Dodaj do ulubionych

Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....?

18.01.07, 13:20
Czyli wszystko na temat mycia ząbków u małego szkraba
Obserwuj wątek
    • renik17 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 18.01.07, 13:26
      witam. syn ma 9 mcy i cztery zabki... myjemy szczoteczka colgate i pasta
      colgate przeznaczona dla dzieci 0-2. raz dziennie przy kapieli... synek to
      uwielbia bo masuje dziaselka... pozdrawiam
      • magda_plo Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 14:07
        Ja zaczełam myć "ząbki" dość wcześnie bo ok 2 miesiąca, -piediatra mi tak kazała, ze względu na bakterie na dziąsłach-zresztą jest to zalecane u małych dzieci ze wzgledu na próchnice butelkową cytuje
        "Nawet, gdy maluszek jeszcze nie ma zębów staraj się aby resztki pokarmów, szczególnie gęstszych nie pozostawały w buzi zbyt długo (sprzyja to nadmiernemu rozwojowi bakterii) - oczyszczaj jego buzię np. palcem owiniętym chusteczką"
        ja robiłam to szczoteczką nakładaną na palec z wodą

aha pasta nenedent jest najbardziej odpowiednia ze względu na to że dziecko ją połyka
    • ameraa Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 18.01.07, 20:58
      Mój ma 9 i pół m-ca i właśnie też planuje zacząc. A co z pastą, której dziecko
      nie potrafi jeszcze wypluc?
    • szymciomania Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 19.01.07, 10:49
      Podciągam wątek, bo też jestem ciekawa jak to jest z tym myciem ząbków.
      • gerandia Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 08:07
        moj synek ma 15 miesiecy i od kilku myjemy zabki codzinnie wieczorem po kolacji
        pasta dla dzieci aguafresh araz szczoteczka o-2 lat pasty nakladam bardzo malo
        bo przeciez nie wypluje a taka ilosc raczej mu nie zaszkodzi Ma juz 11 zebow smile
    • lisabette Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 19.01.07, 20:22
      Moja córcia miała 8m-cy i kilka dni jak wyszły jej dwa ząbki i od razu kupiłam
      szczoteczkę dla niemowląt. Bardzo lubi "mycie" zębów wink, szoruję szczoteczką
      też po dziąsłach, robimy to 2xdziennie i dodatkowo myję jej buzię w środku
      płatkiem kosmetycznym (dla dzieci) zmoczonym wodą (ale to już robię od dawna).
      Od zawsze widzi jak ja myję zęby i mam nadzieję, że nabierze przez to dobrych
      nawyków.
    • karina127 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 19.01.07, 20:29
      Mój szkrab ma 6 miesięcy i ząbki pojawiły się w 4 miesiącu. Od tego czasu
      myjemy dwa ząbki codziennie. Igorek to uwielbia.

www.bobasy.pl/igorek1
      • emma77 do Karina127 19.01.07, 23:21
        Witam,
        przed chwilą przeczytałam Twój post nt. mycia zabków i weszłam na stronę na
        której jest zdjęcie Twojego malucha. Moja córka urodziła się dokładnie tego
        samego dnia co Twój syn o 23.20.
        Pozdrawiam Ciebie i maleństwo
        Emma
    • ameraa Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 20.01.07, 14:24
      A co z tym wypluwaniem pasty? O ile dobrze kojarzę to pasty dla niemowlaków
      specjalnie mają małą zawartośc fluoru, ale mimo wszystko nie wyobrażam, żeby mój
      syn za kazdym razem miał ją połknąc
    • kosmitka06 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 20.01.07, 15:15
      No własnie co z tym wypluwaniem??? Moja mała ma prawie 9 mies i 2 zabki. Tez
      powoli bedziemy zaczynac ten rytułał...
      Pozdrawiam
      • sebaga Jak Wy to robicie?? 20.01.07, 16:23
        Mój ma 9 miesięcy, 6 zębów i za cholerę nie da sobie szczotki do buzi włożyć sad((
        Z trudem udaje mi się z lekka przemyć mu zębole gazikiem. Koszmar sad(
        • choccolatte3 Re: Jak Wy to robicie?? 21.01.07, 13:28
          Mój identycznie. Ma 11 miesięcy i 6 ząbków sad Od samego początku tego nie lubił.
          Mam problem sad
    • pawliba Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 20.01.07, 18:17
      Witam - my korzystamy z nenedent ale tej rozowej tz bez fluoru calkowicie bez
      fluorusmile dostepna tylko w aptece
      mozna polykac
      14 miesiecy i 8 zabkow
    • zaneta11113 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 21.01.07, 14:09
      Witam
      Ja swojemu małemu (10 miesięcy 6 zabków) kupiłam specjalną paste i do tej pasty
      była dołączona sylikonowa szczoteczka która zakłada się na palec i w ten sposób
      czyści ząbki a resztki tej pasty po prostu zjada.

Pozdrawiam
    • visenna2 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 21.01.07, 14:11
      Zuzia 1 rok, 8 zębów. Nie myję bo Zuzia nie da sobie umyć.
    • asik37 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 21.01.07, 14:27
      tez polecam nenedent
      • rysymafa Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 21.01.07, 20:07
        kupilam szczoteczke i paste nenedent. umyje mu zabki ale chcialam sie zapytac-
        jak mu potem buzie wyplukac? smile
        • magdalenas10 nie płukac 21.01.07, 20:38

• sebaga Re: nie płukac 21.01.07, 22:32
            Wiecie gdzie możżna kupić szczoteczki nakładane na palec?
        • misia824 Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 21.01.07, 22:37
          Mój synuś ma 11m-cy i 8ząbków. Zaczęłam je myć jak miał 6m-cy pastą
          nenedentbaby i szczoteczką z jordana. Po wyszorowaniu przemywam bużkę
          namoczonym płatkiem kosmetycznym. Malutki bardzo lubi mycie ząbków zwłaszcza
          jak patrzy na tatę, który zawsze myje zęby razem z nim.
          • zaneta11113 Szczoteczke na palec kupisz w Aptece razem z pastą 21.01.07, 22:51
            • agaruda1 Re: Szczoteczke na palec kupisz w Aptece razem z 21.01.07, 23:07
              Mam pediatre w rodzinie, oprocz tego pytalam dentysty - do momentu jesli dziecko
              nie bedzie umialo wypluwac, myc mozna tylko woda!!!! Jak bedzie dziecko mialo
              jako 1,5 - 2 lata to dopiero wtedy. Po co ma zrec jakies dziwne rzeczy...
              • rysymafa Re: Szczoteczke na palec kupisz w Aptece razem z 26.01.07, 20:10
                a co z prochnica? woda nic tu nie pomoze a pasta dla takich dzieciaczkow
                napewno nie jest szkodliwa
                • agaruda1 Re: Szczoteczke na palec kupisz w Aptece razem z 26.01.07, 20:16
                  Prochnica na pewno nie w tym wieku, a wogole to mala szansa ze w mleczakach..
                  Tez sie dentysty pytalam
                  • phantomka Re: Szczoteczke na palec kupisz w Aptece razem z 26.01.07, 20:31
                    No to ten Twoj dentysta chyba malego pacjenta nigdy nie widzial - prochnica jak
                    najbardziej moze rozwinac sie u tak malego dziecka. Pasta Nenedent nie ma
                    fluoru i kilku jeszcze skladnikow, ktorej posiadaja "dorosle" pasty.
                  • sebaga Agaruda1 26.01.07, 20:34
                    Zmień dentystę ..
                    • kaja05 Re: Agaruda1 26.01.07, 22:58
                      nasza niunia ma 16 mies. i 16 ząbków.myjemy je od samego początku,mała wręcz to
                      uwielbia.jak widzi szczoteczkę (jordan-step 1) to od razu pyskol
                      otwiera.niestety też mamy problem z wypluwaniem.zupełnie nie wiem jak ją tego
                      nauczyć bo jak jej pokazuję jak to się robi to się ze mnie rechocze.macie
                      jakieś pomysły???
    • arienne07 Re: Zymafluor 26.01.07, 23:25
      Ja właśnie mam zamiar kupić szczoteczkę- mały ma 11 m-cy i 8 zębów, a teraz
      wyłażą jeszcze 4 (czekamy z niecierpliwością prawie 2 tyg bo malec marudny a
      noce nieprzespane). U nas zarówno babcia pediatra jak i pani stomatolog
      zaleciły profilaktyczne używanie zymafluoru od 6m-ca. Czy ktoś też podaje
      dzidzi te krople?
    • ameraa Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 00:18
      Dziewczyny kupiłam szczoteczkę na palec i jestem zachwycona! Mały bez problemu
      daje sobie manipulowac w jamie ustnej i mam wrażenie, ze od kiedy oprócz mycia
      ząbków masuje mu szczoteczką dziąsełka o wiele lepiej spi w nocy.
      A do mam, które nie widziały próchnicy u niemowlaków, polecam "Supernianię" co
      drugie dziecko ma tam czarne zęby. Byłam przerażona jak to oglądałam, ale co sie
      dziwic jak tam dwuletnie dzieci zasypiają z butelką pełną mleka w ustach...
    • kasiaimichael Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 07:22
      poniewaz taki maly nie umie wypluwac pasty, lepiej myc taka bez fluoru,
      ostatnio (za granica) mowi sie ze fluor jest szkodliwy szczegolnie dla
      rozwijajacego sie mozgu
      www.fluoridealert.org/
    • neptunka Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 08:05
      Mycie zębów u mojego syna to porażka - wnerwia się, bo jego celem jest
      gryzienie szczoteczki, więc manewrowanie nią w buzi to walka zwykle zakończoną
      moją klęską smile górne jeszcze jako tako czasem uda się jednosekundowo umyć, ale
      dolne są zasłoniętę językiem wyciągniętym do lizania szczoteczki. mam nadzieję,
      że to się kiedyś zmieni.
    • nabrug Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 10:51
      Ja myję ząbki mojemu kochanemu roczniakowi praktycznie od
      pierwszych "wyżynków", więc jest juz do tego przyzwyczajony i bardzo to lubi.
      Tobie też to polecam. Mały ma fajną szczoteczkę kolorową z rączką- gryzaczkiem,
      także jak już mu umyję to daję do rączki żeby się pobawił, a ostatnio nawet
      zauważyłam u niego pierwsze próby samodzienego mycia. Myję mu ząbki raz
      dziennie po kąpieli wieczornej, są specjalne pasty dla takich maluchów (0-2),
      mają one minimalną zawartość fluoru, gdy ją kupiłam i posmakowałam, wydawało mi
      się że jest gryząca ale mały nic nie poczuł a nawet mu tan smak się
      spodobał..aha- ważne- gdy Twoje Maleństwo przyjmuje fluor, przed zastosowaniem
      pasty lepiej skonsu;tować się ze stomatologiem lub pediatrą. Pozdrawiam!
      • asiakal Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 11:11
        Moja córka ma roczek i 6 (a właściwie 5 i pół smile ząbka. Od kilku dni
        wprowadziłyśmy rytuał mycia ich. Mam szczoteczkę colgate 0-2 i pastę też kupiłam
        ale na razie myjemy wodą przegotowaną. Troszkę ja jej tam manipuluję a potem
        daję jej szczoteczkę żeby sobie sama ja pooglądała, polizała, pogryzła. Samą
        wodą to żadne mycie ale myślę, że mniej krzywdy jej zrobię tak myjąc niż
        pozwalając jej zjadać pastę. Nawet jeśli ona jest bez fluoru to nie jest
        przecież zrobiona na bazie mleka czy banana żeby tak można powiedzieć, że na
        pewno nie zaszkodzi.
        • ameraa Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 12:29
          JA zdecydowałam się jednak na te nenedent bez fluoru, bo colgate podobno (jak
          wyczytałam tu od dziewczyn) takowy zawiera. Ale nakładam taką ilosc, że mały w
          zasadzie nie ma czego połykac... smile
    • mama_frania Re: Mycie ząbków- kiedy, jak, czym, ile razy....? 07.02.07, 17:27
      My myjemy raz dziennie silikonową szczoteczką i gazikiem maczanymi w naparze z
      rumianku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka