Dodaj do ulubionych

Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dziecka,

05.01.07, 09:35
ojciec chrzestny czy matka chrzestna??
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 09:42
      Dla mnie jest oczywiste że rodzice dziecka - w końcu to oni są inicjatorami
      chrztu a rodzice chrzestni robią Ci niejako przysługe wiec dlaczego mieliby
      jeszcze za to płacić? To tak samo jakby płacenia za ślub wymagać od świadków.
      • tartulina Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 09:44
        Zdecydowanie płacą rodzice dziecka. Pozdrawiam.
        • mamucha27 Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 09:52
          Oczywiście, że rodzice dziecka
    • asia0212 Rodzice. 05.01.07, 09:57
      • anulaaa Re: Rodzice. 05.01.07, 10:12
        u nas się mówi,ze niby rodzice chrzesni ale ja bym nigdy nie wyszła z czymś takimuncertain
    • teane Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 10:14
      za chrzes płacą rodzice, ale jest taka tradycja, że chrzesna kupuje białą
      szatke, a chrzesny świece
    • mamajudo Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 10:21
      Za chrzest się nie płaci
      tylko daje się ofiarę smile
      • ewa_mewa Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 10:37
        dobrowolną rzecz jasna smile
        • mamajudo Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 11:04
          jak najbardziej
          • kalipka Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 11:22
            u nas to nie była ofiara bo ofiarę daję się tyle na ile cię stać, nam
            powiedziano konkretnie ze chrzest kosztuje tyle i tyle, dla mnie to była opłata,
            czekałam jeszcze aż wyjmą mi cennik za usługi
    • buzka25 chrzestni 05.01.07, 10:40
      za chrzest mojego syna płacili chrzestni, i kupili cała wyprawke, od body przez
      spichy, kaftanik, po swiece, wszytsko ONI kupowali, oczywiscie zze mna zeby mi
      sie podobałao. ja robiłam jedynie impreze, a i tak dowalili kasy ze hohoh, Msza
      u nas 100 zł, wyprawka 120, a dali 1000, wiec zwrociło nam sie podwójnie
      wliczajac impreze, a małemu zza te kase kupilismy fajne rzezcy.
      • ewa_mewa Re: chrzestni 05.01.07, 10:43
        I naprawde nie głupio Ci było wziąć od nich tyle kasy? A stwierdzenie "zwróciło
        nam sie" brzmi jakbyś była zadowolona że jeszcze na tym zarobiłaś. Zawsze mi sie
        wydawało że chrzest to uroczystość religijna a nie powód do imprezy.
        • mamajudo Re: chrzestni 05.01.07, 11:06
          otóż to...
          • olera24 Re: chrzestni 05.01.07, 11:08
            a moi rodzice chcą tego dnia wódkę na stół stawiać. chyba ochrzczę po kryjomu.
            • mamajudo Re: chrzestni 05.01.07, 11:11
              zawsze można zdecydowanie odmówić stawiana wódki na stół!
              czas zacząć wychowywać i rodziców smile
              • olera24 Re: chrzestni 05.01.07, 11:16
                juz ich poustawialam jesli chodzi o wychowanie małej, tylko cholera ten chrzest
                i ta gorzała. Jak grochem o ścianę...
                • kalipka Re: chrzestni 05.01.07, 11:25
                  ja też od razu powiedziałam że wódki nie będzie, najbardziej miny zrzedły
                  dziadkom jak mąż postawił butelkę wina do obiadu ale nic nie mieli prawa
                  powiedzieć bo to nie była ich impreza tylko nasza
                  • mata811 ha ha ha 05.01.07, 11:31
                    u mnie chyba byłoby podobnie
                  • monika2821 Re: oczywiscie ,ze rodzice a kto sw.Mikolaj? 05.01.07, 11:38
                    Jestem oburzona ta tradycja!Nie dosc, ze czasem trudno znalezc rodzicow
                    chrzestnych wink to jeszcze ich obciazac dodatkowymi oplatami?My mimo tradycji-
                    zaplacilismy sami!!! I byl to dla nas duzy zaszczyt ,ze znajomi zechcieli nasza
                    coreczke ochrzcic!Czasem zle zwyczaje nalezy zmieniac!!!
        • buzka25 Re: chrzestni 05.01.07, 12:00
          po pierwsze nikt ich nie prosił oto zeby dali tyle kasy,(ich sprawa ile dali)
          nawet gdyby nie dali nic to i tak byliby chrzsetnymi bo własnie na nich nam
          zalezałao. W kazdym razie moze faktycznie głupio to zabrzmiało ze nam sie
          zwróciło, ale taka jest prawda, nie wiem jaka jest twoja sytuacja finansowa, ale
          moja wcale nie jest najlepsza, wiec kazdy grosz sie liczy.czy darowany czy
          ciezko zarobiony, A wogole to te pisniązki poszły na dziecko a nie na nasze
          przyjemnosci.Trzeba dobrze czytac i uwaznie!!!!!
          • ewa_mewa Re: chrzestni 05.01.07, 12:15
            Jeżeli jak piszesz nie jesteś w najlepszej sytuacji finansowej to po co wyrzucać
            w błoto kase na impreze? Bo tradycja, bo trzeba sie pokazać? Tego nie rozumiem.
            • buzka25 Re: chrzestni 05.01.07, 13:10
              a to juz kawy nie mozna zrobic i ciasta podac??? i cos na kolacje?? ja miałam
              chrzest b. pózno, dop o 18 w kosciele, wiec kolacje trzeba zjesc, a tak poza tym
              nie podajac nic to byłaby czysta chamówa i wiesnniactwo.
              • ewa_mewa Re: chrzestni 05.01.07, 13:24
                Jeżeli to rzeczywiscie była tylko kawa, ciasto i "coś" na kolacje to nie
                traktuje sie tego w kategorii kosztów chrztu! W większości domów są to bowiem
                typowe artykuły spożywcze i jeżeli podliczaz takie rzeczy to tak samo jakbyś
                wyliczala ile Cie kosztuje dziecko.
                • buzka25 Re: chrzestni 05.01.07, 13:48
                  wyobraź ze wliczam, bo: kawy nie pijemy wiec nie kupujmy, słdkosci sa u nas tez
                  bardzo zadkie, bo ja sie ochudzam a mąz nie lubi za bardzo, a reszta to na
                  kolacje np nie dam chleba z serkiem do smarowania który mogłabym jesc 24H na
                  dobe, tylko wiadomo jakies salatki, których na codzien sie nie robi, szyneczki,
                  kotleciki, i wiadomo o wiele wiecej niz na codzien, ale zeby nie wyszło ze znów
                  nic nie jemy, tylko wszytsko w wiekszych ilosciach ilosciach. Ale nie wie wiem
                  dlaczego takie atakowanie, nie moja wina ze chrzestni dali tyle, bo i tak posżło
                  na dziecko. pytała sie kto płaci za chcrzciny to napisłam jak to u mnie
                  było,mozna sie zawsze dogadac, u mnie nie wiedzieli co kupic i tak sie
                  dogadalismy, a ze dali wiecej nie moja wina.
    • lunarei Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 11:51
      Kupowałam wszystko sama: wyprawkę, świecę i szatkę.
      Za chrzest zapłaciłam "co łaska, ale co najmniej 50 zł"
      • mamucha27 Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 12:00
        u nas w Kościele tez co łaska. daliśmy 100 zł i ksiądz był zadowolony i my.
    • oyate Prawidłowo za chrzest sie nie płaci!! 05.01.07, 12:21
      Kościół ma obowiązek za darmo (ależ to brzmi) dokonać 5 sakramentów!!!
      Chrztu, Komuni św, Bierzmowania, Ślubu i Pogrzebu!!!
      To ludzie przyzwyczaili ich do dawania pieniędzy, można dać owszem ale na
      ofiarę a nie za chrzest!! Ja przy córkach nic nie dawałam i przy synu też nic
      (oprócz ofiary). A za swój Ślub też nie dałam ani grosza!
      Zacznijcie jeszcze płacić lekarzom będzie na pewno lepiej a i nauczycielom za
      to, że uczą!!
    • aishka2307 Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 12:23
      Przepraszam - nie chce nikogo urazic, ale to chyba oczywiste!!! Rodzice daja
      ofiarę na kosciół. Co łaska. Inna sprawa, że to co łaska, ma gdzieniegdzie
      sztywny cennik. U nas było "co łaska", daliśmy 50zł, a ojciec mówił, że to
      nawet za dużo. No ale moja parafia, to klasztor z zakonem Franciszkanów.
    • aishka2307 Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 12:25
      aha - ja słyszałam, że chrzestni kupują szatkę do chrztu - chrzestna
      chłopczykowi, a chrzestny dziewczynce. ale to tylko ta biała szatka, a nie
      opłata za chrzest!
    • rybusie Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 12:25
      U mnie jest tradycja że za chrzest i świecę płaci chrzestny wtym wypadku mój
      brat.My w tym czasie mieliśmy ciężką sytuację finansową ale na chrzest i
      ubranko mieliśmy odłożone pieniądze lecz mój brat stwierdził że jest kawalerem
      i sporo zarabia więc stać go na to a dodatkowo dał jeszcze prezent i dożucił
      się do przyjęcia.Ubranko według tradycji powinna kupić chrzestna (męża bratowa)
      i to ona sama wyszła z takim pomysłem a ja mogłam jechać z nią i jedynie pomóc
      wybierać.Ja patrzyłam na tańsze i skromniejsze ubranka lecz ona mnie nie
      poparła i na ubranko i szatkę wydała ok 250 zł.a jeszcze powiedziała że i
      pampersy chrzestna musi kupić(o tym to ja nie wiedziałam).Prosta myśl się
      nasówa że te pieniądze co wydała to zamiast prezentu ale ona dodatkowo dała 100
      zł na prezent(o co się prawie pokłóciłyśmy)a jej dwie córeczki jeszcze po
      jakimś drobiazgu.
      Mój mąż jak podawał do chrztu to też płacił za chrzest i Świecę.
      A te tak zwane "co łaska"w kościele wygląda tak że ksiądz mówi "kto ile może
      ale tak za zwyczaj 150-200zł".
      • oyate Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 12:34
        Maja mama jak jej ksiądz powiedział co łaska to dała 50 tyś (w roku 81), a
        ksiądz otworzył kopertę i powiedział, że za tyle to nie ochrzci, moja mama więc
        zabrała mu kopertę i powiedziała, że w takim razie dziecko nie będzie
        ochrzczone. Biedny ksiądz skapitulował i ochrzcił!
    • justynaz2010 Re: Kto płaci za chrzest w kościele? Rodzice dzie 05.01.07, 13:33
      To moja parafia chyba jakas inna bo wogole nie pobieraja oplat za chrzest, a
      np. za slub pobieraja. Za to w drugiej parafii niedaleko mnie proboszcz
      powiedzial: "co łaska 30 zl, jak ktos nie ma to mniej" uncertain Tradycja jest ze
      chrzestny kupuje swiece do chrztu a chrzestna szatke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka