Dodaj do ulubionych

Spanie na boczku

29.09.06, 10:56
Moj synio ma prawie 5 miesiecy. od jakiegos miesiaca nie ma szans zeby zasnal
na pleckach tylko na boczku ( jka mial katar to tak go ukladalam zeby mial
jedna dziurke odblokowana i tak mu zostalo- ten boczek nei odblokowana
dziurka of kors ).Czasem bardzo sie wygina do tylu,no i dopiero gleboki sen
sprawia, ze mu wszystko jedno czy jes na pleckach. Moje pytanie moze zabrzmi
glupio, ale czy to dobre dla jego kregoslupka? jakos sie martwie ze on ylko
tak chce spac- na brzuszku nie moze zasnoac,wiec nie moge go tak polozyc.czy
wasze malenstwa tez tak spia?
Obserwuj wątek
    • sebaga Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:00
      Hej, u nas to samo. Mały (5,5m.) śpi tak już ponad 1,5 miesiąca i to zawsze na
      lewym boku. Pytałam pediatry i rehabilitantki. Powiedzieli, że to nic złego,
      rehabilitatka, że taki pewnie jego urok smile

pozdrawiam
      • pacieja Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:06
        Oj pocieszylas mnie.On nawet spi troche podobnie do mnie- tak jakby przygniatal
        sobei raczke. ja wiem ,ze go to nei boli bo ja tak samo spie,tylko jego tato
        sie dziwuje!!A czy Twoj synio tylko tak chce zasypiac i protestuje jak lezy na
        pleckach?bo tdo 4 miesiaca to jak sie go polozylo tak spal ateraz tylko bok.
        • bartusia06 Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:19
          hej, moj maly ma teraz 4,5 mies i od jakiegos czasu gdy kladae go spac ( juz
          ululanego) na pleckach, od zawsze tak spał, to po jakims czasie sam sie
          przekreca na boczek,i głowa to jest tak wygieta dotyłu ze prawie dotyka
          pleców.Ale cóż nieruszam go, bo tak sie sam uklada wiec widocznie mu tak dobrze
        • sebaga Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:20
          Mojego niestety odkładam zawsze na śpiąco sad, sam nie chce zasnąć. Odkladam na
          plecki a on momentalnie się odwraca na bok. Myślę, że taki to okres i im minie.

pozdrawiam
          aga
          • pacieja Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:23
            Wasz to chociaz sie same tak ukladaja, moj nie przerwroci sie sam na bok, ja go
            musze ulozyc, bo na plecach wiezga nozynami i sie buntuje.
          • bonkreta Re: Spanie na boczku 29.09.06, 19:09
            Mojemu nie minęło, ma rok. Co więcej - mnie też jeszcze nie minęło wink
    • kanaviosta Re: Spanie na boczku 29.09.06, 11:46
      moja córcia od początku była kładziona na boku. ma prosty kręgosłup, żadnych problemów z bioderkami. bardzo lubi spać na boczkach.
    • budzik11 Re: Spanie na boczku 29.09.06, 12:01
      Moja bardzo lubi spać na boczku - jak pies - z rączkami i nóżkami wyciągniętymi
      prosto przed siebie. A ostatnio śpi w kosmicznej pozycji - jakby klęcząc padła
      na twarz, z dupką w górze, stópki skrzyżowane, rączki podkulone.
      • jola427 Do budzik11 29.09.06, 18:55
        Hehehe, skąd ja to znam. Ciągle mnie tym rozbraja. Ale jak ją ta pozycja zmęczy
        to się przekręca na plecki.
        Pzdr. Jola
    • hania1001 Re: Spanie na boczku 29.09.06, 16:36
      Takie mocne odginanie sie do tyłu w trakcie zasypiania może świadczyć o
      wzmożonym napięciu mięśniowym. Mój synek też tak ma, chociaz objawy już
      ustepują po rehabilitacji. Wtedy mięśnie plecków sa silniejsze niż brzuszka i
      własnie w takiej odgiętej pozycji dziecko dobrze czuje swoje ciało i spokojnie
      zasypia.
      Lepiej sprawdzić czy to aby własnie nie WNM.
    • asia0212 Re: Spanie na boczku 29.09.06, 18:01
      Moja córka uwielbia spanie na boczku.Gdy budzi się w nocy wystarczy przewrócić
      ją na boczek i jest ok.chyba,że chce cycusia to i boczek nie pomoże.

img87.imageshack.us/img87/177/33bw1.jpg
    • kalika26 Re: Spanie na boczku 29.09.06, 22:03
      Moja mała (8miesięcy) od poczatku tylko boczek, chciałam miespewność że się nie zachłysnie i takie tam. Na brzuszku nigdy spac ani leżeć nie chciała. dopiero od 2, 5 miesiąca zaczęła sie bawić na brzuszku a spanie dalej na boczku i jest sliczna zdrowa, bioderka ok, centralny układ nerwowy ok i wszystko jak na razie ok. nic sie nie martw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka