Dodaj do ulubionych

Na brzuszku !!!!! POmocy

IP: *.* 26.04.02, 11:41
Hej, mam problem. Moja córeczka (3,5-miesiąca) nie chce leżeć na brzuszku - po chwili od razu płacze :-( . Jak długo wasze pociechy spędzają "pupą do góry"? I co robicie by uprzyjemnić te chwile. Po ja się już poddaję. Wiem ,że leżenie na brzuszku jest bardzo zdrowe - więc co mam robić?PozdrawiamDominika i Magdalenka
Obserwuj wątek
    • Gość: joannaz Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 11:48
      Maggie- poczekać aż polubi, ale próbować i zachęcać codziennie - moja córeczka też nie znosiła leżenia na brzuszku - choć tak, zdaniem ortopedy powinna spędzać dużą część dnia. Niestety płakała a ja razem z nią. Nie polubiła tej pozycji aż do mniej więcej ukończenia 9, 10 m. Teraz ma już prawie 15 m i lubi spać na brzuszku. Tak więc głowa do góry. Z czasem i twoja dzidzia pewnie odwróci się do świata tą szlachetniejszą częścia ciała ;) Joannaz z Zosią
      • Gość: AsiaW-punkt Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 11:56
        Nie zmuszaj, pomalu i spokojnie a kiedys w koncu polubi te pozycje. Nati tez nie znosila brzuszkowania doslownie po paru sekundach konczylo sie placzem. Teraz ma 8 miesiecy i jest znacznie lepie moze nie bije rekordow w dlugosci brzuszkowania, ale juz bawi sie, siega po zabawki i nie placze, ostatnio podnosi tez dupcie tylko niewie co z rekoma zrobic :).Pozdrawiam i zycze cierpliwosciAsia mama Natali ktora polubila wkoncu lezenie na brzuszku.
    • Gość: Lia Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 15:40
      Spokojnie poczekaj. Nic na sile!. Jak mala bedzie dobrze trzymac glowke, to sama chetnie bedzie lezac na brzuszku. Moze tez to nastapic pozniej - nie ma reguly. Tylko pamietaj, zeby nie pozostawala sama - lepiej ja wtedy przekrecic na plecki. I spac podobno zdrowiej jest tez na pleckach, z odwrocona na boczek glowka. Pozdrawiam.
    • Gość: gulka Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 16:56
      hej!na brzuszku moze i zdrowo ale nie wszystkie dzidzki to lubia. W koncu to nie automaty i indywidualne upodobania sie licza.Moja mala nie znosila lezec na brzuchu i nie przepada za tym do dzisiaj. Ma 5,5 miesiaca i jak tylko klade ja na brzuszek natychmiast przekreca sie na plecy. Poza tym jest extra sprawna tylko nie cierpi tego brzucha mimo braku problemow z trzymaniem glowki. To banal ale dzieciaki tak roznie sie rozwijaja ze wiekszoscia takich problemow nie nalezy sie przejmowac. Ja sama martwilam sie tysiacem rzeczy, wypatrywalam setki chorob, nic sie nie sprawdzilo. Absolutnie sie nie przejmuj, moze nigdy nie polubi brzuchowego lezakowania i tez bedzie dobrze. Nie nalezy podchodzic do dzieci zbyt ksiazkowo ale ja dopiero niedawno to wiem i jestem taka madra (he,he).serdeczne pozdrowiona, Agnieszka
    • Gość: Magdzi Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 22:16
      A moja Dominika chyba polubiła brzuszkowanie. Wprawdzie jak się zmęczy (czyli po 5-10 min.) to zaczyna płakać, ale jak ją przekrecę na plecki, płacze jeszcze bardziej.Po pierwsze, oczywiście staram sie, żeby zobaczyła coś ciekawego, leżąc na brzuszku - zabawki, lustro, mamę :).Po drugie, ułatwisz jej trochę to brzuszkowanie jeśli delikatnie przytrzymasz jej pupkę od strony nóżek, tak żeby nóżki nie unosiły się do góry (to nie jakiś mój wymysł, tylko rada naszej rehabilitantki)
    • Gość: Tarka Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 26.04.02, 22:49
      Poczekaj spokojnie.Mój synek też nie chciał leżeć na brzuszku - tracił cierpliwość do tej pozycji po ok.minucie. Za to od kiedy nauczył się sam przewracać , praktycznie nie da się go położyć na plecach. Natychmiast przewraca się na brzuch - więcej widzi i może pełzać do wytyczonego celu (ma teraz niecałe 6 miesięcy). A śpi na boku (zawsze tym samym), po położeniu do łóżeczka sam się tak układa. Próbuj dalej, ale daj małej czas i nie stresuj się niepotrzebnie.
    • Gość: TOLA Re: Na brzuszku !!!!! POmocy IP: *.* 27.04.02, 09:05
      Piotruś (3 miesiące) polubił leżenie na brzuszku kiedy odkrył że może się rozglądać i widzieć o wiele więcej niż na pleckach. Pokazuj jej zabawki, siebie a na pewno zorientuje się że na brzuszku jest ciekawie. Zeby się rozglądać musi unosić główkę, ale pamiętaj że dzieciaczki zdobywają nowe umiejętności w swoim tempie. Poćwiczcie na rączkach w pozycji samolota, maluszki to lubią. Więc głowa do góry!!.Acha, Piotruś woli brzuszkować rozebrany, mślę że tak mu najwygodniej, Pozdrawiam Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka