Dodaj do ulubionych

jak usypiać 3 mies dziecko

14.01.07, 22:10
Witam, jestem mamą 3 miesięcznego chłopczyka, który od niedawna nie chce spać.
Drzemki w ciągu dnia nie są wielkim problemem, bo idziemy na spacerek i
dziecka "nie ma". Horror zaczyna się wieczorem. O godz 19.00 myjemy synka,
później jedzonko i do łóżka. Już w czasie jedzenia jest wyciszony, zasypia. W
momencie kiedy go podnoszę do odbicia budzi się. I jak się obudzi już nie chce
zasnąć. Nie daj Boże włożyć go do łóżeczka - wielki krzyk. Na rękach krzyk -
bo wie że ma zasnąć. Dodam że ogolnie nie jest płaczliwym dzieckiem. Najlepsze
w tym jest to, że jeszcze dwa tygodnie temu dziecko zasypiało samo w łóżeczku
bez najmniejszej trudności. Kompiel, jedzenie, spanie - ideał. Teraz są
wrzaski, ewidentnie nie pasuje mu to że ma spać. Co robić? Mam już dosyć
usypiania po 1-2 godz.
Obserwuj wątek
    • ewcialinka Re: jak usypiać 3 mies dziecko 14.01.07, 22:13
      po jedzeniu piszesz ? hmm a moze kolki? albo jakies problemy z
      brzuszkiem....sama za pewne jak cie brzuszek boli to kładzenie się na płasko na
      plecach sprawia jeszcze wiekszy ból
      • lesia27 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 22:52
        to nie brzuszek, jak go boli brzuszek to inaczej płacze i nuszkami przebiera
        • lesia27 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 22:53
          przepraszam za błąd, oczywiście nóżkami
    • kalina_p Re: jak usypiać 3 mies dziecko 14.01.07, 22:15
      poczytaj na forum Niemowle o różnych metodach- usnij wreszcie chyba
      najskuteczniejsze i...bardzo rozsadne.
      Kladziesz dziecko, wychodzisz, jak placze to gryziesz sciane, ew. wkladasz
      stopery i wchodzisz do dziecka po minucie, potem dwóch, potem trzech...nie
      pamietam dokładnie. Wiem, ze nie wolno podnosić z łózeczka, nosic na rekach
      itd.
      Sukces gwarantowany przy wytrwaloscismile
      My mielismy z córa taki problem, jak miala kolo 7=8 miesiecy- nagle domagała
      sie noszenia, nei chciała spać...ona zmeczona, bo niewyspana, budziła sie w
      nocy, my tez zmordowani- ogólnie bez sensu to bylo, wiec poczytalismy,
      postanowilismy, zastosowalismy, trzeciego dnia mała spała jak susel po
      miłym "dobranoc" i buziaku. warto było, naprawde!
      • lesia27 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 22:50
        mój mąż stosuje metodę drastyczną tzn. płacze aż się wypłacze, siedzi przy nim
        trzyma go za rączkę i czeka; ja nie mam na to nerwów; nie mogę nic znaleźć na
        formu niemowle; co mam zrobić jak już przyjde do dziecka po tej minucie?
        spróbuję bo mi ręce i kręgosłup siada, a to niestety nie daje wielkich efektów;
        • mathiola Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 23:01
          ja swojego tak włąśnie przyzwyczaiłam do zasypiania samodzielnego. Fakt, pare
          wieczorów trzeba pogryźć ścianę smile) Ale to naprawdę przynosi efekty, synuś
          zasypia teraz sam, bez problemów, czasem sobie coś tam pogaworzy samo do
          siebie, odwraca się na boczek i śpi. Wcześniej to był istny horror. A i ja
          jeszcze puszczam maluchom płytę z kołysankami na dobranoc - zawsze tą samą. Po
          kilku miesiącach to dla nich już bardzo czytelny sygnał że pora na spanko.
          A forum niemowle jest tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572
          Powodzenia i wytrwałości życzę (i dużo żelaznych nerwów na początek)
          • mathiola Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 23:01
            mam na myśli oczywiście metodę uśnij wreszcie smile
        • roxanna1336 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 23:05
          może nie podnoś go do odbijania ?? Uważam ,że trzymanie 3 miesiecznego dziecka za raczke aby sie wypłakało i zasneło jest bez sensu . To dobra metoda ,ale dla dziecka duzo starszego , taki maluszek jeszcze niewiele rozumie , pewnie byłam zła mamą ,ale cała czworke dzieci wykołysałam na rękach jak były maleńkie . Nie miałabym sumienia słuchac jak taki maluszek płacze . Zanim dziecko nauczy sie zasypiac samo, minie jeszcze wiele czasu . na spacerze zasypia kołysane ruchem wózka . Są dzieci bezproblemowe , ale sa i takie co cięzko jest uspić. Ja swoim dzieciom w tym wieku podawałam ""ESPUTICON "" w kroplkach , Czasami pomagalo smile) zapytaj sie swojego pediatry co jego zdaniem powinnas robic . Zyczę powodzenia w nauce usypiania .
      • lesia27 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 16.01.07, 18:22
        Dotarłam do "uśnij wreszcie" jak dla mnie dalej drastyka, coś jak metoda mojego
        męża. Jednak spróbuje, może tydzień wytrzymam skoro wszyscy tak chwalą, chociaż
        na samą myśl chce mi się płakać.
        • kicia031 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 16.01.07, 19:14
          Nie wszyscy chwala. Wiele osob uwaza,m ze to barbarzynska metoda, zreszta
          dzieje sie to nie tylko wbrew dziecku ale i naturalnym instynktom matki. Po co
          inaczej zatykanie uszu stoperami
          Twoje dziecko przechodzi tzw kryzys trzeciego miesiaca. Okazuj mu duzo ciepla,
          przytulaj, jak nie masz sily nosic to kolysz sie z nim na fotelu.
          Wkrotce bedzie lepiej.

"Kicia Ty idealistka jesteś"
          m-m-m
        • kalina_p Re: jak usypiać 3 mies dziecko 16.01.07, 21:34
          wieszco? Tonie jest drastyczn. jesli dokładnie przeczytałas, to powinnas
          zrozumiec to, co np.do mnie przemówilo- ze dziecko nalezy wielu, wielu rzeczy
          nauczyć, w tym usypiania. jemu jest potrzebny spokojny i zdrowy sen, nam tez,
          nie ma co tego ukrywac.
          Bedziesz kochającą mamusią od rana, jesli pół nocy przesiedzisz z dzieckiem na
          rekach, bojąc się je położyc do łózka, żeby sie nie rozbudziło? Nie będziesz na
          pewno.
          Czy dziecko jest wyspane "na miękko" i zadowolone, jesli przed spaniem płacze,
          denerwuje się, budzi w nocy? Nie jest.
          jak dla mnie rachunek prosty- lepiej, duuuużo lepiej przemeczyc się te 2-3 dni
          dla dobra dziecka i swojego, niz bawić się w takie usypianko do 3 roku zycia.
          Znam takie przypadki, że mama musi się z dzieckiem kłaśc, trzymac np. za lewe
          ucho przez 50 minut, żeby usnęło...Moze ja ufoludek jestem, ale stanowczo wole,
          jak córa daje mi ładnie buziaka, przytulam ją, gasze światło i wiem, że sobie
          spokojnie usypia...a ja mam czas dla siebie i dla męża.
          Co do instynktu, bo ktos o tym wspomnial...hmmm...nie bardzo rozumiem, dlaczego
          brakiem instynktu macierzyńskiego mialoby byc nauczenie własnego dziecka
          spokojnego snu..?
          • mathiola Re: jak usypiać 3 mies dziecko 16.01.07, 21:42
            a do mnie nic nie przemawia tak wyraźnie, jak fakt, że wcześniej moje dziecko
            zasypiało nieszczęśliwe i płaczące, a teraz - szczęśliwe i gaworzące. A ja mam
            wolny wieczór i wysypiam się jak człowiek.
            Każda matka ma prawo wyboru postępowania. Tylko po co krytykować coś, z czego
            się nie skorzysta, bo nie czuje się potrzeby? Można przecież uznać, że to nie
            dla mnie, dziękuję, ale nie potępiać w czambuł kogoś, kto czuje potrzebę
            uwolnienia się od ryczącego w niebogłosy zasypiającego niemowlaka. Ja się
            stopniowo uczę, że nie należy krytykować drogi drugiego człowieka, bo nie
            wiadmo kiedy przyjdzie nam na tę samą drogę wejść. Już kilka razy się na tym
            przejechałam i teraz staram się gryźć w język. Życie bardzo weryfikuje moje
            poglądy smile
    • miedzymorze Re: jak usypiać 3 mies dziecko 15.01.07, 23:36
      Jak usypia przy jedzeniu to go już nie podnoś do odbijania, tylko posiedź z nim jeszcze godzinkę. Dzieci oprócz jedzenia i pielęgnacji potrzebują fizycznej bliskości mamy - dotyku i przytulania.
      Trzymanie za rączkę żeby się wypłakał w wieku 3 mies to pomyłka.

pozdr,
      mi
    • jmama Re: jak usypiać 3 mies dziecko 17.01.07, 13:59
      Na Twoim miejscu nie dawałabym go do odbicia tylko od razu położyła do
      łóżeczka. Po co budzić dzieciątko jak już usnęło?
    • monikaa13 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 17.01.07, 16:05
      u nas jeszcze gorzej dziecko po kapieli i jedzonku placze nieraz po 4 godziny i
      nie moze zasnac,. i co mam robic, jak stosowac metode usnij wreszczie, jak np
      ono jest glodne albo go cos boli skad mam to wiedziec, na rekach spi a w
      lozeczku sie budzi po paru minutkach i np odbija

nie moge nie podnosic do odbijania bo jak nie odbije to i tak sie obudzi i to z
      wielkim wrzaskeim, co robic wtedy

tylko maluszek ma na razie 2 miesiace
      • msren Re: jak usypiać 3 mies dziecko 17.01.07, 18:18
        Moja 2-miesieczna coreczka potrafila zasnac po kapieli na godzinke i potem nie
        spac do 4, albo 5, nie liczac 15 minutowej drzemki przy cycu. U nas zdalo
        egzamin odlozenie do lozeczka i pozwolenie sie wyplakac, dajac jej co jakis czas
        smoczka, po 2 dniach bylo lepiej. Tylko niestety od 3 dni znowu nie chce sama
        zasypiac, jest zmeczona i rozdrazniona... i wlasnie zaczynam szukac tej metody o
        ktorej mowia dziewczyny. Co do tego czy dziecku nic nie jest - ja slysze kiedy
        jej cos jest, ale na poczatku wszystko bylo na zasadzie prob i bledow... Dalam
        jesc, sprawdzilam pieluche, poprzytulalam, ale skoro nic nie dzialalo, a ja nie
        mialam juz sily jej nosic, to w koncu dalam spokoj. Bylo ciezko, bo serce mi sie
        kroilo jak plakala, ale chodzenie jak widmo po nieprzespanych nocach, tez nie
        bylo lekkie...

Dziewczyny prosze podajcie link do tej metody zasnij wreszcie.

Pozdrawiam
        • mariuszmaszynista Re: jak usypiać 3 mies dziecko 19.01.07, 13:47
          Witam
          Mam 3mięsiecznego synka zasypia przy piosence Piotra Rubika ''Psalm dla Ciebie''
          kołysze go na rękach albo leży w wózku i tak słotko zasypia .Spróbuj może to
          jakaś metoda?Pozdrawiamsmile
          • honeybeam Dziewczyny 19.01.07, 14:00
            wszystkim które mają taki problem polecam z całego serca książkę Tracy Hogg "Język niemowląt". Znajdziecie tam mnówstwo cennych rad i nie tylko jak nauczyć dziecko spać bez noszenia na rękach i kołysania. Naprawdę polecam.
            Zdecydowanie odradzam pozostawianie dziecka do wypłakania się i jak zmęczy sie to usnie, bo to zbyt drastyczna metoda.
    • jooska2 u mnie sie nie da tej medtody stosować. 19.01.07, 14:51
      mowie o metodzie usnij wreszcie. Moja mala 5.5 mca nie zasnie bez smoka. a jak
      ja odkładam do łózka, a ona nie chce spać, to wypluwa tego smoka i placze zeby
      jej dac. podchodze, daje nie zdaze sie odwrocic i juz wypluty. znow wkładam i
      znow wypluwa. okrutnie sie przy tym mala denerwuje. jak w kncu usnie, i nie daj
      bog smoczek jej wypadnie to znow placz za smoczkiem. nie mge sobie z tym dac
      rady.
      zwariowac moza, czasem przez godzine nic nie robi tylko chodze z duzego pokoju
      do jej pokoju zeby smoka podac.
      w ogole to ma zakodowane ze musi spac 3 razy w ciagu dna i tyle. z drugiej
      strony zeby ja tyle razy polozyc musze ja wczesnie budzic zweby wyrobic norme.
      jak przedluze i poloze 2 razy z myślą ze trzeci raz to juz na noc, to sie po
      godz,budzi. i tak np.pada na nos o 19 stej. klade ja to budzi sie o 20, i chce
      hasac, gaworzy fika i zaczepia mnie.
      nie mam sily . czytalam usnij wreszcie,ale nie da sie tej metody u nas
      wprowadzic. pisza tam o zeby np. klasc dziecko z ta samą maskotką, ale jak ona
      ma widziec w ciemnościach czy połmroku maskotke ?? poza tym wiem ze zaraz
      rzucialaby sie na mia zeby ja gryźć.
      macie rade na to??
    • dwardak Re: jak usypiać 3 mies dziecko 19.01.07, 16:39
      spróbuj włączyć na chwilę suszarkę. Moja córeczka pada czasami po 30 sekundach. Tylko ją włącz, odłóż gdzieś dalej i jak zasnie wyłącz.
      Taki monotonny szum podobny jest ponoć do odgłosów z naszych brzuchów.
      powodzenia
    • kiwi1910 Lesia 19.01.07, 16:52
      my też przez to przechodziłyśmy jak mała miała 3 miesiące...mniej więcej na 2 -
      3 tygodnie moje dziecko tak zgłupiało, wcześniej była grzeczniutka, cichutka i
      zasypiała sama. A potem sie "naprawiło" samo. Chyba by mi serce pękło gdybym
      musiała ją zostawić do wypłakania....
      • honeybeam Re: Lesia 19.01.07, 17:07
        często przy zmianie sposobu żywienia pojawiają się kłopoty ze snem i jest to
        normalne i samo powinno przejść jeśli nie wyuczy się dziecka w tym czasie złych
        nawyków sad Jak płacze powinno sie utulić uspokoić i jak tylko ucichchnie
        natychmiast kłaść do łóżeczka. Niestety trzeba do tego cierpliwości, bo
        pierwsze dni może to być kilkadziesiąt takich ułożeń sad ale warto pocierpieć i
        nie dać się złamać, bo każdej kolejnej nocy tych płaczów bedzie coraz mniej.
        Warto pamiętać, żeby kłaść spać zawsze o tej samej porze i żeby cały proces
        wyglądał tak samo. Dzieci lubią powtarzalność zdarzeń. Uwaga z dodatkowymi
        bodżcami bo łatwo nauczyć w taki sposób trwałego zachowania. Nie kłaść spać
        kiedy dziecko jest za bardzo pobudzone, trzeba najpierw wyciszyc pobudzenie
        choćby czytaniem książki, nawet maluszkowi który nic z tego nie rozumie. Głos
        matki działa zazwyczaj uspokajająco i słyszało go już w brzuchu smile
    • kakb Re: jak usypiać 3 mies dziecko 19.01.07, 20:18
      Na moje 3-miesięczne dziecko działa: dokładne wyczyszczenie i nawilżenie noska
      przed kąpielą (zapchany nos go wybudzał, zwłaszcza, jak przed snem długo
      płakał), dokładne wywietrzenie pokoju, gdy jest kąpany, niska temperatura w
      pokoju, w którym śpimy. Teraz zasypia prawie samodzielnie, tzn. odkładam go po
      karmieniu i przez chwilę miauczy, ale tak że sam się w ten sposób wycisza.
      Właściwie nadal sama nie wierzę w ten cud zasypiania, bo przez pierwsze dwa
      miesiące życia usypialismy go po 3-4 godziny, przy czym mały ryczał w łóżeczku,
      a ja w kuchni, a mój mąż pocieszał nas na zmianę. Potem zaczęlismy wietrzyc
      pokó/czyścić nos, a gdy płakał w łózeczku trzymałam mu rękę na klatce i nuciłam
      monotonne piosenki. Teraz zasypia właściwie sam. Mimo wszsytko nei polecam
      zostawiania płaczącego 3-miesięcznego malucha samemu - jest na to zbyt malutki
      i za bardzo Was potrzebuje. Trzymam mocno kciuki.
    • miki_06 Re: jak usypiać 3 mies dziecko 29.01.07, 17:01
      Mam bardzo podobny problem. Moja córeczka też właśnie skończyła 3 mce.
      Próbowałam metody "uśnij wreszcie", ale o dziwo trwa to już 6 dni, a mała
      usypia ciągle po 1 h płaczu-krzyku. Też nie wiem co robić. Jeszcze 2 tyg temu
      usypiała bez problemu po karmieniu. Czy lesiu24 możesz skontaktować się ze mną
      pod mailem dani.m@wp.pl? Może przedyskutujemy sobie to osobiście...
      Też chętnie wysłucham porad. Dodam, że to chyba nie kolka, bo Mała uspakaja się
      od razu np. podczas przewijania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka