Dodaj do ulubionych

Ssie kciuk!!! POMOCY!!!

06.01.07, 21:52
Witam!
Moja córcia od ponad miesiąca ssie kciuk i nie ma możliwości zastąpienia go
smoczkiem, smarowanie np. cytryną też nie przyniosło rezultatu. Może ktoś zna
jakiś sposób na skuteczne oduczenie dziecka od tego nawyku. Dodam jeszcze że
córcia ssie go za każdym razem kiedy jest rozdrażniona, usypia bądź w nocy.
Raz jednej rączki a raz drugiej. Ponoć są jakieś płytki dostępne u ortodonty
(tak mi powiedziała pediatra). Proszę doświadczone e-mamy o pomoc w tej
sprawie smile
Obserwuj wątek
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:20
      Nie napisalas ile mala ma lat.
      Ssanie palca jest dyskusyjne, czyli co lepsze palec czy smoczek. I to i to ma
      swoje wady i zalety, a walczyc i przejmowac sie ssaniem palca nalezy jak
      dziecko bedzie mialo tak ponad rok, jesli jest to jeszcze maly niemowlak to
      jest szansa, ze wyrosnie.
      Na wlasnym przykladzie to moge powiedziec, ze jakies pol roku temu sama pisalam
      notke z pytaniem o ssanie palca. Teraz mala wkracza w 9 miesiac i juz od dawna
      nie widzialam palca w buzi, sama sie oduczyla, gdy rece staly sie potrzebne do
      zabawek, raczkowania i poznawania swiata
      • kiniamum Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:23
        a moze zabkuje i to jej/jemu przynosi ulge? pomysl o dziecku...
        • j_orlan2610 Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:25
          no właśnie ząbki się ruszyły smile
        • j_orlan2610 Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:27
          i właśnie dlatego piszę bo brutalne strasznie musiało by być odzwyczajanie jej
          od tego gdyż już próbowałam darła się 3 godziny i niewytrzymałam, a może to nic
          strasznego? lekarka paniki zasiała ale kiedyś smoczków nie było...
      • j_orlan2610 Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:24
        Ojej! Faktycznie smile Mała ma 4 miesiące skończone ale na wizycie u pediatry
        usłyszałam że szybko trzeba ją oduczyć bo się aparatem na zęby skończy a od
        przyszywanej babci że nie ma się czym martwić i poprostu nie bardzo wiem co mam
        robić... bo ona odzwyczaić się nie chce sad w żaden znany mi sposób.
        • edycja_kopiuj_wklej Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:33
          No wlasnie, u nas tez bylo najwieksze ssanie w wieku 3-6miesiecy. Najpierw sie
          ucieszylam, kiedy odkryla palce i zrozumiala, ze kciuk jest fajny do ssania.
          Pozniej zaczelam sie martwic jak kciuk co chwile ladowal w buzi, gdy dziecko
          zasypialo, albo bylo znudzone. pozniej nauczyla sie lapac rozne rzeczy i nie
          zdarzalo sie jej byc znudzonej, wiec tylko kciuk przy zasypianiu. A pozniej
          trzymanie glowki w gorze, czolganie, krecenie sie, raczkowanie i jakos kciuk
          sam zniknal z buzi, a za to pojawily sie tam pierwsze zabki. Na razie tylko
          dwa smile
          Jak napiswalam na poczatku, zacznij sie martwic dopiero za pare miesiecy, a
          teraz twoje dziecko jest w fazie potrzeby intensywnego ssania, wiec albo palec
          albo smoczek

(jakie krzywe zyby? skoro jeszcze nawet ich nie ma?)
          • j_orlan2610 Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:42
            dzięki smile
            i faktycznie póki co odpuszczę i zacznę się martwić później...
            Dziękuję mamom za pomoc i odpowiedzi smile
            Pozdrawiam
            Justyna
        • shady27 Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 06.01.07, 22:46
          moj tez ssal, ja zaczal tak przestal, nie zabranialam mu wolalam aby ssal kciuka niz smoczka
    • jogga Re: Ssie kciuk!!! POMOCY!!! 07.01.07, 07:16
      Bardzo dobrze że ssie kciuk!!! tak jak pisały dziewczyny przyjdzie czas i ssać
      przestanie. SSanie kciuka jest naturalnym sposobem zaspojania potrzeb
      dzieciątka- jest to pierwsza, niezależna od nas rodziców czynność którą
      niemowlak może sam wykonać. Gdyby twoje dziecko sssało smoka to za każdym razem
      gdyby smok wypadł ty musiałabyś iść z pomocą, a tak mały niezależny człowieczek
      ładuje do buzi kciuka i sam rozładowuje napięcie, uspokaja się, zasypia
      itd.Moja córeczka jest "smoczkowa", ale gdy tylko mońka zbraknie a potrzeba
      ssania jest - kciuk zawsze ląduje w ustach i ja bardzo to lubięwink)))
      • j_orlan2610 Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpowiedzi 08.01.07, 16:34
        Dziękuję i pozdrawiam smile
        • pyzula3 Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 08.01.07, 19:16
          ciekae tylko kiedy ma przestac ssac , bo moj syn ma 6 lat jak ssal kciuka tak
          ssie. Zeby ma juz wysuniete do przodu, a paluch duzo cienszy od drugiego.
          • j_orlan2610 Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 10:59
            Z tego co pisały wcześniej dziewczyny to wynika że jak zacznie siadać i
            interesować się na dobre zabawkami i otoczeniem czyli jak będzie miała 6-9 m-cy
            a w Twoim przypadku to jak najszybciej do lekarze trzeba się udać. Chłopczyk ma
            6 lat i w dodatku paluszek inny. Nie czekaj na nic niech Ci lekarka coś doradzi
            może jakiś środek zastępczy?
            • j_orlan2610 Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 11:00
              mnie doradzała jakąś nakładkę ortodontyczną tyle że jak poczytałam odpowiedzi
              to nawet się nie zapytałam co to, bo martwić się zacznę jak ząbki będą smile
            • pyzula3 Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 15:30
              jaki srodek zastepczy?
              • ledzeppelin3 Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 15:39
                No to co, że ssie? Widać potrzebuje. Nie masz większych zmartwień?
                • monikaaleksandra Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 16:50
                  Większym zmartwieniem jest wydanie 3 tysięcy później na ortodontę, niestety,
                  Moje dziecko też ssie i nie wiem, co z tym robić, smoczka nie tyka od urodzenia.
                  • bialka Re: Dziękuję wszystkim pomocnymn e-mamom za odpow 09.01.07, 22:14
                    Mój synek, 3 lata i 8 miesięcy, też ssie. Jak się na czymś skupia: oglądanie lub
                    słuchanie bajki, zasypianie, stres. Od ponad pół roku pod naciskiem męza (super
                    człowiek ale ten kciuk to jego obsesja)walczymy z kciukiem tłumacząc, zakazując,
                    pilnująąc, upominając. Wynik? Kciuk stał się jeszcze ważniejszy. Mały nauczył
                    się kłamać, chowa się za poduszką i ssie. Jeden efekt pozytywny, od ponad roku
                    zasypia sam, bo chce spokojnie possać, więc wyprasza nas z pokoju. Osobiście
                    dałabym spokój, bo co mu takie ssanie (kciuk nie różni się od tego z drugiej
                    dłoni)w życiu przeszkodzi? Mam znajomą, w moim wieku (34 lata), która w różnych
                    momentach ssie kciuk: jak czyta, jak zasypia. Jest normalna, zębów krzywych nie
                    ma, pewna siebie, otwarta i szczęsliwa.Boje się tylko o te zęby, bo co z aparatu
                    jak i tak będzie ssał? Jakieś spooby cud macie? W przedszkolu jakieś dziecko
                    odzwyczaiło się jak pomalowali we śnie palec na czarno a potam nastraszyli, ze
                    odpadnie... Nie mam przekonania, tojakaś ostateczność. Poza tym na pewno
                    znajdzie inny nałóg, bo potrzeba pozostanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka