10.12.06, 11:52
moja mała ma skonczone 5 miesiecy i jak bylismy na wizycie kontrolnej
doktorka strwierdziła u niej kurcz szyi.jak sie potem okazało na
rehabilitacji byla to asymetria.aby małej przeszło mamy kłaśc ja tak aby
miała główke prosto albo ewentualnie w przeciwna strone.czy ktos miał podobie
i jak szybko takie cos przechodzi.dodam ze dosalismy skierowanie do neurologa
i czekamy na wizyte oraz chodzimy na rehabilitacje.
Obserwuj wątek
    • szarlota123 Re: asymetria 10.12.06, 15:04
      Moja mała miała asymetrie ale ja zauważyłam ją jak miała gdzie 3 miesiące ,
      wtedy jak kładałam ja na brzuszku od razu leciała na jedna strone. Teraz
      chodzimy na rehabilitacje na metode bobat ( nie wiem jak sie pisze) . mała ma
      7 miesięcy i wszystko jest w porzadku w zasadzie neurolog powiedziała juz 2
      miesiące temu ze jest wszystko w porzadku tylko nie wiedziała czy to przeszło
      samo z siebie czy przez cwiczenia . Na wizyte idzimey 15 i pewnie juz nie
      bedziemy chodzic na rehabilitacje. Moja miała niewielka asymetrie ale z tego co
      wiem to nie jest nic poważnego ale trzeba rehabilitowac, żeby potem dziecko nie
      miało problemu z kregosłupem
      pozdrawiam
      • agga2021 Re: asymetria 10.12.06, 15:32
        Moja mała miała ok 3,5 miesiaca jak to zauważyliśmy ale półtora miesiąca
        czekaliśmy na wizyte z ośrodku rehabilitacyjnym.I dopiero od niedawna tam
        chodzimy
    • osmag Re: asymetria 10.12.06, 16:05
      Trudno jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ponieważ różne są powody i
      przyczyny asymetrii. Właśnie bardzo czesto mylony jest kręcz z asymetrycznym
      lub nawykowym trzymaniem głowy. Zawsze dobrze jest udać się do dobrego
      neurologa lub doświadczonego fizjoterapeuty. Cwiczenia mogą wspomóc rozwój
      dziecka i zapobiegać różnym wadą min. skrzywieniu kręgosłupa.
      • zuzka771 Re: asymetria 10.12.06, 16:11
        Moja córa miała wzmożone napięcie obręczy barkowej i dlatego była ćwiczona
        metodą bobatów. Miała też asymetrię. Dziś ma rok, ćwiczona była od 3 miesiąca
        do momentu jak zaczęła obracać się z pleców na brzuch. Samodzielnie zaczęła
        siadać gdy skończyła 8 miesięcy, chodzić w 11 miesiącu.
    • agnieszka1809 Re: asymetria 13.12.06, 17:39
      dominik rowniez mial asymetrie tyle ze ulozeniowa i do tego wzmozone napiecie
      miesniowe szybciutko sie wyrechabilitowalismy teraz ma ponad 4 latka i jest
      wszystko ok pozdrawiam powodzenia:}
      • matea4 Re: asymetria 13.12.06, 18:06
        Starszy syn miał ogromny kręcz szyi, a co za tym idzie asymetrię. Ćwiczony był
        Voitą i masowany.
        Młodszy równiez miał asymetrię, ale wystarczyły naszczęscie tylko masaże i
        wizyty u logopedy bo miał asymetrie twarzy.
        Bardzo ważna jest rechabilitacja bo zostawienie asymetrii moze goprowadzić to
        wad postawy. Mój starszy syn nawet teraz kiedy już wyszedł z asymetrii, chodzi
        na basem gdzie przy pływaniu z deska widać że wygina się w jedna stronę.
    • lacido Re: asymetria 13.12.06, 23:50
      Mój synek miał ze 4 miesiące gdy poszłam z nim do neurologa, bo dziwnie trzymał
      główke i wyginał się w jedną stronę,lekarka stwierdziłą asymetrię ułożeniową i
      kazała jak najdłużej kłaść dziecko na brzuszku żeby wzmacniać mięśnie karku,
      dostaliśmy skierowanie na cwiczenia i masaże (2x w tygodniu) w sumie to chyba z
      półtorej miesiąca ćwiczyliśmy.
      target="_blank">www.youtube.com/watch?v=R9qL9l451wo</a>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka