Dodaj do ulubionych

od kiedy można sadzać dziecko?

30.01.07, 16:27
Moja córcia ma 3 miesiące i 1 tydzień. Jak leży na pleckach, to się często
spina żeby ją do siadu podnieść. Zastanawiam się czy takie maleństwo już
można sadzać. Pozycja ta jej się bardzo podoba, ale boję się o kręgosłup.
Kiedy Wy sadzałyście Wasze dzieciaczki?
Obserwuj wątek
    • iskierka40 ja nie sadzałam sama 30.01.07, 16:28
      czekałam az sam usiądzie
      • gosiavip1 Re: ja nie sadzałam sama 30.01.07, 16:38
        ja sadzalam smile
    • mysza_lbn Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 17:30
      moja miala 3 mce jak zaczela unosic sie-tak jak Twoj bobas. Teraz czasem ja
      sadzam na kolanach ale nie za dlugo. ortopeda powiedział mi, że dziecko w wieku
      7-9 mcy samo powinno siadać z leżenia na brzuchu! przyznam ze zdziwiło mnie touncertain
    • slonko1335 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 17:45
      Czas na sadzanie jest dopiero wtedy kiedy dziecko samo potrafi siedzieć bez
      podparcia nie rób tego wcześńiej bo zrobisz więcej szkody niż pożytku. Ja wiem,
      że takiemu maluchowi się nudzi tak ciągle na leżąco ale zapewniam Cię że na
      razie to dla niej najzdrowsza pozycja. Moja mała zaczęła sama siedzieć na
      koniec 8 m-ca, od końca 7 zaczęliśy ją sadzać bo to przecież nie jest niby
      wcześnie, teraz wylądowaliśy na rehabilitacji ze skrzywionym kręgosłupem, na
      szczęście bardzo lekka wada, do szybkiego naprawienia, dzięki Bogu nie wpadłam
      na sadzanie wcześniej.......
    • osmag Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 20:15
      Nie sadza sie dziecka dopóki samo tego nie zrobi, a przeciętne niewmowle robi
      to ok 8-9 mies. Sadzając je tak wcześbnie przyczyniasz sie do skrzywienia
      kręgosupa. W tym, wieku najlepsze miejsce to podłoga. Najpierw musi opanować
      obroty na brzuch i plecy a dopiero później siadanie.
      • spa746 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 21:18
        u nas dokładnie to samo, synek ma 3 miesiące i 1 tydzień i też usilnie podnosi
        się do góry, a mój mąż mu w tym pomaga. strasznie denerwuję się na niego, bo
        skrzywi małemu kręgosłup. Absolutnie nie wolno go jeszcze sadzać. synek często
        jest w pozycji półsiedzącej, nie obciążającej kręgosłupa, a jednocześnie
        dającej mu możliwość oglądania świata z innej perspektywy
        Pozdrawiam
    • ewa_mama_jasia Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 23:12
      Nigdy nie sadzałam. Dorósł, to sam usiadł w wieku 9 czy 10 miesięcy.
    • turana Re: od kiedy można sadzać dziecko? 30.01.07, 23:54

A jak sie maja do tego lezaczki, w ktorych przeciez dziecko siedzi jakby nie
      bylo??!!
      • ewa_mewa Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 00:01
        Dziecko które samo nie siedzi powinno być w leżaczku rozłożonym na płasko.
        Leżaczki które nie mają regulowanego oparcia to w ogóle jakaś pomyłka (np Fisher
        Price)
        • mariola-25 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 08:53
          No wlasnie. A co z fotelikami do samochodu???Przeciez w nich dziecko
          przaktycznie od razu siedzi!!!Niech mi to ktos wytlumaczy. To w takim razie w
          czym wozic nasze maluchy?
    • osmag Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 11:03
      foteliki samochodowe służą do przewożenia dzieci, a nie do tego aby spędzały w
      nim swój dzień. Nie jest to może idealna pozycja, ale bezpieczeństwo malucha
      jest najważniejsze. Leżaczki to też raczej sprzęt dla rodzica. Niemowlę swój
      czas powinno spędzać na podłodze, w leżaczku można ewentualnie karmić maluszka,
      który nie potrafi sam siedzieć.
      • mariola-25 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 12:12
        Tak, rozumiem to że foteliki sa do przewozenia dzieci jednak spełniaja też
        funkcje leżaczków, bujaczków czyli prwadopodobnie wiekszosc rodziców uzywa ich
        do tego aby dzieci spędzały w nim czas w ciągu dnia.Skoro jest to niedobre dla
        dziecka , jego kręgosłupa to czemu foteliki są też bujakami a nie samymi
        fotelikami???
        • b.wierzbowska1 Do Marioli25 31.01.07, 22:33
          W leżaczku czy foteliku dziecko nie siedzi!!! Po pierwsze ma do góry
          podniesione nóżki, a po drugie opiera sie pleckami o oparcie. Dzieki tej
          pozycji pupka nie 'siedzi', czyli kregosłup nie jest obciążony. Rączki i nóżki
          nie napinają sie, ale wędruja do przodu, dziecko nie usztywnie pleców. Pozycja
          taka jest zalecana równiez do noszenia. Dzieci bardzo ja lubia, bo widac z niej
          swiatsmile
    • a_ndzia3 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 12:17
      mam ten sam dylemat. córcia ma 3 mies i 10 dni i koniecznie probuje siadac. nie
      tylko ze sie spina z lezenia, i wystarczy, ze zlapie kogos za reke to siada. ale
      probuje siadac jak lezy przy cycu na boku, a jak ja zostawie w pozyzycji
      pollezacej, to podnosi sie o jakies 10 cm...
      przy tym obraca sie z brzuszka na plecki zupelnie sama a plecków na brzuszek z
      niewielka pomoca...
      i trudno jej wytlumaczyc, ze jest jeszcze za mala na takie akrobacje wink
      • agiq Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 12:32
        z fotelikami to nie do końca tak - mój chrześniak miał WNM i nie składal rączek
        do osi ciała-lekarka powiedziała żeby sadzac go w foteliku wtedy pozycja sama
        wymusza 'zbieranie się" do osi ciała.
        • agacia166 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 12:56
          Duzo się słyszy o tym ,ze dzieci nie powinny siadać.moja córka tez sie rwała do
          siadania od ok 3 m-ca, wystarczyło, ze dalismy jej palca a sama się
          podciągała.pozwalalismy jej na kilku sekundowe zabawy w podciąganie, teraz ma
          6m-cy i sadzamy ją. znajomy rehabilitant stwierdził,ze ma prosty kręgosłup i ze
          wszystko jest ok. wiadomo,ze nie spędza calych dni siedząc ale kilka min jej
          pozwalamy. oczywiście jest trzymana i pilnowana aby się nie przegiela lub
          przewrócila. dodam,ze często jeżdzi w samochodzie w nosidełku,w nim równiez
          jest karmiona takze wydaje mi się,ze jesli robimy wszystko stopniowo z maximum
          bezpieczenstwa dla dziecka to nic mu nie grozi. takie jest moje zdanie
    • czarna838 Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 16:21
      3 miesiace to jeszcze za szybko zeby sadzac dziecko trzeba bardzo uwarzac na
      kregosłup .
    • aga55jaga Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 20:39
      ona ćwiczy po prostu - normalny etap rozwoju - nie odczytuj tego jako zachętę
      do sadzania!
      • noventa Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 20:58
        To już sadzać nie będę, zresztą znalazła sobie nową rozrywkę - stopki wink
        • aga55jaga Re: od kiedy można sadzać dziecko? 31.01.07, 23:13
          o no mądra ta twoja córa - szybko się rozwija skoro już odkryła stópki big_grinDDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka