Dodaj do ulubionych

enfamil-nowe opinie

18.09.06, 09:33
proszę was napiszcie jakie macie doświadczenia z tym mlekiem (pozytywne i
negatywne). Mojemu dziecku (4 m-ce) pediatra zalecił "na schudniecie" (6,3 kg
z 3 kg, ale dawkowanie jest wyższe niż w dotychczasowo stosowanym Humanie,
kaloryczność jest identyczna, a najgorsze, że mleko jest tak gęste, że ledwo
przechodzi przez dziurkę i dziecko je 1h zamiast 0,5 h, dodatkowo kupę
zrobiła zieloną i to po 3 dniach!No i dziwne jest, że należy podawać mleko w
temp. pokojowej....
Obserwuj wątek
    • szopiczek Re: enfamil-nowe opinie 18.09.06, 10:05
      Moja mała (4,5 m-c) je Enfamil od jakiegoś półtora miesiąca. Spasował jej od razu, bardzo się dziwię bo to mleko jest wstrętne smile. Podaję je w tempraturze ok. 40 stp. Z Enfamilem nie mamy żadnych problemów, kupki są zielone, mała nie ma żadnych wzdęć itp. Ogólnie nie mam powodów do narzekań.
    • pdabr Re: enfamil-nowe opinie 18.09.06, 10:10
      Moja córka je enfamil od samego początku i jesteśmy bardzo zadowolone.Ale
      zawsze dawałam jej mniej niż była zalecana dawka na dany okres życia (np 120ml
      zamiast zalecanych na ten okres 180ml).To mleko jest bardzo sycące,więc
      wystarczy dać mniej.I dziwię się,że nie przechodzi przez dziurkę - u nas nie
      było z tym problemów. I dawałam jej mleczko lekko podgrzewane (cieplejsze niż
      temperatura pokojaowa)A kupki są rzeczywiście zielone.Dawaj dziecku wiecej pić
      (np wodę lub herbatkę), to będzie robić kupkę cześciej.Powodzenia!
      • yenepher Re: enfamil-nowe opinie 18.09.06, 10:40
        dzieki dziewczyny, napiszcie faktycznie ile ml podajecie - bo nigdy nie wiem
        czy scisle stosowac sie do zalecen "z puszki" czy podawac dziecku wg jego
        zapotrzebowan (widze, ze malej starcza 150 ml)-no ale wg. "puszki" to jest
        dawka dla 2 miesiecznego bobasa...
        A tez tak robicie, ze najpierw woda, pozniej melko do butelki-czy kolejnosc
        jest bez znaczenia...
        • pdabr Re: enfamil-nowe opinie 19.09.06, 09:25
          Ja najpierw podgrzewam wodę, potem dodaję mleko. Moja córcia ma 5 miesięcy i
          daję jej 150ml. Czasem jak widzę,że jest bardzo głodna to 180ml (a wg tego co
          jest na puszce od dłuższego czasu powinnam jej podawać 210!).Oczywiście jemy w
          między czasie jakaś zupkę albo owoc.I na kolację kaszkę.w sumie 4 posiłki na
          dobę.
        • szopiczek Re: enfamil-nowe opinie 19.09.06, 09:32
          Kurcze, moja mała je 230 ml na dodatek zagęszczonego kleikiem ryżowym, a i tak jest wojna zawsze bo jej mało. Wychodzi 3 posiłki w ciągu dnia, w nocy karmię ją piersią. Czasami zamiast jednego mlecznego jakaś zupka jarzynowa. Czasem deserek, no i herbatka.
          Ja przegotowuje wode mineralna, czekam aż ostygnie trochę i dodaję mleko. Podaję cieplejsze niż temperatura pokojowa ok 38 stp.
          • yenepher banalne pytanie 19.09.06, 09:38
            i przechodzi wam przez smoczek?! kupiłam wczoraj specjalnie Aventa nr 2 do
            butelki i dalej cięzko przepływa, tzn. małymi kropelkami, a czasami "zatoruje
            sie" i nie chce sypłynać wogóle....Mam doświadczenie z Humaną - HUmana mleko
            nie zostawiało tłustych nacieków na butelce, to zostawia (no i ten smoczek -
            dziecko męczy się niemiłosiernie, a 150 ml je blisko 1h). To normalne?
            Przepisano mi to mleko na odchudzenie dziecka, a wyglada na bardziej tluste i
            jest tak samo kaloryczne.
            • szopiczek Re: banalne pytanie 19.09.06, 09:54
              Tak, do samego mleka używam Avent nr 2, natomiast do zagęszczonego trójprzepływowy Avent - ustawiam na 1.
              • yenepher Re: banalne pytanie 19.09.06, 10:11
                a więc jak robie wszyskto dokłądnie tak samo, a ajdnak mleko tlustymi strugami
                spływa po butelce i zatrzymuje sie w smoczku. Wiecie po czym poznać, że cos
                jest nie tak z mlekiem?
                • szopiczek Re: banalne pytanie 19.09.06, 10:59
                  A spróbuj może w cieplejszej wodzie niż dotychczas rozpuszczać mleko.
    • mamaemilka1 Re: enfamil-nowe opinie 19.09.06, 10:22
      ja podaje mleczko enfamil premium od samegp początku. teraz synek ma 5
      miesiecy. kupki były zielone tylko przez 1 tydzien no i oczywiście po zmianie
      mleka na 2 tez około tygodnia. według mnie mleko wcale nie jest tłuste ale
      dziwi mnie że pediatra polecił mleko na "na schudniecie". wiem że mleczko
      enfamil jest polecane wcześniakom i dzieciom z niską masą urodzeniową. mój
      synek jest wczesniakiem urodził się z waga 2670g a teraz ma 5 miesięcy i waży
      8,5 kg. od razu zaczął ładnie przybierać na tym mleczku. wiem od znajomej
      pediatry że lekarze przepisują to mleczko dla małych "kruszynek".
      • elieka enfamil jest ok :) 19.09.06, 10:32
        woda ciepła - u nas z reguły o temp.pokojowej - do tego proszek, rozmieszac
        dobrze i płynie idealnie przez smoczek 2 aventu!! nie mam pojecia w jaki sposób
        robi ci sie zator w smoczku!!
        junior wcina enfamil, daję mu tyle ile zjada a nie tyle ile jest na opakowaniu
        ( na opakowaniu jest 180 a on max zje 100-120).
        A przybiera na wadze idealnie (tfu tfu tfuuu wink ) mimo iż je mniej niż jest to
        zalecana na opakowaniu.
        • elieka aaa 19.09.06, 10:43
          a dlaczego pediatra chce odchudzić dziecko???
          Mój z wagi urodzeniowej 2800 teraz ma (12 tyg) 6100 i pediatra jakoś nie widzi
          potrzeby odchudzenia dziecka!!
          • yenepher Re: aaa 19.09.06, 12:21
            rozpuszczałam w cieplejszej wodzie-historia ta sama, smoczki kupiłam nowe i
            nadal nic nie zmieniło się;
            No właśnie, inny piediatra twierdzi, że waga dziecka jest w normie (1
            kg/miesiac), ale ten (rzekomo najlepszy w mieście) twierdzi, że jest za grube.
            A zaznaczę, ze 3 miesiące było na persi, od niedawana tylko na modyfikowanym,
            też dozuję mniej niż na opakowaniu, je tylko 4 posiłki dziennie (nie 5)i nie
            jest dokarmiane.
            p.s.W koncu zrbiła kupę-zieloną i twardą-po trzech dniach.
            • pdabr Re: aaa 19.09.06, 12:45
              A moze spróbuj na smoczku trójprzepływowym (avent).Ale też nie wiem dlaczego
              tak słabo u was płynie.Ja jak Maja była malutka, to nawet dawałam jej na 1-ynce
              i dobrze leciało.Ile dokładnie waży twoje dziecko?
              • yenepher Re: aaa 19.09.06, 13:26
                tydzien temu wazyla 6300
                • pdabr Re: aaa 19.09.06, 19:03
                  Myślę,że ten lekarz przesadził.Z resztą kto to widział odchudzać niemowlę.Moja
                  Maja ma 5 miesięcy i waży ponad 6600.(piszę ponad bo dokładnie nie wiem -
                  ważyliśmy ją jakieś dwa tygodnie temu).i lekarka powiedziała,że jest wszystko w
                  jak najlepszym porządku.Sama sprawdź sobie na siatce centylowej - jeśli nie
                  wychodzi poza to wszystko jest dobrze.Naprawdę nie ma się czym przejmować. A
                  mleczko jest ok,tylko sprawdź smoczek (może się zapchał?).nam zjedzenie butli
                  (150)zajmuje ok.10 minut.Może za dużo sypiesz proszku?Jesli jakoś mogę pomóc to
                  daj znać,pozdrawiam
    • kanaviosta Re: enfamil-nowe opinie 19.09.06, 18:06
      enfamil trzeba bardzo dokładnie wymieszać w chłodnej wodzie. jeżeli nie wymieszasz dokładnie albo woda będzie za ciepła rzeczywiscie zrobia się grudki. sprawdź też czy po prostu smoczek się nie zasysa. moja córka pije enfamil i jestem zadowolona, ładni eprzybiera na wadze, dobrze się rozwija, nie miewa kolek.
    • gosia336 Re: enfamil-nowe opinie 19.09.06, 21:02
      Moj synek mial po enfamilu zaparcia,lekarka zasugerowala zmiane na bebilon i to
      byl strzal w dziesiatke -kupa codziennie i zolta a nie zielona jak bylo
      czesniej.
      • aska_ou Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 09:46
        Moj syn skonczyl wczoraj 3 miesiace. Wazy 7kg i lekarka mowi ze pieknie przybywa
        na wadze i to jest w normie. Odchudzac dziecko ? To chyba zart, jesli stanie na
        nogach to wtedy dopiero zacznie samo zrzucac zbedne kalorie. Dopoki nie
        przesadzasz z karmieniami to wszystko jest w porzadku. Dodam ze syn byl karmiony
        piersia dopiero od kilku dni zaczynamy powoli przechodzic na Bebilon Pepti.

Co do Enfamilu to probowalam kiedys ten AR ale sie nie przyjal. On strasznie sie
        zageszczal, moze ten wlasnie masz ???
        • szopiczek Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 10:16
          No ale ten AR ma się właśnie zagęszczać, ponieważ (jak zapewne wiesz) jest dla dzieci ulewających smile
          • yenepher Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 10:26
            tak, mam wlasnie ten AR, który zagęszcza się....nie będę go podawać, ty
            bardziej że dziecko nie ma poważnych problemów z ulewaniem.
            A faktycznie, nie powstają grudki jak rozpuszcza się mleko w niskiej
            temperaturze (pokojowej). zmienie mleko jednak, bo intuicja podpowiada mi, że
            dziecko nie powinno jeść zimnych posilków (w końcu mleko matki ma ok 37 st).
            • elieka Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 10:31
              jesli dziecko nie ma problemów z ulewaniem to po co mu podajesz mleko ar???
              a enfamil super rozpuszcza sie w letnej wodzie, a letnia to własnie jakies 37
              stopni.podobno, bo nigdy nie mierzyłam temperatury wody smile)
              a tak swoja droga, to w szpitalach podaja maluchom wrecz zimne mleko i jest ok.
              • szopiczek Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 11:37
                Moja mała ulewa. Więc zapytałam czy mogę podawać Enfamil AR.
                Lekarz mi odpwiedział pytaniem: czy wolę żeby dziecko ulewało czy żeby miało zaparcia? Wolę żeby ulewało, tym bardziej że mimo to ładnie przybiera na wadze. A czy wasze dzieciaczki mają zaparcia po AR?
              • yenepher Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 13:30
                elieka, w moim pokoju nie ma wiecej niz 25 st.....w 37 st mleko (co juz zostalo
                ustalone) nie rozpuszcza sie.....i tez napisalam jasno, ze nie bede podawac
                tego mleka, bo nie ja je wybralam, tylko pediatrA (na odluszczenie dzecka, a
                nie na ulewanie)....i ja tez uwazam, ze moje dziecko przybiera dobrze na
                wadze.....ale warto skonultowac opinie fachowca-pediatry z innymi matkami.
                Mleko i pediatra do wymiany.
                dzieki za porady (te konstruktywne).
    • caja82 Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 12:42
      przerobiłam już wiele mieszanek, i dopiero jak trafiłam na enfamil detchnęłam,
      pijemy ar(ulewanie) już chyba 4 miesiące i jestem bardzo zadwolona. Rzeczywiście
      trzeba go rozpuszczac w letniej wodzie ale ja jakoś nie widze w tym problemu
      wszystko do jedzenia daje w temperaturze pokojowej, a niby co w tym złego?
      żadnych zaparć nie ma i nigdy na tym mleku nie było, kupy koloru tęczy, ale jak
      byłyśmy na samym mleku to raz żółte raz zielone ot taka natura dziecka
      karmionego butlą. Jednak uważam że twoje dziecko ma bardzo prawidłową wagę. Moja
      Jula w tym wieku ważyła 7400kg i nikt nigdy mi nie powiedział że trzeba ją
      odchudzać!!!
      • mama_tomusia Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 13:05
        My tez jesteśmy na enfamilu prawie od samego pczątku, zielone kupki po nim to
        normalne. Moje "maleństwo" na początku piło AR (ulewanie) ale teraz przechodze
        na Premium i kupki nadal sa zielone ale rzadszej konsystencji. Gdy dostawał
        tylko AR rzeczywiście miał zatwardzenia. Tomus doskonale przybiera na wadze z
        4000 g wagi urodzeniowej i 58 cm teraz (3,5 mies) ma 7715 g i 71 cm! Bardzo się
        z tego ciesze. Mysle że pozostaniemy przy tym mleczku.
        • jedlinkaa Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 17:33
          Od ok. półtora miesiąca jesteśy na enfamilu premium 2. do tej pory karmiłam
          piersią. Zuzia od razu zaczęła jeść bardzo ładnie i do tej pory tak jest.
          Niepokoi mnie tylko, że w zasadzie cały czas wypija ok 150 ml 3- 4 razy
          dziennie i nie widzę, żeby narazie chciała więcej. Czy rzeczywiście
          zauważyłyście, że to mleko jest bardziej sycące? nie mam doświadczenia z innymi
          rodzajami mleka i nie mam porównania. Zuzia ma teraz 6, 5 miesiąca, deserki
          dostaje 2 razy dziennie bo nie lubi kaszek i zupkę na obiadek, wszystko na
          zmianę z mlekiem.
          Mleko podaję ciepłe, nie mam żadnych problemów z rozpuszczaniem, łatwiej jest
          jednak jeśli proszek sypie się do wody a nie na odwrót. Kupki są twardsze ale
          nie ma zatwardzeń, to tez podobno efekt wprowadzenia pokarmów stałych. Polecam
          częstsze przepajanie herbatkami (my dajemy ziołową bobovity ułatwiającą
          trawienie) i soczek z marchwii, na niektóre dzieci dobrze też działa tarte
          jabłko.
    • kasian27 Re: enfamil-nowe opinie 20.09.06, 17:52
      witam. moj synek je enfamil od poczatku, nie mial zadnych kolek, ani innych
      problemow. mleko bardzo mu smakuje, ale dziwie sie, ze Wasze dzieci tak malo
      jedza. moj maly je nadal co 3 godziny w dzien po ok 150 ml , czasami mniej a
      czasami wiecej. bywalo nawet tak, ze przekraczal 2 razy norme. teraz troszke
      sie unormowalo. wlasnie konczy 4 m-ce i wazy prawie 8 kg.
      • medussa7 Re: enfamil-nowe opinie 04.11.06, 12:59
        Ja podaję enfamil od początku i nie wiem co to kolka i inne problemy. AR kiedys
        kupiłam, bo nie mieli zwykłego, ale mój Mały w ogóle nie chciał tego ruszyc.
        Teraz ma 6 miesiecy i podaje dwójke i jestem bardzo zadowolona - no chyba, ze
        biorac pod uwage cenę. Naprawde jest bardzo drogie. Aha - i moje Maleństwo pije
        tak jak podana dawka na puszce czyli 210 ml... Ale przybiera super. Wczesniej
        był chudziutki. Teraz jest super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka