Dodaj do ulubionych

przepajanie...?

IP: *.* 09.01.03, 12:10
mam pytanie od kiedy i czym przepajać maleństwo??? poza tym jakie smoczki i butelki polecacie dla nowonarodzonych kruszynek ???Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: mamaMichałka Re: przepajanie...? IP: *.* 09.01.03, 12:38
      Witajsmile Jestem mamą 1,5 miesięcznego synka i prawie od samego początku karmię go butelką.W związku z tym podaję oprócz mieszanki jeszcze herbatkę koperkową i herbatkę na poprawienie trawienia z HIPPA,a ostatnio dodałam jeszcze herbatkę rumiankową też z HIPPA.Mały wypija dziennie około 300 ml tych herbatek,po jednej z każdego rodzaju i bardzo mu to smakuje.Czytałam też,że mozna podawać dziecku wodę niegazowaną najlepiej Żywca ale mój syn za tym nie przepada więc odpuściłam sobie.Jesli chodzi o butelki i smoczki to od samego początku używamy firmy NUK i są ok nie zapychają się i dziecko się nie denerwuje.Pozdrawiam.
    • Gość: Iwka Re: przepajanie...? IP: *.* 09.01.03, 19:19
      A po co chcesz przepajać dziecko? Nie wystarczy dziecku pokarm matki?
    • Gość: edysia23 Re: przepajanie...? IP: *.* 09.01.03, 19:42
      Cześć Magdo. Jeżeli karmisz piersią, niepotrzeba przepajać. Ty jesteś mamą i Ty decydujesz. Ja czasami dawałam swojemu synkowi rumianek albo koperek. Ale on niechciał za bardzo pić z butli. Maluchy karmione piersią nie potrafią ciągnąć smoczka. Używałam butelek i smoczków Aventu - bo smoczki mają anatomiczny krztałt. Pozdrowienia dla Ciebie i kruszynki. Edyta
    • Gość: asia_t Re: przepajanie...? IP: *.* 13.01.03, 11:19
      To prawda, co pisały inne dziewczyny - przy karmieniu piersią ponoć nie powinno się przepajać. Ale ja od 2 tygodnia dawałam moim bliźniakom morze herbatki - one to wszystko wypijały jak małe smoczki. Potrzebowały tego picia mimo pokarmu mamy. Jak tylko Jędruś ma suche usteczka, to znak, że musi się napić. :-) Musisz obserwować maluszka, wkrótce sama będziesz wiedziała, czego mu potrzeba...Ja też używałam smoczków i butelek Aventu. To nieprawda, że dzieci karmione piersią nie potrafią ssać z butelki... na początku możesz dawać ew. pić po palcu strzykawką. :-) My tak robiliśmy i było OK. Dzieci jedzą z piersi do teraz, a mają 13.5 miesiąca. Piją z butli i jedno drugiemu w niczym nie przeszkadza...pozdrawiamasiaT
    • Gość: Lidek Re: przepajanie...? IP: *.* 13.01.03, 19:14
      Ja uważam, że przepajać można już od urodzenia zapobiegając kłopotlowym kolkom. Przepajanie poprawia pracę nerek. Co do smoczków praoponuję NUK-a. Rewelacyjne, posiadają odpowietrzacze, pasują do butelek innych firm. Nakrętki i smoki NUKa pasują idealnie do butelek z sokami NIPPa. Wystarczy założyć na sok i nakrętkę i gotowe. Smoki z lateksu i silikonu.
      • Gość: Edyś Re: przepajanie...? IP: *.* 13.01.03, 19:32
        Ja uważam , że nie ma potrzeby przepajania diecka karmionego piersią argument mleko to jedzenie a picie to picir do mnir nir trafia. Tak samo jak nie trafia fakt, że jak ja chce pic to biorę picie nie jedzenie. Przepajanie malucha może zaburzyc jego odruch ssania wiec chyba nie warto. Moja mała urodziła sie w kwietniu i podczas letnich upałów nie dostawała żadnych herbatek do picia najwyżej cęsciej pierś. Zadnych negatywnych skutków tego nie widzę. Co do smoczków butelek to ja nie mam wielkiego dośiwadczenia choć uzywamy avent z dziubkiem niekapkiem. Moje kuzynki karmiły swoje maluchy butelką i przepajały wtedy to konieczność herbatką o nazwie bobofen do kupienia w aptece bo wszystkie hippy, bobo vity i gerbery są słodzone a cukier + smoczek = częste wizyty u dentysty w przyszłości. No i uwielbieie do cukru ktore zostaje na zawsze ( niestety).
    • Gość: Iwka Re: przepajanie...? IP: *.* 13.01.03, 21:00
      Ktoś kiedyś b.trafnie zauważył, że gdyby potrzeba było czymś dziecko dopajać (wodą, herbatką rumiankową czy koperkową), to Pan Bóg dałby kobietom trzecią pierś z tym napojem.
    • Gość: tranik Re: przepajanie...? IP: *.* 17.01.03, 18:29
      Moja coreczka ma 5 miesiecy i nigdy jeszcze nie dostala nic innego anizeli cyca. Herbatek Hippa nie polecam bo sa slodkie, a lepiej dziecka nie przyzwyczajac do slodkiego smaku. Co do smokow uzywam nuka. Sa w dostepnych cenach anatomiczne i lubiane przez dzieci.Pozdr...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka