Dodaj do ulubionych

4 pkt. Apgar

IP: *.* 28.02.03, 18:51
Kochane, moj synek tuz po urodzeniu otrzymal tylko 4 pkt, a potem 8 i 9. Urodzil sie w wyniku ciecia cesarskigo, bo porod nie postepowal, byl wiec na poczatku lekko niedotleniony, poza tym mial niedobor magnezu, ktory tez mu szybko uzupelnili. Lekarze mowia, ze maluch jest zdrowy, za miesiac mamy sie skonsultowac z neurologiem dzieciecym. Ale ja sie troche niepokoje, moze ktoras z Was tez miala podobne doswiadczenia, prosze napiszcie jak to sie wszystko skonczylo, czy to bedzie mialo jekies nastepstwa? Lekarze mowili, ze wszystko ok., ale trzeba skontrolowac, tak sie boje, pomozcie.Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa21 Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 28.02.03, 19:09
      WitajMoj synek dostal 3 pkt zaraz po urodzeniu.Urodzil sie nie oddychajac wogole(po cesarskim cieciu)dopiero w 7 minucie zycia złapał pierwszy oddech a w 10 minucie dostal 9pkt.Wszpitalu mial zrobione usg przezciemiaczkowe a jak mial niecałe 2 miesiace jeszcze raz zrobilam takie usg i poszlam do neurologa.Bardzo wazne jest zeby zrobic usg przezciemiaczkowe!!!!!!!wykluczy poszerzenie komor mozgowych itd.Teraz Kuba ma prawie pol roku jest zdrowiutki i swietnie sie rozwija.Jesli Twoje dziecko dostawalo jakis antybiotyk zaraz po urodzeniu powinnac skontrolowac sluch jak dziecko bedziemialo 3 miesaice.Jesli jeszcze cos chcialabys wiedziec pisz moze byc na privpozdrawiam i zycze zdrowkaEwa
    • Gość: jagnajagna Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 01.03.03, 11:06
      Spokojnie. Nie denerwuj się na zapas. To, że miał tyle Appgarów nie świadczy w żaden sposób, że coś będzie źle. Same w sobie te punkty nie są żadnym wyrokiem. Ja się urodziłam ledwo ciepła przez cesarkę bo zagrożona zamartwicą z przenoszonej ciąży, dali mi 2/3 punkty (nie wiem dlaczego tak, nie mogli się zdecydować?) i szybko to odrobiłam.
      • Gość: Iwona_P Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 01.03.03, 17:22
        Hej 2/3 oznacza stan noworodka w 1 i 5 minucie życia. Pzwiwona
      • Gość: Edie Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 04.03.03, 11:08
        Spokojnie !!!Lekarze wiedzą lepiej od nas co się dzieje z maleństwem niż my !!! Skoro mówią, że będzie dobrze to trzeb w to wierzyć !!Twój maluszek dostał tak mało punktów bo, to co napisałaś nie mogło mu dać więcej.Moja córka po urodzeniu miała maxymalną ilość pkt 10 i niby wszystko powinno być w porządku a 2 dobie okazało się, że ma gronkowca (w jaki sposób go dostała tego się nigdy nie dowiem). Przeleżałyśmy 3 tyg w szpitalu zanim się go pozbyła i teraz jest super zdrową dziewuchą !!!To były koszmarne chwile bałam się powtornie !Na pewno wszystko jest w porządku, a kontrola po miesiącu zawsze jest wskazana, żeby się upewnić czy jesy ok !!Głowa do góry :)Pozdrawiam,Edie i Kaja (18.03.02)
    • Gość: 20081972 Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 04.03.03, 13:59
      Spokojnie, punkty to tylko ocena, o niczym złym w przyszlosci nie musi swiadczyc.Prowadze grupy dla matek z malymi dziecmi, jedna z dziewvczynek miala 3 p, w wieku 2,4 nie bylo zadnych oznak opoznienia psychoruchowego.Czego musiz pilnowac:- neurolog;- jesli jakiekolwiek opoznienia znaczace w rozwoju zauwazysz warto do Osrodka Wczesnej Interwencji (W-wa, ul Pilicka)sie zglosic, tam zrobia diagnoze i ew. program usprawniajacy dla dziecka uloza;- ryzyko dysleksji - piszesz o niedotlenieniu, podobno jest korelacja. Warto wczesnie zaczac cwiczenia usprawniajace percepcje wzrokowa i sluchowa, zeby ew. dysleksji zapobiec. Mozna kupic ksiazki nt. usprawniania percepcji, mozna skonsultowac sie z psychologiem szkolnym, rozwojowym (nie kazdy zna sie na dysleksji) lub reedukatorem - pomoga ci dobrac cwiczenia.WCZESNIE sprawdzic rozwoj percepcji wzrokowej/sluchowej (w wieku 4-5 lat, 6 lat to juz za pozno).pozd. , jak cos pisz na privAnia
    • Gość: basza Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 04.03.03, 14:58
      Mam za sobą podwójną historię z niską punktacją. Szymon urodził się z 1 punktem, Basia z 4 (obie cesarki).Przez około rok byliśmy pod opieką poradni patologii noworodka( kontrolne wizyty co miesiąc, potem co 2).Jeżeli nie otrzymałaś skierowania poproś od lekarza prowadzącego. Na pewno potrzebne jest USG główki, potem około 1 roku warto powtórzyć. Sama obserwuj, zwłaszcza rozwój motoryczny.Moje dzieciaczki są zdrowymi bobasami, Szymonowi energii starcza za dwóch. Głowa do góry. Basza :hello:
    • Gość: AnnaMichal Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 05.03.03, 00:28
      Przede wszystkim nie martw się na zapas, bo to nic nie da. Po za tym lekarzom można zaufać. Mój malec urodził sie wprawdzie siłami natury, jak to ładnie się nazywa, ale też z punktami nie naszalał sie - całe 5 punktów. Byłam z nim dwukrotnie u neurologa (jak miał miesiąc i trzy) Pózniej już zgodnie stwierdziliśmy, że nie ma takiej potrzeby - rozwija sie prawidłowo. Teraz ma 10 miesięcy i wszedzie jest go pełno, gdzie nie da się dojść przytrzymując się wszystkiego to zawsze można tam doraczkować.Zresztą jeszcze położne na szkole rodzenia mówiły, że wynik Apgar niewiele mówi o przyszłosci dziecka - jest to tylko jego ocena po porodzie. Niejednokrotnie się zdarza, że dzieci z gorszym wynikiem lepiej się rozwijają niż te z 10.Tak więc jeszcze raz - głowa do góry, będzie dobrze.
      • Gość: Dorunia Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 05.03.03, 14:47
        Witaj!Ja będę tą kolejną mamą, która powie Ci, że nie powinnaś martwić się na zapas. Mój Kuba urodził się właśnie z 4 punktami (w 3 minucie miał już 9). Wiele badań wykonano już w szpitalu (rzeczywiście - b. ważne jest USG główki !!), potem liczne jeszcze zlecane były przy okazji pierwszych szczepień (bardziej "zabezpieczająco" - nie było żadnych niepokojących objawów). Teraz Synuś ma 9 m-cy, nie było z nim żadnych kłopotów przez cały ten czas, rozwija się cudnie!! I pewnie z Twoją dzidzią też tak będzie! Pozdrawiam i życzę zdrowiaDorotka z Kubusiem
      • Gość: DorotkaAsia Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 12.03.03, 10:25
        Ja rodziłam również "po cesarsku" i moja mała dostała 4,5,7.Leżała w inkubatorza , na kroplówce ale wszystkie badania ma teraz dobre i rozwija sie wspaniale.Też sie martwiłam na początku,ale to "przywilej" młodych mamPozdrawiam,szczególnie AsięAsia
    • Gość: ez Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 07.03.03, 20:16
      Ja nie lubię o tym pisać, Asia urodziła się z 3 w pierwszej minucie miała 7 w drugiej 9 APGAR. Bałam się strasznie co będzie, a i jeszcze wcześniak (37 tydzień). I co dalej? rozwojem motorycznym wyprzedziła wszystkich rówieśników. Chodzić i mówić zaczęła najwcześniej. Jest wspaniałym, pogodnym dzieckiem. Raz tylko chorowała na ...katar. Wszystkie moje obawy nie sprawdziły się jest zdrowa silna i wspaniała.
    • Gość: Urszula Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 07.03.03, 21:12
      Na pewno nie możesz sie bać i chodzić zdenerwowana. Teraz potrzebujesz ty i twoje dziecko jak najwiecej spokoju i miłości bliskich. Miłość może zdziałać cuda. Moja Agusia miała na wejście tylko 3 pkt. Była okręcona pępowiną. Dziś chodzi do kl. 4 a powinna do 3 SP. Jest bardzo inteligentnym dzieckiem, wrażliwym, pełnym miłości i radości. Miesiąc temu zaczęła grać na wiolonczeli. Do szkoły muzycznej skierował ją pan od muzyki a nie my wypchnęliśmy z rządzy zaspokojenia jakichś swoich ambicji, co niektórzy moglibu pomyśleć. Tą klasę wyżej to też z decyzji mauvzycieli. Tak więc widzisz, że te punkty nijak sie mają do dalszego życia. Dzieci znakomicie radza sobie w życiu muszą mieć tylko oparcie, mocne oparcie w kochających rodzicach, mądrze kochających rodzicach. Trzymaj sie ciepło - Ula
      • Gość: Silije Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 12.03.03, 21:57
        Synek mojej kuzynki urodził się (drogami natury) z 4 punktami w 1 min, 8 w piątej, dostał tlen, wkrótce nabrał animuszu i żywiołowo dorwał się do ssania piersi - dziś jest całkowicie zdrowym, fajnym trzylatkiem.
        • Gość: Jola Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 12.03.03, 22:53
          helloMichaś dostał 6 punktów na starcie, był całkowicie siniutki, a ja przerażona. Obecnie ma prawie 13 miesięcy i jest nad wyraz inteligentny, opinia nie tylko moja! Mały, kochany cwaniczek!!!
    • Gość: mariola1 Re: 4 pkt. Apgar IP: *.* 20.03.03, 22:28
      Mój synek miał tylko 2 punkty (2,2,5),tez urodził się "po cesarsku" mocno niedotleniony, był pod respiratorem i w inkubatorze przez pare dni. Teraz ma 6 m-cy (prawie) i rozwija się wspaniale, też chodzimy na ciągłe kontroleJeśli chcesz, napisz na priv.Trzeba być dobrej myśli.Pozdrawiam.
      • Gość: Asior Re: 4 pkt. Apgar- KOCHANE JESTESCIE IP: *.* 22.03.03, 16:49
        DZIEKUJEMY :love:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka