Dodaj do ulubionych

Witamina D3

13.09.06, 15:59
Mam takie pytanie.
Od kiedy podajesie 2 kropelki witaminy d3 i jak się zwieksza dawke w miarę
rozwoju dziecka?
Obserwuj wątek
    • elik_78 Re: Witamina D3 13.09.06, 16:03
      ja podaje jedna takie zalecenie pediatry i on jest od tego zeby decydowac kiedy
      nalezy zwiekszyc, choc jak nie ma powodu to po co zwiekszac.
      • luna333 Re: Witamina D3 13.09.06, 16:07
        nie wolno na własnę rękę o tym dedecydować!!!!!! nadmiar tej witaminy jest bardzo szkodliwy i ciężko ją z organizmu usunąć! To lekarz na podstawie oględzin dziecka decyduje czy podawać i jakiej ilości. Dawki nie zwiększa się wraz zwiekiem od tak sobie chyba że ciemiączko za wolno zarasta, są objawy krzywicy ale i tak wtedy raczej wykonuje się badania w celu wykluczenia zaburzeń gospodarki fosforanowo-wapniowej itd Tak więc z tym pytaniem do pediatry smile
    • mama1_24 Re: Witamina D3 13.09.06, 16:07
      ja przez pierwsze 3 miesiące podawałam po 1 kropelce a później 2 kropelki, przez
      lato znowu po 1 i teraz pani doktor kazała znowu wrócić do 2 (synuś ma roczek)
      • ladybird21 Re: Witamina D3 13.09.06, 21:12
        U nas do roku po kropelce (vigantol) a od roczku vibovit bobas
    • izabellaz1 Re: Witamina D3 13.09.06, 22:04
      U nas pediatra zaleciła jedną kropelkę od urodzenia a przez lato wcale bo jej
      się ładnie ciemiączko zarastało więc uznała, że nie ma takiej potrzeby. Od
      połowy września mamy znowu wrócić do jednej kropli. Czasem zmaiast samej
      witaminy daję jej vibovit bobas. Córcia pod koniec września skończy roczeksmile
      • kluska125 Re: Witamina D3 13.09.06, 22:22
        poczatkowo mialam zalecone podawanie po jednej kropelce, jak synek mial 6
        tygodni juz 2, a od wczoraj 2 razy dziennie po 2 krople ze wzgledu na bardzo
        szybki jego rozwoj no i niestety pierwsze objawy krzywicy.
        • serdynka1 Re: Witamina D3 13.09.06, 22:31
          a jak sie objawia u Was krzywica???

pozdrawiamy
          Szymuś z mama
    • lula78 Re: Witamina D3 13.09.06, 22:28
      Dawki się nie zwiększa chyba, że są problemy z zarośnieciem ciemiączka - wtedy
      zwiększa się do 2 kropli. Jeżeli jest lato lub taka pogoda jak teraz, to wogóle
      nie trzeba podawać. Tak przynajmniej mówi mój lekarz.

--
      www.poradopedia.pl/ - porady na każdy temat
      • luna333 Re: Witamina D3 14.09.06, 06:35
        a ja powtarzam jeszcze raz- o tym ile i jaką decyduje wyłącznie lekarz! nie wolno wzorować się na innych mamach czy kolerzankach bo można dziecku zrobić krzywdę - nadmiar wit D może doprowadzić do powstania zwapnień w nerkach i wynikających z tego późniejszych problemów.
        sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm
        • luna333 Re: Witamina D3 14.09.06, 06:37
          zapomniałam dodać że moje dziecko dostawało 1 kroplę co 3 dni a w wieku 5 m-cy została mu ta witamina odstawiona ze względu na zbyt szybkie zarastanie ciemiączka które i tak bez tej witaminy zarosło w wieku 9 m-cy, obecnie mały ma 13 m-cy i za miesiąc po uprzednim zbadaniu moczu na ilość wydalanego wapnia - wznowimy bądź nie podawanie d3.
        • luna333 Re: Witamina D3 14.09.06, 06:47
          errata - koleżankach brrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka