Dodaj do ulubionych

Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........?

19.02.07, 09:11
MOj mały ma 6 miesiecy i mamy problemy z uspianiem, jedynie po pełnej bulti
200ml portafi zasnąć ale wybudza się w nocy i czasem po kołysaniu na
rękach , smoczku, herbatce uspokajającej -nie zasypia.
Właśnie skończyłam go karmić piersią......może to to.
Dziś się przełamałam i dałąm mu cyca do ssania-z którego de fakt juz raczej
nic nie leci...ale on coś ciągnął....smile
Do zasy[piania puszczamy mu myzyczkę bo w ciszy nie uśnie-i to głośno !
JUż sama nie wiem czy się nie zapędziłam w tym usypianiu..
ale jak go nie uśpie po obiadku to jest straszny kryzys-wycie na całego!
i jest coraz bardziej zmęczony
Jak probuje go położyć w łóżeczku i trzymam za rączkę i śpiewam , ma smoka
też, to nic nie daje- WYJE na całego aż nie puszcze radia na głos, albo wezmę
na ręce....
Najgorzej w nocy jednak jak sie wybudza...
A Wy?
Obserwuj wątek
    • agajot_2007 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 09:37
      witam.
      mój kuba ma 5 miesięcy i w ciągu dnia śpi w wózeczku. czasem wystarczy
      dosłownie 3 razy bujnąć i śpi. wieczorem o 20:00 zasypia w łóżeczku. 90 %
      zasypia tuż po wciągnięciu mleczka z butli. jeśli nie zaśnie od razu to
      wystarczy lekko łóżeczkiem bujnąć i zasypia bez awantur.(używamy turystycznego
      łóżeczka z dodatkowym materacem więc łatwo się buja). i tak to u nas wygląda.
      dodam, ze do 3,5 miesiąca zasypiał tylko przy piersi i usypianie trwalo nie
      mniej niż 2 i pół godziny a teraz trwa nie dłużej niż 20 minut.
      • mrowka777 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 09:57

bujane łóżeczko jest rewelacyjne!!! kąpiel, jedzonko i do łóżeczka: 5-20 minut
        bujania i po problemie

justynka za 2 dni skończy pół roczku
        • krokre Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 11:08
          Po kapieli kłądę małego do łóżeczka daje mu smoczek przykrywam go i gaszę
          światło. Bez bujania i bez kołysania mały sam zasypia. Oczywiście zdarzały się
          takie nocki że po zgaszeniu światła mały był marudny i wyrzucał smoczek lub
          gryzaczek, wtedy ja ze stoickim spokojem po 5 min szłam do niego (oczywiście on
          w miedzyczasie marudził)i wkładałam mu smoczek do buzi, jeszcze trochę
          marudziła lecz po kilku min zasypiał. Dzis mały ma 10 mies i bez problemu
          chodzi spać.
          Tę metode bez bujania zaczęłam jak mały skończył 3 mies i działa do dnia
          dzisijeszego.
          Pozdrawiam
    • agentka2006 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 11:31
      Witam. Moja córeczka ma 5,5 miesiąca. Od 2 miesięcy ma stały rytm. Budzi się
      rano o 7. O 9 zasypia w wózku na pół godzinki, bez bujania oczywiście. Później
      o 13 idzie spać na 2,5-3 godzin spać, zasypia w łóżeczku, kładę ją,smoczka,
      przykrywam kocykiem i wyczodzę z pokoju,zasypia odrazu lub trwa to do 10 minut.
      Wieczorem o 20 po kapieli też zasypia sama ale od kiedy zaczęło się ząbkowanie
      czasami chce się do mnie przytulić jeszcze przed snem-biorę ją więc i
      przytulam, czasem dam pierś, chociaż ogólnie już nie karmię piersią, ale chodzi
      raczej bardziej o przytulenie.Śpi do 4 rano,zje i znowu idzie spać. I tak od 2
      miesięcy ma stały rytm.
      • sabka22 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 12:26
        Moj synek spał do 7mies w wozku,wkoncu uznałam ze jest juz na to za duzy i
        poprostu kładłam go do łóżeczka i czekałam az zasnie.Co prawda pierwsze 2 dni
        były straszne ale jakos udało mi sie i mały spi w łóżeczku bez
        usypiania.Poprostu kłade go i wychodze z pokoju a on sam zasypia.Mowie wam sto
        razy lepiej jak przypomne sobie 40min bujania w wozku to koszmar,teraz nie mam
        juz problemu nawet jak synek przebudzi sie w nocy to i tak zaraz sam
        zasypia.Takze warto sprobować nauczyc dziecko spac w łóżeczkusmile)Pozdrawiam!

Mateuszek moj skarbek 13.03.2006r
    • magdemo Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 14:20
      ooo jak ja żałuje że nie nauczyłam mojego zasypiać -trzymając za rączke, ze
      smoczkiem w łóżeczku, ale wydaje mi się że probowalaam i on od początku tego
      nei tolerował.............
      • sabka22 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 15:21
        moj tez nie tolerował ale musiałam go tego nauczyc bo teraz to dopiero byłby
        problem!smile)mowie ci sprobuj a moze akurat,troche popłacze i sie nauczy!trzymam
        kciuki,pozdrawiam!!!!!!!!
      • malpa513 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 17:19
        no, ja tak wlasnie nauczylam moja coreczke, zaczelam ja uczyc jak skonczyla 3
        miesiace i jakos poszlo, chociaz potrafi sie jeszcze 2 razy przebudzic zanim
        dobrze zasnie, a potem tez czasem przespi tylko 3 godzinki i biore ja do
        lozeczka na cycusia i tam juz zasypia albo nie zasypia sad róznie to bywa, ale
        grunt ze wieczorem zasypia w łozeczku, i najlepiej nauczyc tego wlasnie w
        okolicy 3 miesiaca, chociaz nigdy nie jest za pozno
    • zebra12 Normalnie 19.02.07, 14:32
      Kąpię, karmię , odbekuje, kładę małą do łóżeczka - 11 tygodni ma, i za chwilkę
      śpi. Nie bujam, nie noszę, czasem zagadam.
      • malpa513 Re: Normalnie 19.02.07, 17:21
        to jestes szczesciarą, bo nie każde dziecko jest takie spokojne i tak ładnie
        zasypia
        • edyta9936 Nie na siłę..... 19.02.07, 21:36
          Ja muszę sie pochwalić ...nie mam w ogóle z zasypianiem synka problemów!!!!!
          Ale podkreślam....nie robie tego na siłę ...że zbliza sie ta i ta i dziecko
          musi spać!!!1 Nie tak, nie tędy droga.....dziewczyny. Otóż jest
          najedzony...widzę że śpiący, a widzę to po tarciu oczek np. i po
          marudzeniu...kładę do łóżeczka, jak sobie zyczy przekrecam na boczek bo tak
          lubi, wtulam go w kocyk i ....wychodze .......zasypia.
          a jeśli nie ma jeszcze ochoty na spanie to ...kładę do łózeczka ....daję
          zabaweczkę w rączki i ...po chwili bawienia ....zasypia!!!! Ma synuś 8
          miesięcy.....!!! pozdrawiam.
    • denea Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 17:37
      Mój zasypiał w wózku, owinięty w pieluchę i przy suszarce wink Jak miał jakieś 5
      mies. i 3-cia suszarka się popsuła to się nauczył zasypiać przy szumiącym
      radiu - i narazie nie mam zamiaru tego zmieniać bo mieszkam w bloku i takiego
      mamy pecha że już od 7 mies. sąsiedzi remontują - jeden kończy to drugi
      zaczyna, teraz też wiecą i walą, cholera jasna, a dziecko póki co śpi uncertain//
      Z zawijania sam wyrósł a z wózka zrezygnowałam jak się w nim wiercił i zaczęłam
      się bać że wypadnie albo co, tak z miesiąc temu. Początki bez bujania były
      trudne, ale nie żałuję. Teraz w porze spania, po jedzeniu go kładę do łóżeczka,
      gdzie się przewraca, gada sobie itd. Czasem to trwa bardzo długo. Jak zaczyna
      marudzić i widzę że rzeczywiście chce już spać to biorę go na chwilę na ręce
      żeby się uspokoił i zaraz odkładam, przytula się buzią do ochraniacza a ja
      jeszcze chwilę go klepię po pupie albo głaszczę po pleckach. Głupio zrobiłam że
      tak go przyzwyczaiłam do różnych sztuk przy zasypianiu, ale pomału, pomału...
      Mam nadzieję że za jakiś czas dojdziemy do ideału, który dziewczyny tu opisują -
      położę dziecko do łóżeczka i wyjdę z pokoju a ono samo zaśnie wink...
      Plus ogromny jest taki że w nocy nie ma alarmów i ponownego usypiania - chyba
      że smoczek wypadnie to trzeba dać a mały się na boczek przewraca i śpi dalej.
      Myślę że jeśli tylko będziesz konsekwentna to wszystko się da zrobić i
      wszystkiego nauczyć.
      Powodzenia !
    • ewa.dorotakm Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 19.02.07, 22:03
      Nasz Synek za 4 dni skończy 8 m-cy. Od pierwszych dni życia ustaliliśmy mu tzw.
      "plan dnia". Zmieniały mu się tylko pory i długości drzemek, no i zabawy. Co do
      spania "nocnego" zawsze ok 18-19 kąpiel, karmienie, kołysanki i ... od 8
      tygodnia życia do 7 m-ca Synek zasypiał sam w łóżeczku, wystarczyło potrzymać ze
      rękę, pośpiewać z płytą i po 5-15 minutach spał. W nocy budził się raz na
      karmienie (karmiony piersią). Jak skończył 7 m-cy, to najpierw nam zachorował i
      w nocy płakał, więc go nosiłam, tuliłam. Jak wyzdrowiał, to w nocy zaczął uczyć
      się raczkować w łóżeczku, potem doszła nauka siadania (z zamkniętymi oczami na
      śpiąco trenował), teraz wyłażą mu 4 ząbki naraz (2 już się przebiły), więc od ok
      4 tygodni zasypia na rękach. W nocy się nie wysypia, w dzień skrócił sobie
      drzemki (z 2 x po 1,5 godz. do 2 x po pół godz.). A wieczorem przemęczony
      marudzi. W nocy zaczął mi się co 2 godz. budzić i zasypia dopiero na rękach.
      Czekam aż mu wyjdą jeszcze te 2 zęby i od nowa zacznę naukę zasypiania w
      łóżeczku, bo jak się ma pół roku "bajkę", to potem 4 tygodnie niespania i
      noszenia mogą zmęczyć smile Podziwiam Mamy noszące dzieci większość czasu. Może
      trochę odbiegłam od tematu, ale chciałam nadmienić, że czasem jak się dziecko do
      czegoś przyzwyczai, a potem mu się pokaże, że można inaczej, przyjemniej dla
      niego, to starą naukę "diabli biorą" smile... ale nie ma się co poddawać. Dam znać
      za jakiś czas jak mi idzie na nowo usypianie w łóżeczku. Pozdrawiam
      • magdemo Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 20.02.07, 10:51
        Pozdrowienia dla wszystkich "suszarkowych" i "radiowych" Mam smile))))
        Ja też to stosuje smile
    • mata811 sam zasypia... 20.02.07, 11:14
      ..nauke samodzielnego zasypiania rozpoczęliśmy gdzieś w 4 m-cu, mały po butli i
      myciu ząbków sam zasypia. W nocy budzi się pare razy, ale po daniu smoka, czy
      łyka wody-sam ładnie zasypia. Nie wyobrażam sobie noszenia w nocy. Współczujesad
    • agaju1 Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 20.02.07, 18:33
      Filip ma 7 miesięcy. Wieczorny rytm jest ważny. Kąpiel o 19. Potem we dwójkę lądujemy w moim (no i mojego męża, niech mu będzie smile) łóżku na cycusia i przy nim mały zasypia. Zawsze tak było, że wieczorem zasypiał na cycu, więc zamiast trzymać na rękach położyłam się obok niego. Kiedy nie jest zmęczony pozwalam mu poszaleć w łózku, pościskamy się trochę, aż w końcu się przytula i zasypia. Uczyłam zasypiania w łóżczku, ale płakał, a ja czułam się nieszczęśliwa, gdy musiałam siedzieć nad płaczącym synkiem i śpiewać mu kołysanki. Mam nadzieję, że wkrótce nam się uda, ale nie mam sił, ani chęci, by znów próbować.
      • magdemo Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 21.02.07, 09:10
        No włąsnie ja mam to samo. Ja go kłade a on płacze...
        Wczoraj jednak zauważyłam opuchniętę dziąsełka smile i kolejne ząbki.
        Może dlatego teraz mamy takie problemy z zaśnięciem, ale wcześniej nie było o
        wiele lepiej.
        Przyjechała jeszcze teściowa i o dziwo ona wzieła go na spiewała kołysanke i po
        5 minutach zasnął!
        DLaczego mnie ani mężowi nie chciał?
        BYłam trochę rozczarowana....
        Ale w sumie dobrze, że w ogóle zasnął bo krzyczał niemożliwie!

• skaluz Re: Jak Uspypiacie swoje niemowlaki........? 21.02.07, 10:18
      Moj synek ma 5 miesiecy.
      Po kapieli i po jedzeniu (rzadko zasypia na cycu) odkladam go do lozeczka przy
      zgaszonym swietle i w ciszy, daje smoka, misia przytulanke, przykrywam i
      wychodze. Po 5 minutach juz spi.
      W dzien klade go mniej wiecej po 2 godz. aktywnosci (jesli dluzej to nie chce
      zasnac i jest strasznie marudny) - podobna procedura - klade do lozeczka, daje
      smoka i misia, przykrywam cienkim kocykiem i puszczam karuzelke. Czasem zasypia
      od razu, czasem jeszcze chwilke sie pobawi i zasypia po jakis 15 minut, ale
      zawsze zasypia sam.
      W pierwszym miesiacu byl koszmar z zasypianiem, w dodatku nie stosowalismy wtedy
      jeszcze smoka. Od 2 miesiaca w taki sposob go usypiamy, jak dla nas rewelacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka