Dodaj do ulubionych

wrzaskliwe kąpanie

IP: *.* 07.10.02, 18:32
Nasza córeczka ma 6 tygodni i od pierwszego dnia po szpitalu nie lubi kąpieli. Stosujemy się do wszelkich zaleceń położnej i chyba wszystko robimy jak należy a pomimo to każda kąpiel to mały horror - przeraźliwy płacz, który czasem trudno opanować nawet po wyciągnięciu z wanienki. Ostatnio płacze już nawet przed włożeniem do wody. Może znacie jakieś magiczne sposoby na uspokojenie dzieciaczków w kąpieli?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sebastian_T Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 07.10.02, 19:05
      nasi chlopcy o wiele chetniej zaczeli sie kapac, gdy nalewalem wode cieplejsza, niz sie zaleca (zalecana jest 37, ja lalem 40-42).jakis czas temu byla na ten temat dyskusja (przed wakacjami chyba) i tam rowniez (o ile dobrze pamietam) najczesciej pomagala zmiana temperatury w jedna lub druga strone (zalecane 37 stopni do woda dosc chlodna, jak sie samemu zanurzyc ;-) )pozdrawiam,S.
      • Gość: AnetaLelonek Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 10.10.02, 12:29
        Ja dodatkowo mała nakrywam pieluszka i polewam ja cieplutka woda gdy jest w wanieneJulka ma 8 tyg
    • Gość: atunia Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 07.10.02, 22:46
      Witaj,U nas radykalnie pomogło nagrzanie łazienki i zastosowanie cieplejszej wody. Termometr mamy taki przybliżony, symboliczny i jak próbowaliśmy Agatkę kąpać przy temperaturze oznaczonej OK, to nie było ok. Teraz w pomieszczeniu jest niemal jak w łaźni, woda chyba 40 stopni, rodzice ociekają potem, a Agatka jest zadowolona z życia i kąpieli.PozdrawiamAtunia
      • Gość: baba Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 08.10.02, 06:55
        Moja mała dokładnie tak samo strasznie płakała przed i w czasie kapieli. Zmieniło się to dopiero jak:1.Przed kąpielą była najedzona 2.Kupiliśmy materacyk do kąpania, taki z gąbki na którym układa się dziecko i jak ręką odjął - od tego czasu do dziś Julia kocha wodę.Co do materacyka to dziś nie kupiłabym już z gąbki tylko są też takie plastikowe - nazywają się delfinki.Wydaje mi się, że nasza córeczka poprostu nie czuła się pewnie na naszych rękach, nie wiem na pewno, ale po kupnie materacyka wszystko się zmieniło. Pozdrawiamy serdecznie Aga z Julią
    • Gość: Kamila Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 08.10.02, 08:39
      Oprocz kladzenia na gabce, lezaczku, hamaczku, itd. swojego bobasa zawijalam w pieluszke, ktora co jakis czas polewalam ciepla woda. Zadzialalo od pierwszego wyprobowania, a dzisiaj moje szczescie piszczy i placze kiedy chce sie je wyciagnac z wanny.Zobaczysz sama, ze za jakis czas, ani lezaczki, ani pieluszki nie beda potrzebne.PozdrawiamKamila
      • Gość: Anika Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 08.10.02, 09:51
        Moj synek mial rozne etapy w swoim 10 m-cznym zyciu. Na poczatku wrzeszczal w kapieli, potem przed kapiela, nastepnie po kapieli. Teraz jest juz wszystko w porzadku, czasem placze przy ubieraniu, ale najwyraxniej kapiel sprawia mu przyjemnosc. Mysle, ze minie to z czasem, kiedy to babelek zacznie sie interesowac switem.PS. Na poczatku faktycznie pomogla cieplejsza woda.Pozdrawiam Ania.
    • Gość: mwilczynska Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 08.10.02, 11:13
      Możesz spróbować jeszcze jednej metody, poleconej mi przez lekarkę: wlewasz wodę do dużej wanny i wchodzisz razem z dzidziusiem przytulonym do Twojej piersi, albo wchodzi z nim mąż, wszystko jedno. Drugi rodzic spokojnie myje dziecko mydłem. Tak się oswoi z wodą. A generalnie wrzeszczenie przechodzi gdzieś w drugim miesiącu i potem trudno jest dziecko wyciągnąć z wody.PozdrawiamGośka
    • Gość: emama Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 09.10.02, 10:45
      Przyłanczam się do przedmówczyń, u mnie też był krzyk na każdym etapie. Teraz jest tylko płacz jak wyciagnę z wanienki. Córcia uwielbia się kąpać odkąd odkryła, że można machać nózkami i pluskać rączkami.Pozdrawiam. Asik.
      • Gość: 111 Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 11.10.02, 12:51
        Myśmy poradzili sobie z płaczem kupując specjalny leżaczek do wanienki. Jak położony poczół "grunt" pod pleckami przestał płakać a w kolejnych kąpielach dawał radosne okrzyki, starsza siostra cały czas polewała Grzesia wodą, aby nie marzł. Kąpiele uwielbia do teraz łącznie z myciem głowy. Po pozdrawiam i zalecam spokój to się udziela.
    • Gość: Gdańsk Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 11.10.02, 12:40
      A jak przebiega kąpiel? U nas też maleńki płakał i płakał: "ole,ole..." Serce się krajało. Dopiero za jakiś czas zaskoczyliśmy, że jest mu po prostu zimno! Dlatego zdecydowaliśmy: koniec z namydlaniem na przewijaku! Jak o tym pomyślę to już robi mi się zimno! Kupiliśmy płyn do kąpieli Johnson"s Baby z oliwką, który można stosować już "od pierwszych chwil życia" (był już nim myty w szpitalu). I bez mydła tylko w tej wodzie z płynem cię chlapaliśmy. Nawet główkę. Potem siup do dużego ręcznika. Aha, farelka oczywiście cały czas na chodzie. Od tego czasu koniec płaczów. Powodzenia. :)
    • Gość: madziorek Re: wrzaskliwe kąpanie IP: *.* 14.10.02, 06:21
      hej hej!!! u nas było tak samo... do pewnego momentu. misiek miał jakieś 3 miesiące i dostał uczulenia od chusteczek. pani homeopata oprócz odpowiedniego leku kazała go codziennie moczyć w wodzie 20 min. nic nie robić tylko moczyć. wrzuciliśmy mu do wanienki kilka zabawek i misiek był zachwycony. zachwycony jest teraz przy każdej kąpieli. zawsze ma zabawki w wanience i zawsze najpierw pozwalamy mu się pobawić i popluskać, a kąpiel to tak przy okazji zabawy... dodam jeszcze że nasz maluszek uwielbia zabawki które się same ruszają w wodzie. pozdrawiam i życzę powodzenia marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka