Dodaj do ulubionych

bolące kupki.. pomocy

06.10.06, 20:39
moja coreczka ma 13 dni i od kilku dni strasznie sie meczy przy robieniu
kupkisad( steka prazy sie, placze- widac ze ja mocno brzuszek boli.. Nie
pomagaja oklady z cieplej pieluszki, nie pomaga espumi-costam w kropelkach..
nie wiem co robic. Strasznie sie martwie, ze ja boli..
Obserwuj wątek
    • cathy1976 Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 20:46
      nawiasem mowiac bylam dzis u jakiejs lekarki- idiotki, ktora zignorowala
      problem i na pewno wiecej do niej nie pojde. W poniedzialek poszukam nowego
      lekarza, ale potrzebuje rady jak sobie doraznie poradzic z tym teraz, przez
      weekend.. nie moge patrzec jak córeczka sie meczy..
    • mika_p Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 20:50
      Jak karmisz? Jaka ta kupa jest?

Bo wiesz, jezeli to jest dziecko piersiowe - no to się tak jeszcze pomęczy z
      robieniem kupy. Słabe mięsnie brzucha + brak wsparcia grawitacji + konsystencja
      kupy (rzadką kupę trudniej wypchnać) = stękanie i prężenie.
      Minie z wiekiem.
      Kładź ją na brzuszki na swoim lub tatowym brzuchu, to dobre cwiczenie mięsni i
      miły masaż.
    • meg.julia Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 20:55
      witam,
      chyba wiekszosc malych dzieci ma problem z robieniem kupki, wynika to z nie do
      konca rozwinietego przewodu. u nas tez tak bylo, z tym, ze dokladnie nie
      pamietam kiedy sie zaczelo. wiem, ze mala dostawala chyba do konca 3 m-ca
      debridad i lakcit zeby mogla sie wyprozniac, bo czasami dwa dni nie robila
      kupki, a jak robila to z duzym wysilkiem. nawet baczki sprawialy jej bol, taki
      ze nawet w nocy potrafila sie przebudzic. Pamietam, ze lekarka poradzila, zeby
      jak widze, ze mala sie prezy i robi kupke wtedy rozpiac pampersa i podniesc
      nozki w gore lekko, jest wtedy latwiej. no poza tym przed pojsciem do lekarki
      zastosowalam chyba raz czy dwa termometr, ale balam sie mala do tego
      przyzwyczaic. jednak jak wspomnialam wczesniej, nie pamietam ile dokladnie moja
      corunia wtedy miala dni czy tygodni.
      pozdrawiam
      mama Julki
      • meg.julia Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 20:58
        aha, tak jak pisala mika, tez kladlismy mala na brzuszek taty i wtedy latwiej
        gazy schodzily.
        pozdro
    • mirunia2 Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 21:07
      Może powinnaś naoliwić brzuszek, delikatnie pomasować okrężnymi ruchami(wg
      wskazówek zegara), zastosować ciepłą kąpiel.Po karmieniu pilnuj by się
      maleństwu odbiło, nawet ze 3 razy, ponieważ zgromadzone powietrze przechodzi
      niedojrzałymi jelitkami i powoduje silne bóle.Jeżeli karmisz piersią to spróbuj
      odstawić wszystkie produkty mleczne, być może jest to początek nitolerancji
      mleka krowiego.Przechodziłam to z moim Michasiem i dieta okazała się strzałem w
      dzisiątkę.Życzę wiele cierpliwości a Niuni zdrówka.
    • ulfa Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 22:04
      Idź do pediatry, niech ci przepisze dla małej lakcid (chyba można go stosować u
      takich maluszków). Nie pamiętam, kiedy mój synek dostał to lekarstwo, ale mu
      pomogło i kupy się uregulowały
    • ulfa Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 22:05
      Sory, nie doczytałam do końca... U mnie pomagał masaż brzuszka po jedzeniu i
      jakieś pół godziny po jedzeniu gimnastyka czyli rowerek, przyciskanie nóżek do
      brzuszka.
    • mw144 Re: bolące kupki.. pomocy 06.10.06, 22:16
      Doraźnie - leżenie na brzuchu i masaż brzucha, jak już wcześniej było powiedziane. Mnie poza tym położna poleciła dawać Młodemu rumianek i w Jego przypadku to bardzo pomogło. Kupowałam rozpuszczalny Hipp-a, można go stosować nawet u kilkudniowych niemowląt.
    • pollys spróbuj debridat 06.10.06, 22:27
      to zawiesina, która podawana jest na rozwój jelit. dobrze też masować brzuszek,
      robić rowerek, przyciskać (delikatnie przysuwać smile kolanka do brzuszka- mój
      mały podczas takich zabiegów pierdzi jak oszalały a zdaża mu sie także robić
      kupkę w trakcie smile
      małemu pomaga także espumisan (niby można podawać od 1miesiąca ale nam lekarz
      powiedział, że możemy podawać, tylko mniejszą dawkę (nie 5 kropel jednorazowo a
      2-3)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka