Dodaj do ulubionych

pierwsze buciki

09.01.07, 11:50
I chodzi mi o prawdziwe buty do chodzenia. Od kiedy dziecko powinno nosic
buciki? Moj Maly ma 8 miesiecy i zaczyna wstawac na nozki. Jak na razie nie
zakladam mu zadnych bucikow - uwazam, ze lepiej aby noga byla swobodna, ale
tesciowa mowi, ze jak skonczy 8 miesiecy to MUSI nosic buty. Ma racje?
Obserwuj wątek
    • anet77 Re: pierwsze buciki 09.01.07, 11:54
      Moja córka za kilka dni skończy 8 miesięcya staje na nóżki od 26 grudnia a
      jeszcze nie myślę o bucikach do chodzenia. Co jej po tkaich bucikach jak ona
      jeszcze nie chodzi, tylko stoi. ja planuję juz na wiosnę kupić takie bucili. No
      chyba, ze wcześniej zacznie chodzićsmile
      • anulkas86 Re: pierwsze buciki 09.01.07, 12:52
        Mój synek również ma 8 m i dopiero zaczyna stawać na nóżki. Kupię mu jakieś
        dobre buciki tylko dlatego że ma problemy ze stopami i stawia je bokiem a nie
        prosto i chce zeby ta noga jednak trzymała się prosto. Gdyby nie ta wada jeszcze
        wstrzymałabym się z kupnem bucików.
        • bonnie75 Re: pierwsze buciki 09.01.07, 13:04
          Wiekszosc dzieci w tym wieku nie trzyma prosto nozek.
          Generalnie jednak ortopedzi zalecaja zakup bucikow dopiero wtedy, gdy dziecko
          zaczyna regularnie chodzic. Moj maly w niedziele konczy rok. Ruszyl w swiat na
          dwoch nozkach w Sylwestra, ale nadal czlapie jak Charlie Chaplin, jednak coraz
          szybciej i coraz rzadziej schodzi do parteru by raczkowac. Poki co drepcze w
          skarpetkach z ABS-em. Jednak licze sie z tym, ze juz niebawem zacznie wyrywac mi
          sie z wozka na spacerach i dobre buty beda nieodzowne.
    • dominika_t Re: pierwsze buciki 09.01.07, 13:21
      z całą pewnością nie ma racji. Z tego co mówią ortopedzi, rehabilitanci
      pierwsze buciki dopiero jak dziecko będzie dobrze chodziło, co najmniej po 4
      miesiącach jak zacznie. Z resztą sporo na ten temat jest na forum zakupy.
      Najlepsze na razie będą skarpetki z abs-em i tyle.
      • agaruda1 Re: pierwsze buciki 09.01.07, 16:03
        To, ze stawia nozki na zewnwtrznej stronie stopy jest jak najbardziej
        prawidlowe!! Nie koryguj tego butami, bo wlasnie tak dzieci powinny stawiac
        stopy zeby nie miec problemow z plaskostopiem. Jesli buty do nauki chodzenia, to
        marki POSTEP, ktorepolecila mi rehabilitantka, koniecznie z odkrytymi palcami.
        • anulkas86 Do Agaruda1 10.01.07, 15:26
          Mój synek ma wadę stópek i w jego wypadku nie jest to niestety jednak normalne
          stawianie stópek.
          Gdzie mogę takie buciki POSTEP kupić? bo jak do tej pory nigdzie się z taką
          marką nie spotkałam.
          • agaruda1 Re: Do Anulka86 23.01.07, 13:25
            Pytalam rehabilitantki. Sa dwie teorie:
            - Jedna, zeby uczyc na bosaka - dobra jest wtedy, gdy dziecko uczy sie choodzic
            na miekkim dywanie, a nie na podlodze - na miekkim, wlochatym dywanie albo na
            piachu to super sprawa.
            - Jesli podlogi twarde - wtedy raczej w butach.
            Niestety nie wiem, gdzie takie buty kupic, jeszcze sie tym nie interesowalam,
            ale znalazlam ci link:
            www.buciki.com.pl/shopping/search_w.php
            Rehabilitantka powiedziala, ze najlepsze sznurowane, bo najlepiej trzymaja noge smile
            Pozdrawiamy,
            Aga i Dominik
    • an1000 Re: pierwsze buciki 10.01.07, 12:28
      Dziekuje za rady. Teraz bede sie szykowac do "walki" z tesciowasmile
      • jwarmuz Re: pierwsze buciki 10.01.07, 16:06
        Buty- jak się da najpóźniej, dziecko powinno się uczyć chodzić na bosaka,
        wtedy ćwiczą się odpowiednio mięsnie stóp, tak czytałam i to nie raz, może nie
        sprzyja temu pora roku, ale jak masz ciepłe mieszkanie to puszczaj dzieciaka na
        boso, a na pewno szybciej i pewniej zacznie chodzić sam. Też czekam na pierwsze
        samodzielne kroki u synka ( 9 m-cy ) .Pozdrawiam.
    • tatko1 Re: pierwsze buciki 10.01.07, 22:33
      Ty masz rację a nie teściowa.
      U nas stawia kroczki (8 i 3/4mies)w skarpetkach z abs a jeszcze lepiej mu się
      chodzi na bosaka, ale nieczęsto mu na razie pozwalam bo ma męczący katar.
      Oczywiscie jak zaczął stawiać pierwsze kroczki moja mama zaraz kupiła buciki w
      prezencie/ poprosilam o oddanie do sklepu bo z czymś tam nie pasowały chociaż
      były śliczne, no i zeby na razie nie kupywała./ Za tydzień kupiła inne i zebym
      nie grymasiła bo to prezent na gwiazdkę. No to stoją i czekają, były raz
      założone "na wyjsciu" gdy mały chciał pochodzić a nie dało się w skarpetkach - i
      się tylko potykał w tych butkach, nie umiał chodzić. Rehabilitantka mi mówiła,
      żeby nie kłaść bucików jak się dziecko zaczyna uczyć chodzić zeby ćwiczyło
      stópki, dopiero jak będzie dobrze chodzić. Nasz stópki często stawia na zewnątrz
      i nóżki szerzej i to normalne - łatwiej mu utrzymać równowagę.
    • koza_w_rajtuzach Re: pierwsze buciki 10.01.07, 23:16
      Moja córka ma 11,5 miesiąca i nie nosi bucików, ma skarpetki antypoślizgowe.
      Tylko, że jej w ogóle nie interesuje poruszanie się na dwóch kończynach,
      wszędzie dochodzi raczkując wink.
      • an_ni Re: pierwsze buciki 11.01.07, 12:33
        moja ma rok + kilka dni i nie chodzi sama ale smiga w domu przy meblach czy
        innych pchaczach w skarpetkach z ABS
        nie mam jeszcze butow dla niej bo nie mam zamiaru prowadzac jej po dworzu w
        zime (niech sobie nieswiadomy dzieciak spokojnie siedzi w wozku wink
        zreszta nie wiem kiedy ruszy wiec po co mi buty na zapas
        nie ma co sie spieszyc z butami szczegolnie do chodzenia po domu
        • nancy_m Re: pierwsze buciki 22.01.07, 15:15
          Mój synek ma 9 miesięcy i stawia pierwsze kroczki. Nie ma jeszcze bucików, na razie w skarpetkach, ale w jednem z tych czasopism o dzieciach czytałam , że dziecko może chodzić bez butów np. po piasku, trawie itp, ale nie po twardym podłożu, a takie jest w mieszkaniu. Więc jak to jest z tym chodzeniem w butach i bez..? Juz sama nie wiem...
    • beata_17 Re: pierwsze buciki 22.01.07, 18:09
      a my w piatek kupilismy pierwsze buciki - elfanty skorzane z elastyczna
      podeszwa. Synek (prawie 9mies.)pominal raczkowanie i od razu zaczal chodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka