ula207 21.06.07, 18:17 czesc, wczoraj pediatra stwierdzil u mojego synka wodniaka jadra prawego,kazal uzywaz pieluszek tetrowych i ukladac jąderka do gory,czy ktoras z Was miala taki problem? po jakim czasie wychodzi sie z tego? pozdr Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfik31 Re: wodniaki jaderek 21.06.07, 19:15 pieluch tetrowych???? A w czym one maja pomóc? Na ogół wodniaki się wchłaniają do 1 roku życia dziecka. I nie trzeba ku temu jakichś szczególnych zabiegów Odpowiedz Link Zgłoś
izaiwiktor Re: wodniaki jaderek 21.06.07, 19:42 nic nie trzeba z tym robic, samo sie wchlonie. moj syn mial wodniak w wieku 2,5 roku. samo sie wchlonelo. nie martw sie bo bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamilosza1 Re: do izaiwiktor 21.06.07, 20:17 Mój chrzesniak ma wodniaka. Mały ma trzy lata. Siostra jutro jedzie z nim do lekarza, do chirurga dziecięcego. Marcel jak się urodził to miał wodniaka ogromnego, już myśleliśmy że bedzie potrzebna operacja, tak zresztą sugerował lekarz. Okazało się że operacja nie była potrzebna ale siostra podkładała Marcelowi pod jądra małe gaziki żeby unieśc je wyżej i myślę że to zapobiegło operacji.Teraz historia sie powtarza. Wodniak nie jest tak wielki ale jest widoczny. Czy byłaś z tym u lekarza? Jęśli tak to u jakiego i co konkretnie powuiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: wodniaki jaderek 21.06.07, 21:59 Z tetrowymi pieluchami to przesadził, używaj zwykłych jednorazowych, tylko przy zakładaniu pieluszki unoś jąderka do góry. Do pół roku ( niektórzy mówią, że do roku) powinien się sam wchłonąć. U mojego syna wchłonął się w 4 m-cu. Nie daj się pod żadnym pozorem namówić na operację maluszka przed skończeniem roku, bo niektórzy lekarze mają takie pomysły. 99,9 % wodniaków się samo wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
ula207 Re: wodniaki jaderek 22.06.07, 21:33 tetrowych pieluch wlasnie kazal pediatra uzywac dlatego zeby utrzymywaly jaderka w gorze,bo sa sztywniejsze,stosuje je troche,ale zaczynam ich miec dosc, mam nadzieje ze sie wchloną te wodniaki, i to szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
jk1977 Re: wodniaki jaderek 24.06.07, 12:56 mój synek prawie od urodzenia miał wodniaczka.potem w 3 miesiącu zrobuił mu się drugi.chodziliśmy do chirurga co 3 miesiące.kazał właśnie jak pisały wcześniej dziewczyny unosić jąderka do góry przy pomocy pieluchy.no ale wtedy mały był cały zasiakny.więc następnego dnia zrezygnowaliśmy z tego.nic nie robiliśmy .obecnie mały ma 11 miesięcy i nie ma już śladu po wodniczkach.także nie martw się.u Was powinno też byż dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
storrada2 Re: wodniaki jaderek 25.06.07, 21:52 zapomnij o tetrze i unoszeniu jąder; mój synek też ma wodniaka i pediatra będący równocześnie chirurgiem urologiem na prywatnej wizycie powiedział nam, że to faktycznie nic nie daje, trzeba tylko uważać, żeby jądro nie było bardzo twarde, wtedy w szpitalu trzeba zrobić punkcję, bo grozi to martwicą. Kazał też się zgłosić na zabieg nie prędzej niż przed ukończeniem 18 msc. Do tego czasu powinien się wchłonąć. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: wodniaki jaderek 26.06.07, 08:21 Mój synek miał jak się urodził. Teraz ma 9 m-cy i wszystko jest w porządku. Nic nie rób, same się wchłoną. Odpowiedz Link Zgłoś