Dodaj do ulubionych

utrata wagi

12.02.07, 22:14
witam
ile i w jakim czasie standardowo dziecko traci na wadze po urodzeniu ? urodzila mi sie corka po urodzeniu wazyla 3260 teraz 2960 minely 2 doby
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: utrata wagi 12.02.07, 22:16
      Standardowo do 10% wagi urodzeniowej, po 10 dniach, jako mniej wiecej 2-
      tygodniowe dziecko, noworodek powinien ją odzyskac, jesli nie odzyskuje, to
      trzeba mu się przyjrzeć.
      • mika_p Re: utrata wagi 12.02.07, 22:16
        Aha, najbardziej traci na samiutkim początku, kiedy wysycha mu skóra i kiedy
        oddaje smółkę, te pierwszą wielką kupę.
        • ewik-78 Re: utrata wagi 12.02.07, 23:21
          mi pediatra mówił, ze 2 doby dzicko urodzone siłami natury, 3 doby po cc. Max
          10% wagi urodzeniowej czyli u Ciebie może zgubić 326 g . Później musi
          przybierać!!!!!!!! 10 dni może gubić? Bzdura!!!
          • zona_mi Re: utrata wagi 12.02.07, 23:22
            > 10 dni może gubić? Bzdura!!!

No pewnie, że bzdura, dlatego Mika napisała, że po 10 dniach waga powinna
            wrócić do normy smile
            • liketorrent Re: utrata wagi 13.02.07, 08:53
              Ja widze ze tu kazdy ma nawet połowiczną wiedze łącznie z moderatorami forum.
              Nikt nie pisze o mozliwosci pokarmu matki, ktory moze być małowartosciowy i
              niemowlę spada z wagi.
              • zona_mi Re: utrata wagi 13.02.07, 12:19
                Po pierwsze moderator nie jest ekspertem wink

Po drugie poczytaj sobie te artykuły, których fragmenty cytuję:
                Spadek masy ciała jest rzeczą normalną, bo ważymy malucha tuż po urodzeniu,
                zanim jeszcze oddał mocz i smółkę. Prawie wszystkie noworodki w ciągu
                pierwszych pięciu dni życia tracą na wadze do 10 proc., a wcześniaki do 15
                proc., między innymi dlatego że dziecko po porodzie wydala płyny - siusia i
                poci się. W ciągu kilku pierwszych dni traci więcej, niż przyjmuje. Im większy
                noworodek, tym większa utrata wagi (w gramach). Lekarz potrafi ocenić, czy ten
                spadek mieści się w granicach normy, czy już powinien niepokoić.
                kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54925,3884949.html

Utrata wagi jest rzeczą normalną, bo ważymy dziecko tuż po urodzeniu, zanim
                jeszcze oddało mocz i smółkę. Waży wtedy np. 3500 g. A gdy następnego dnia mama
                słyszy "3400" albo "3200", już dopada ją strach i pyta, czemu nie dają mu
                kroplówki. A przecież dziecko wydala płyny i traci je również przez skórę. W
                ciągu kilku pierwszych dni traci więcej, niż przyjmuje. Im większy noworodek,
                tym większa utrata wagi. I to lekarz wie, czy ten spadek mieści się w granicach
                normy, czy już powinien niepokoić.
                kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54925,2210698.html
                I to nie ma nic wspólnego z małą wartością pokarmu matki, spadek wagi
                począkowej powodowany jest, jak widać, czymś zupełnie innym.
                Chyba, że możesz podeprzeć czymś (link) teorię o kiepskim pokarmie.
    • mika1332 Re: utrata wagi 13.02.07, 12:06
      Mój synek urodził się z wgą 3900g a przy wypisie 3450g,jednak bardzo szybko to
      nadrobił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka