Dodaj do ulubionych

Kiedy drugi bobas?

01.11.06, 19:42
Jak to było z wami? Jak sobie radzice? No i jak myślicie jaka najlepsza jest
różnica wieku?
Obserwuj wątek
    • ewalip Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 20:34
      Reguły na "dobry czas" chyba nie ma. Przykład: ja mam dwie młodsze siostry,
      jedna jest 9 lat odemnie młodsza, druga 11. Z tą o 9 lat młodszą mam bardzo
      dobry kontakt, a siostry między sobą "walczą" od małego, mimo że są tylko dwa
      lata różnicy. Moja koleżanka ma syna zaledwie rok starszego od córki, teraz syn
      ma dwa latka, córka roczek i koleżanka sobie świetnie radzi z tą dwójką. Z
      kolei druga ma córkę 6,5 i syna 2,5 i jest kiepsko. Ciężko komuś doradzać,
      chyba sama będziesz wiedziała jak przyjdzie czas...
    • wroba Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 20:36
      Dla dzieci najlepsza jest jak najmniejsza różnica wieku, ale rodzicom trudno
      podołać wink
      • quami Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 20:43
        O nie!!! ledwo z jednym daje radę a drugie??? Proszę nie! Moim zdaniem trzeb
        amiec kupeeee kasy i kochanego męza który zawsze pomaga bp inaczej ciezko oj
        ciężko....
        Przepraszam ale musiałam to napisac - jestem na etapie załamania jezeli chodzi
        o wychowanie dziecka sad((
        • izabellaz1 quami nie łam się...:))) 01.11.06, 20:51
          Będzie lepiejsmile Sądząc po tekście to pewnie Twoje bobo jest jeszcze na etapie
          kolek (chyba, że się mylęwink)
          Ale rzeczywiście dla mnie różnica powinna być większa. Mój brat jest ode mnie o
          6 lat młodszy i taką chciałabym różnicę u swoich dzieci. Moja córa ma na razie
          roczek. Wszyscy moi znajomi, którzy mają rodzeństwo z małą różnicą wieku ciągle
          były konflikty i bijatykismile))
          • wroba Re: quami nie łam się...:))) 01.11.06, 20:56
            Chyba każdy podchodzi do tego trochę inaczej, bo ja mam brata również starszego
            o 6 lat i uważam, że taka różnica wieku jest stanowczo za duża, co dało się
            odczuć szczególnie w dzeciństwie, bo teraz nie ma to znaczenia.
            • izabellaz1 Re: quami nie łam się...:))) 01.11.06, 21:46
              Masz rację, że to kwestia doświadczeńsmile Mam z bratem świetny kontakt. Zawsze
              pomagałam mu jak mogłam. Cały czas jest dla mnie "braciszkiem". Ja mam 25 lat a
              on 19. Jestem dumna, że Go mam, że zawsze może na mnie liczyć a ja na Niegosmile
              Echhh łezka mi się zakręciła w oku...
      • benignusia Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 07:49
        tez tak mysle;=)i ta tez bysmy chcieli ale...jak mysle o tym ze mam znowu
        rodzic...ciarki mnie przechodząwink
    • magda505 Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 21:10
      międy mna i moim bratem jest też 6lat róznicy i zero kontaktu nawet teraz jak
      juz dorośli,nie ma wspólnych tematów,ja już ustatkowana a on ciągle fruuuu,i
      nawet nie próbuje pogadać.Moje dzieci mają 1,5 roku róznicy teraz,co będzie
      póxniejmiedzy nimi niewiadomo,narazie starsza córka nie spóści brata z oka
      pilnuje,go poucza,karmi,naprawde ciesze sie że taka jest,o to nam z mężem
      chodziło.
    • mamaodniedawna Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 21:48
      uważam, że różnica nie powinna być duża.My z mężem planujemy klejne dziecko juz
      w przysżłym roku, pierwsze ma aktualnie 3 mc-e. Mała różnica wieku jest dla
      mnie o tyle ważna, że ja sama mam rodzeństwo o 8 i 18 lat młodsze....coś
      straszego bo jak byłam mała to czułam się jak jedynaczka a później jak niana...
      pozdrawiam smile
    • anaesthes Re: Kiedy drugi bobas? 01.11.06, 22:33
      nigdysmile
      • michasia24 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 09:21
        hehe smile)))
      • tatko1 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 22:46
        nigdy nie mów nigdy...
    • livia19 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 07:46
      Pomiedzy moimi dziećmi róznica wieku wynosi 5 lat.A ze mam parke i to chłopczyk
      jest starszy myślę, ze spokojnie sie dogadają. Ja mam rodzeństwo starsze 7lat
      (brat) i 10lat (siostra). Brat od najmłodszych lat sie mną opiekował i mieliśmy
      dobry kontakt, z siostra było trudniej, bo kiedy ja miałam niespełna 9 lat ona
      wyjechała na studia, potem wyszłą za maż i przeniosła sie do innej
      miejscowości. Za to teraz kontakt mamy świetny.
      Wracajac do dzieci - syn jest juz na tyle samodzielny, ze mogę skupic swoją
      uwagę na maleństwie. Właściwie mam z niego duzą pomoc.Jest barzdo roztropnym
      dzieckiem.
    • renia1807 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 10:49
      Przerwa pomiędzy dziećmi nie powinna być większa niż 5 lat max.Pierwsze dziecko
      podrośnie i mama trochę zapomni o trudach wychowania.Pózniej to już się nie
      chce wchodzić w to samo kiedy człowiek poczuje "wolność"Tak było w moim
      przypadku, odwlekałam ,odwlekałam i potem juz nie chciałam drugiego
      dziecka.Gdyby nie zdecydowało się samo, to pewnie nadal miałabym 1 dziecko. A
      tu masz!w domu nastoletni syn i matka w ciąży!Ale bardzo sie cieszę ze tak się
      stało bo mam teraz cudowną córeczkę która rozświetliła nasz dom.Tylko jak
      spojrzę na mój "duet" to troche śmiać mi się chce,syn większy ode mnie a przy
      nim maleńka siostra jak laleczka.J powiem wam że mój syn bardzo się zmienił,
      kiedyś prawie mały snobek przerodzil sie w uczuciowego, oddanego siostrze
      brata.Dziewczyny miejcie drugie dziecko nie pozostajcie przy jednym, warto jest
      sie trochę pomęczyć żeby stworzyć rodzinę.
      • anaesthes Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 20:00
        czyli rodzice+ dziecko nie tworzą rodziny?smile

pozdrawiam, już chyba mamy zimę, ciekawe ile miesięcy potrzyma
        • renia1807 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 20:10
          Mąż i żona to już rodzina ,ale ja mam na myśli rodzinę taką pełniejszą w stylu
          2+2. Pozdrawiam
          • anaesthes Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 20:12
            wiem, wiem, tak się tylko "czepiam"smile

Dziś w Środzie Wlkp urodziły się pięcioraczki- to dopiero jest pełna rodzina....
            • zuju2 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 20:53
              A my mamy trzy dziewczynki: 7 i 5 lat i malutka 6 miesiecy. Starsze bardzo sie kochaja, stoja za soba murem w kazdej sytuacji. Oczywiscie tez sie kloca, ale duzo rozmawiamy i wychowujemy je tak aby mialy w sobie wsparcie na cale zycie. Nasza 5 latka swietnie bawi sie tez z 6 miesieczna. 7 latka z 6 miesieczna sie juz nie bawi, raczej sie nia opiekuje jak "dorosla". Pracy przy trojce dzieci jest sporo, ale radosci jeszcze wiecejsmile pozdrawiamy
    • jolantusia1 Re: Kiedy drugi bobas? 02.11.06, 21:05
      u mnie jest 13 lat roznicy. Nie wiem czy dobrze czy zle, ale widze ze starszy
      syn chetnie opiekuje sie bratem i ma do niego anielska cierpliwosc. Zazdroszcze
      mu jej czasami
    • fraglesska ekstremalnie 02.11.06, 23:38
      Jestem ciekawa, czy ktoś przebije różnicę wieku jaka jest w rodzinie mojego
      męża.
      21 lat (oczko hehe)
      Ci dopiero zwlekali co? Z doświadczenia nie polecam

• apfelmus Re: ekstremalnie 03.11.06, 09:00
        ja przebiję, moja najstarsza siostra jest o 24 lata starsza ode mnie, ma córkę
        rok ode mnie młodszą z którą w tym samym dniu urodziłyśmy dzieci - córeczki
    • hipsdontlied Re: Kiedy drugi bobas? 03.11.06, 10:03
      Karolina ma 10 lat a Martynka 5.W sam raz taka różnica.Karolcia rozumiała już
      wtedy że mamy w domu niemowlę pomagał mi jak umiałasmilepozdrawiam
    • s.poline Re: Kiedy drugi bobas? 03.11.06, 11:42
      my juz w ciazy dobrze wiedzielismy kiedy beda nastepne dzieciwink) poki co mamy 9cio miesieczna corcie. Nastepne dziecko chcemy zeby bylo ok 3 lata mlodsze, a kolejne albo rok mlodsze od sredniego albo 3-4. To zalezy od tego jak bedzie wygladalo zycie z 2 bobasami i kiedy bedziemy na to gotowismile Podobno na porodówce, minute po polozeniu mi corci na brzuchu polprzytomna spojrzalam na meza : "to co, kiedy nastepne??" wink sama tego nie pamietam, ale maz jest pewny...wink
      • ewelina238 Re: Kiedy drugi bobas? 03.11.06, 12:34
        nigdy
    • roziii Re: Kiedy drugi bobas? 03.11.06, 12:42
      mój syn ma rok i ja najchętniej już bym się starała o następne, ale muszimy
      poczekć na większe mieszkani(mam nadzieje,że nie długo) i jak dla mnie róznica
      nie powinna być za długa tak co 2 lata byłoby super
    • mpardej Re: Kiedy drugi bobas? 03.11.06, 18:58
      Marysia ma 4,5 roku, Martynka 3 tygodnie. Nie wiem jak będzie dalej ale jak na
      razie jest super. Marysia wiele już rozumie. Pomaga jak umie w pielęgnacji
      bobasa. Nie jest zazdrosna. Wręcz przeciwnie, okazuje małej wiele czułości i
      jeszcze nie powiedziała o siostrze nic złego. Dodam, że Martynka nie należy do
      spokojnych noworodków i trzeba poświęcać jej sporo uwagi.
      • anita.anita80 Re: Kiedy drugi bobas? 04.11.06, 11:50
    • kajka29 Re: Kiedy drugi bobas? 04.11.06, 15:26
      U nas jest prawie 7 lat- troszke duzo....
    • maxima13 Re: Kiedy drugi bobas? 04.11.06, 16:37
      Moja Emilka ma 3 miesiące a Agnieszka 7 lat. Wczesniej jakos nie mogłam sie
      zdecydować, chociaż mąż namawiał. A jak juz sie zdecydowałam to nie mogłam
      zajść w ciąże. Udało się po 10 miesiącach. Nie jest łatwo , ale daje radę. Mąż
      pracuje popołudniami do nocy. Mała jest dosyć grzeczna, Agnieszka poszła do 1
      klasy. Cieszę się, ze sie zdecydowałam smilesmilesmile
    • pacsirta Re: Kiedy drugi bobas? 05.11.06, 12:31
      Fajnie, jak jest mała różnica wieku, ale z własnej woli bym się nie
      zdecydowała. Mam dwie córki, jedna ma 4 lata i 7 miesięcy, a druga skończyła 4
      miesiące. Mam nadzieję, że się dogadają.
      Planujemu trzecie dziecko. Za 4 lata, ale w gruncie rzeczy nie miałabym nic
      przeciwko "wpadce".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka