09.11.06, 14:16
bylismy dzis u chirurga, zrobil usg brzuszka i stwierdzil -refluks.

do chirurga skierowala nas pediatra bo maly (3 mies) duzo ulewa. Chirurg co
prawda postawil diagnoze ale odeslal nas spowrotem do pediarty zeby
zdecydowala o leczeniu. Czy tak powinno byc? Czy to nie on powinien cos
przepisac?

Co podajecie swoim maluszka na ta dolegliwosc? I czy pomaga?

No i mam jeszcze jedno pytanie -otóż synek duzo placze -czy to mozliwe ze to
przez ten nieszczesny refluks -czy to moze bolec?
Obserwuj wątek
    • halinka20 Re: refluks 09.11.06, 14:23
      cześć Magasmile Miałyśmy z Alusią ten sam problem, mała dużo ulewała i skierowali
      nas na USG, gdzie lekarz stwierdził refluks.O metodzie leczenia decydowała
      jednak nasza lekarka pediatra. Mała dostała lek oraz zmieniła jej mleko na
      Enfamil AR i po jakimś czasie refluks wyleczyłyśmy. Nie wiem czy wiesz co to
      refluks, jest to nie zamykanie się odwziernika w żołądku dzięki czemu pokarm
      może cofać się z powrotem. Jest to dość nieprzyjemne więc nie dziw się
      maluszkowi, że może popłakiwać. Pozdrawiamy Was serdecznie i życzymy szybkiego
      powrotu do zdrowiasmile)
    • zudagma Re: refluks 09.11.06, 14:31
      może boleć, gdy cofa się treść pokarmowa to piecze tak jak u dorosłej osoby
      zgaga. Moja córka miała refluks, na szczęście trafiłyśmy na pediatrę, która
      jednocześnie była gastroenterologiem. Przepisała Metodopramid i Losec. z tym
      drugim lekiem był problem z podaniem - kuleczki wielkości maku i po tygodniu
      zaprzestaliśmy podawania. Metodopramid przyjmowała przez 1,5 m-ca i uspokoiło
      się wszytko. Ale przeżyliśmy koszmar, każde karmienie to był straszliwy płacz
      córeczki a czasami i mój. Doszło do tego,że trzymałam małą tak jak do odbicia,
      a mąż zza moich pleców karmił małą. Musisz ją wysoko układać do snu, my
      mieliśmy zalecone pod kątem 45 stopni. Musicie to przeżyć. Jest mleko
      antyrefluksowe, ale mała nie chciała go pić, więc zagęszczaliśmy Nutritonem - w
      aptece, bez recepty.Życzę dużo sił i zdrówka maleństwu.
    • maga233 Re: refluks 09.11.06, 14:41
      dzieki dziewczyny za szybka odp smile

w takim razie moze w koncu uda sie zlikwidowac przyczyne placzu. Bo do tej pory
      nie wiedzialam co synkowi moze byc.

Tylko ze -ja karmie tylko piersia. myslicie ze bede musiala przejsc na
      sztuczne? oby nie sad
      • aga55jaga Re: refluks 09.11.06, 14:54
        absolutnie nie musisz przechodzić na mleko sztuczne!!! Ja wykarmiłam naturalnie
        córki przy ich refluksie (ponoć to może być dziedziczne). Przy refluksie ważne
        jest odpowiednie postępowanie z dzieckiem, czyli ciągłe układanie go przy każdej
        czynności pielęgnacyjnej, na spacerach, przy jedzeniu i po, spaniu - z główką
        wyżej od żołądka. Pod materacyk łóżeczka wkładamy np złożony koc tak aby ów
        materac był uniesiony pod kątem ok 30 stopni - tak samo i wózek - pozycja
        półleżąca i przewijanie. Na początku może być to nieco uciążliwe - jednak z
        czasem nabierzecie wprawy. Pediatra zapewne przepisze wam leki zagęszczające
        treść pokarmową żołądka.
        Poza tym refluks u niemowląt jest często sprawą fizjologiczną, która wraz z
        rozwojem dziecka i jego pionizowniem samoczynnie zanika.

Dodam też iż dzieci z refluksem niestety narażone sa na zapalenia uszu,
        oskrzeli, a nawet płuc - stąd właśnie postępowanie typu - wysokie układanie. Ale
        o tym zapewnie powie już pediatra
    • kasiek-74 Re: refluks 09.11.06, 15:59
      Witam.U nas refluks też został stwierdzony ok.3 mies.życia.Na dokładną
      diagnostykę zostaliśmy skierowani do CZD na gastrologię, tam zostało zrobione
      USG jamy brzusznej,ph-metria i pasaż.Mały jest leczony gaspridem i
      bioprazolem.W tej chwili ma już 10 miesięcy i stwierdzam że jest dzieckiem
      bardziej drażliwym i płaczliwym od swoich rówieśników.Najczęściej płacze lub
      jest rozdrażniony zaraz po ulaniu.Poza tym jest pogodny.Przez cały czas karmię
      go piersią i nikt nie proponował mi zmiany sposobu karmienia .Mały często
      zapada na infekcje górnych dróg oddechowych i niestety miał już zapalenie
      płuc.Muszę kończyć ponieaż synek wprosił się na kolana i zaczyna rządzić
      klawiaturą.Pozdrawiamy Was serdecznie i życzymy dużo zdrowia i pogody ducha.
      • egis2 Re: refluks 10.11.06, 19:43
        U nas nasz synek okropnie ulewał wręcz chlustał odkąd zaczeliśmy zagęszczać Nutritonem 1,5 miarki od mleka enafamil problem zniknoł, szymuś nasz ma 6.5 m-c siedzi sam a mimo to gdyby nie Nutritonem jeszcze by ulewał wiec dla nas ten preparat okazał się zbawienny bo nawet żadne mleka AR nie pomagały.
        Szymuś do 3 mało spał bo to go męczyło i również był płaczliwy a od kiedy przestało mu się ulewać przy pomocy Nutritonem jest bardzo pogodnym i grzeczniutkim dzieckiem oby tak dalej.

Pozdrawiam
    • biaemi Re: do maga233 i kasiek-74 10.11.06, 23:14
      CZy mozecie mi napisac, jak w Wazym przypadku przebiegalo USG brzuszka. Czy
      bylo robione najpierwe przed jedzeniem, a potem w trakcie lub po? (moja
      pediatra twierdzi, ze tak sie to robi, a w przychodni do ktorej zapisalam synka
      nic o tym nie wiedza). I pytanie do kasiek-74 - jak wygladala ph-metria i jak
      Twoje dziecko to znioslo (potrzebny byl dluzszy pobyt w szpitalu?)? Moj synek
      ma juz ponad rok, podejrzenie refluksu, ciagle nie zdiagnozowane.
      • maga233 Re: do maga233 i kasiek-74 20.11.06, 11:17
        u nas usg bylo robione tylko po jedzeniu, ale lekarz nawet nie spytal czy maly
        cos jadl czy nie. a ja nie pomyslalam zeby mu o tym powiedziec.
        Mialam wrazenie ze podszedl do sprawy olewajaco ...
    • biaemi Re: refluks 11.11.06, 13:28
      popdciagam - moze maga233 i kasiek-74 jeszcze przeczytaja i odpowiedza. Z gory
      dzieki.
      • zudagma Re: refluks 11.11.06, 13:53
        o ile dobrze pamiętam, to usg było robione przed jedzeniem i po jedzeniu.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka