie ciąży, ale jego istnienia). Dla każdego malucha to ciężki czas, ponieważ musi sie nauczyć żyć w innym, chłodnym, pełnym nowych bodźców środowisku. Nie zawsze przychodzi mu to łatwo. Dlatego powinno się mu stworzyć warunki jak najbliższe tym, które miał w łonie matki. Dlatego: 1. Należy go ciasno winąć kocykiem. Zrobić z niego taką kukiełkę, jak kiedyś w szpitalach. Owijało sie ciasno dzieci, żeby nie płakały i nie budziły leżących obok maluchów. Tak ciasno i ciepło dzidzia miała w brzuszku. 2. Juśli to nie pomoże, trzeba maluszka położyć na boczku na własnym przedramieniu a jego główkę na dłoni. I lekko kołysać na boczki. Wystarczy kołysac samą główkę. 3. Można przy tym dość głośno "szumieć" mu do uszka. Normalnie wydawać dźwięk <szszszszsz>. To dźwięk, który pamięta z łona matki. Napewno spotkałaś się już na forum z radami, żeby stosować suszarkę. To prawda, że działa (sama próbowałam). Zamiast szumieć możesz włączyć suszarkę!! Wypróbujcie to. pozdr gandarvika Odpowiedz Link Zgłoś
aga.z2 pomogła poduszka 19.09.06, 14:20 Mojemu dziecięciu pomogła poduszka z czereśni. Przywiozła mi ją z zagranicy moja siostra, ale teraz jest na allegro allegro.pl/item128776457_rozgrzewajaca_poduszka_na_kolki_i_bole_brzucha.html Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ti Re: pomogła poduszka 19.09.06, 16:14 w jaki sposób rozgrzewasz poduszke i od kiedy ja stosujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.z2 Re: pomogła poduszka 20.09.06, 06:55 Teraz już jej tak nie używam, bo mała wyrosła z kolki. Uzywałam w zimie, kiedy były włączone kaloryfery, więc kładłam na nich. Mała miała kolki wieczorami, więc poduszka cały dzień leżała i się nagrzewała. A jak zapominałam, to wsadzałam do mikrofalówki. Tylko na krótko i uważać, żeby potem materiał nie był gorący, żeby nie poparzyć dziecka. Teraz poduszkę czasem używam ja, jak nie mogę wytrzymać z powodu kręgosłupa. Podkładam ją sobie pod plecy i od razu czuję ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: pomogła poduszka 19.09.06, 23:25 Naszej niuni pomagały masaże brzuszka i noszenie w pionie na rękach ale to tez niezbyt długo. Kolka najczęsciej pojawiała się wczesnym popołudniem 10-11 i trwała aż do samej kąpieli 20-21. Mała zasypiała w ciągu dnia kilka razy ale to były krótkie drzemki 15-30 min. Podawaliśmy jej infakol w kropelkach. Dziecko po prostu musi z tego wyrocnąc- cudownego leku jeszcze niestety nie wynaleziono. Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac Re: dzieci z kolką 19.09.06, 17:11 Mój mały ma kolkę cały dzień, w ogóle nie śpi, ale też nie płacze tylko strasznie marudzi, okropnie, nie daję już rady, odbija mu się ciągle i pryka, wnocy śpi około 5 godzin a po pierwszym nocnym karmieniu krzyjk i nie ma spania aż do rana, koszmar, mam nadzieję,że to się niedługu skończy Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia79 Re: dzieci z kolką 19.09.06, 17:16 Jeżeli mogę doradzić: moja mała miała kolkę przez 5 miesięcy. Koszmar!! Też nie spała, zostało jej to zresztą do dziś. Próbowałam różnych środków dostępnych na rynku i sposobów domowych. Ulgę przyniósł dopiero Lefax w kropelkach. Specjalny dla dzieci z kolką. U nas nie ma, sprowadzałam z Niemiec. Teoretycznie wszystkie środki mają podobny skład, ale mała na każdy reagowała inaczej. Głowa do góry, jak się skończą kolki, szybko o nich zapomnisz i w pełni nacieszysz się macierzyństwem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: dzieci z kolką 19.09.06, 22:52 Moja córka miała kolkę ok. miesiąca CODZIENNIE równo o 23 (można było budzik nastawić) otwierała oczy (mimo, że wcześniej smacznie spała i nic nie zapowiadało "wybuchu") I zaczynało się... najczęściej do 3 nad ranem, ale zdarzało się i do 5 W krytycznych sytuacjach zaczynała o 20... W ciągu dnia spała pięknie, nie płakała U nas okazało się to alergią na białko mleka krowiego, po Nutramigenie przeszło jak ręką odjął Odpowiedz Link Zgłoś