d.ziarkowska 05.01.07, 15:30 mam zamiar ochrzcic synka niebawem. ile powinnam dac na msze z chrzcinami.. jaki jest cennik. ile sie w odóle daje ksiedzu na taka okazje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamucha27 Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 18:04 Wszystko zalezy od Kościoła. Niektóre maja "cenniki" w innych jest co łaska. Tak przynajmniej jest u nas. Daliśmy 100 zł i ksiądz był zadowolony i my. Wszystkiego się dowiesz jak pójdziesz do kancelarii załatwiać formalności. Odpowiedz Link Zgłoś
oyate To chore!!! 06.01.07, 22:41 Jak można płacić za chrzest!! Ja nie płaciłam nawet za ślub!! Kościół ma obowiązek DARMOWO udzielić 5 sakramentów (chrztu, komuni św, bierzmowania, ślubu i pogrzebu). Jeśli jest inaczej to co to za kościół i księża!!! Co innego z datkiem na tace, i to jest indywidualna sprawa. Zapłaćcie jeszcze nauczycielom za nauczanie swoich dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
pojawaj Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 18:16 My zapłaciliśmy 200 zł, zgodnie z informacj od księdza Odpowiedz Link Zgłoś
d.ziarkowska Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 18:26 200 to strasznie duzo.. a widzial ktos cennik? Odpowiedz Link Zgłoś
annszc Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 18:41 u mnie powiedziano " prosimy " 150 zł Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 18:53 U nas się płaci 50-100 zł. Zapytałam księdza ile powinna wynosić ofiara, powiedział że inni dają 70-100 zł, to jak pani uważa - to dałam 100 Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia79 Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 19:00 nie pytałam. Miała przygotowane 50 zeta, ale ksiądz zrobił z tego fantastyczną uroczystość, byłam w szoku. Przeprowadziłam się do nowej parafii i byłam mile zaskoczona. Cała msza "kręciła się " wokół mojego diecięcia. Nie było taśmówki, kazanie nawiązywało na temat. Dałam 100 zł. A 200 zł to przesada. Tyle dałam za ślub! Odpowiedz Link Zgłoś
pojawaj Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 19:08 Może dla tego musiałam zapłacić 200, że w takiej "metropolii" mieszkam. W końcu to Pruszków, nie ma to tamto Odpowiedz Link Zgłoś
joan_collins Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 18:58 Jejku, 200zł za ślub...hm u nas 650zł. ksiądz zaśpiewał. I tak śpiewa od wszystkich, a jak się pytałam kościelnej ile za chrzest to usłyszałam "to indywidualnie z księdzem" ....Szkoda mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 20:41 Zdaje się, że taka "standardowa" stawka to 50 zł. Ale dasz ile chcesz, jeśli nie masz, nie dasz w ogóle i też będzie dobrze. A przynajmniej być powinno-bo wiadomo, na różnych księży można trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
aoamok Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 21:24 chrzest jeszcze nie wiem ile będzie kosztował, będę chrzcić w Warszawie spora metropolia więc pewnie sporo, ale jak braliśmy ślub w moim rodzinnym mieście Ciechanów to ksiądz nam powiedział że jak coś jest droższe to jest wartościowsze i zarzyczył sobie 1000zł. Płaciliśmy oragniście całość i zaczęliśmy się targować to powiedział że zagra na połowie mszy. No to mamy bardzo wartościowy ślub no nie Odpowiedz Link Zgłoś
dziuniax Re: chrzest - ile kosztuje 05.01.07, 21:53 ja zaplacilam 20 zł. i uwazam ze tyle wystarczy, laski nie robi w koncu to im powinno zaleze aby jego parafianie mieli chrzest. A jak bym zaplacila wiecej to co ksiadz by skakal przy mnie z radosci ze mu dalam wiecej , odprawil msze ochrzcil kilka dzieci i juz Odpowiedz Link Zgłoś
malgomama Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 14:48 My zapłaciliśmy 50zł, ale widziałam że rodzice drugiego chrzczonego dziecka zapłacili 150zł. Udzielanie sakramentów nie jest łaską ze strony Kościoła. Czy Chrystus miał jakieś cenniki? Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 19:36 Chrystus nie ale Jan Chrzciciel...któż to wie? (żarcik) Odpowiedz Link Zgłoś
niskaaa Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 16:25 my dalilismy 100zl i z tego co wiem u nas w parafii wiekszosc tak dawala Odpowiedz Link Zgłoś
aga.bog Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 18:10 U nas zwykle daje się 50 zł, a jak spytasz księdza, to mówi, że za chrzest się nie płaci. I wiem, że jak ktoś nie może, to nie płaci. Ale to chyba wyjątkowa parafia Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 19:39 W naszej minimetropolii padają sumy od 20-100zł. Ja miałam trochę braków w chrzcinowych "papierach" więc uszykowałam dwie koperty z 50 i 100 i stwierdziłam, że wybadam jak ksiądz na nas sierotki zareaguje. Ostatecznie dałam 50 i i tak powiedział, że nie trzeba było...eh te konwenanse. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: chrzest - ile kosztuje 06.01.07, 23:14 u nas róznie w kościele w którym planowałam ochrzcić mała powiedzieli,że zl-niby ofiara ale poszłam do franciszkanów i powiedziałam,że mnie nie stać więc na 99% płacić nie będę wszystko zalezy od kościoła i od księdza Odpowiedz Link Zgłoś
gronka Re: chrzest - ile kosztuje 07.01.07, 00:52 a my w ogóle nic nie płaciliśmy, ksiądz nawet nic nie wspomniał na ten temat, więc nie dociekaliśmy. Daliśmy na tacę podczas mszy. Odpowiedz Link Zgłoś