Dodaj do ulubionych

Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zabawek?

25.06.07, 13:45
To odnośnie wątku hit zabawkowy. U mojej też przedmioty zwykłe, domowe, takie
"co pod ręką", były równie ciekawe, a czasem bardzkiej ciekawe od zabawek (np
lepszy prawdziwy telefon niż zabawkowy, droda mata edukacyjna trochę ją
zajęła, ale głównie służyła jako kocyk i czy warto było tyle na nią
wydać?),choć niektóre zabawki też lubiła, to fakt... Ale... czy gdyby dzieci
nie miały zabawek - takich ze sklepu - to by wg Was miało jakiś negatywny
wpływ na ich rozwój czy nie? Czy te wszystkie drogie zabawki to nie głównie
wyciąganie kasy od rodziców którzy czasem sądzą, że są takie potrzebne? Takie
może trochę filozoficzne pytanie, ale co tam.
Obserwuj wątek
    • mureczek1 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 14:27
      kiedyś nie było takich zabawek i też dzieci się prawidłowo rozwijały...
      A teraz no cóż....lepsza zabawka kosztuje od 100 w zwyż....Mój synek ma kilka
      zabawek z tej wyższej półki....wyszłam z założenia że lepiej jak będzie miał
      kilka porządnych i mniej niż tysiące tanich...które nie zawsze są trwałe i
      bezpieczne...
      • tetlian Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 28.06.07, 19:07
        Dla niemowlaka każdy przedmiot może być zabawką.
      • framp Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 10:18
        A moja córka (2 lata) wręcz przeciwnie, wogóle nie interesują ją zabawki np.
        Fisher Price i podobne, które są drogie i ponoć takie edukacyjne i których
        trochę ma ale nie lubi, natomiast uwielbia "smieciowe" zabawki za grosze, typu
        ludziki z lizaków czy jajek Kinder Bueno, malutkie samochodziki za 1 zł, jakieś
        piłeczki, pudełeczka, małe zwierzątka, plastykowy zegarek, takie tam drobiazgi
        ... Pieczołowicie zbiera je, ustawia, zabiera w plecaku na spacer, chodzi z nimi
        spać .. W efekcie oddaliśmy ją dwie torby "wypasionych" zabawek domom dziecka bo
        walały się nieużywane. Poza tym kocha pluszaki i co dzień wybiera sobie innego
        jako towarzysza dnia - nosi go, karmi, zabiera na podwórko i idzie z nim spać,
        więc na pluszaki nie żałujemy, bo widać że są jej potrzebne. Reasumując - to
        chyba jest bardzo indywidualne czym dziecko lubi się bawić, pewnie bez tego
        wszystkiego też da się obejść, ale dlaczego nie robić swemu dziecku frajdy,
        skoro można?
      • kicior99 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 02.07.07, 19:46
        mureczek1 napisała:

> kiedyś nie było takich zabawek i też dzieci się prawidłowo rozwijały...

Idiotyzm. Zabawki były zawsze. Poczytaj sobie np. historie jojo...
    • ania2613 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 14:50
      mi zdarza sie kupowac zabawki na allegro, np za stolik edekacyjny fisher price
      dalam 20zl,a za chodzik pchacz tej samej firmy 30,naprawde warto tam czasem cos
      kupic zamiast wydawac duzo pien na nowe,kt po tyg uzywania juz nowe nie jest wink
    • azille Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 15:22
      Wydaje mi się że ilość pln-ów wydanych na zabawkę nie gra roli czy się dziecko
      szybciej rozwinie czy nie. Ja będąc niemowlakiem miałam 1 zabawkę bo urodziłam
      się tuż przed stanem wojennym, w sklepach wiało pustkami. Rowinełam się
      prawidłowo chyba bo w wieku 4 lat zaczełam czytać.

Przyznaje ze Gruby ma zabawki, czesc ddostal, czesc ja mu dokupiłam. Czy
      zamiast grzechotki mogłabym w plastikowy pojemnik wsypac roznokolorowe kulki i
      mialoby to te sama funkcję? Pewnie tak ale gotowe zabawki sa fajne i kolorowe
      wiec skoro _sa_ to moge kupic.
      • mmala6 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 15:34
        moje dziecko na pewno by się źle rozwijało bez autek!smilebawi się nimi od 6 m-ca
        życia i podejrzewam, że mu tak zostanie. Wszystkie inne zabawki mogłby nie
        istnieć.
        • tatko1 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 30.06.07, 22:02
          u nas też samochody i to co ma kółka...
    • mazajac Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 15:59
      pewnie że wyciągnia kasy, przecież kiedyś nie było takich zabawek a czy my
      jesteśmy za mało rozwinięci, chyba nie, moim zdaniem za dużo zabawek żle,
      lepiej mniej, zresztą ja jak byłam mała nie miałam ich prawie wcale i bawiłam
      się dosłownie tym czym miałam, puszki, stare garnki, butelki kijki, piasek,
      liście itp, i mam super rozwinietą wyobraźnię, bez zabawek da się zyc.
    • reninka72 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 25.06.07, 16:19
      Badania neuroloogow i pediatrow dowodza, ze nadmiar zabawek szczegolnie typu
      "nacisniesz guzik, zapala sie swiatelka" albo DVD dla niemowlakow, czyli niby
      edukacyjnych, prowadzi na superstymulacji, z ktora nie radzi sobie nie do konca
      rozwiniety uklad nerwowy dziecka. Efekty nie sa do konca jasne ale podejrzewa
      sie, ze moze to prowadzic do ADD, nieumiejetnosci skupienia sie i tym podobnych.
      Lepiej mniej zabawek ale dobrej jakosci.
      Jest mnostwo artykulow o tym, takze popularnonaukowych, niestety glownie po
      angielsku, np. tu:
      www.msnbc.msn.com/id/18108857/site/newsweek/
      Ostatnio wyszla takze znakomita ksiazka o tym jak amerykanscy producenci zabawek
      manipuluja rodzicami. Fragmenty i omowienie mozna przeczytac tu:
      www.houghtonmifflinbooks.com/catalog/titledetail.cfm?textType=excerpt&titleNumber=689422
      • baby2104 zależy jakie zabawki... 25.06.07, 23:31
        Nie wyobrażam sobie zabawy bez klocków... Książeczek... Grzechotek...
        Piszczków... Niekoniecznie drogie. Mata jest średia dla nas, ale już wszlkie
        grzechotki z zamiłowaniem rozpracowuje. CHociaż tu tyle było krytyki na temat
        Canpolu - moja mała uwielbia piszczko-grzechoczącego żłówika. Mądrzejsza może
        nie będzie, ale mam chwilę spokoju suspicious
      • kaeira reninka72 28.06.07, 21:55
        Dzięki za link do tego Buy Buy Baby.
      • tatko1 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 30.06.07, 22:11
        no właśnie,na własnym przykładzie - zabawki dźwiękowe z wciskanymi guziczkami -
        naciśniesz a tu gra coś - nie nadają sie w każdym wieku. Kupiłam takie coś
        małemu jak miał kilka mies, na opakowaniu chyba pisało 6+ czyli od 6 mies, ale
        kompletny niewypał, walił rączką po guziczkach nie patrząc aż melodyjka się
        skończy i w ten sposób powstawał kompletny chaos dźwiękowy, a mały po kilku
        minutach był bardzo-za bardzo podkręcony emocjonalnie, ja to nazywałam, ze
        "szalał". Szybko wyjęłam baterie i teraz jest to zwykła zabawka rozwijajaca
        zręczność rączek. Pewnie założę baterie jak skończy ze 3 lata...
    • wenussa Coś w tym jest.. 28.06.07, 16:02
      Wyciąganie kasy od rodziców - na pewno! Przecież to biznes jak każdy inny.
      Pamiętam, że moja młodsza siostra lepiej bawiła się rzeczami codziennego użytku,
      niż stosem zabawek który miała.
    • ivan.i Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 28.06.07, 16:30
      Zabawką może być (i faktycznie jest) wszystko, nie tylko to co w sklepie
      nazywają zabawką smile Praktycznie dziecko traktuje wszystko jak zabawki.
      • gogulka Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 28.06.07, 20:34
        A co powiecie na to ze moj synus choc lezy przed nim stos zabawek lepiej
        zaciekawia sie okruszkiem na dywaniesmileOstatnio gdy sie z nim bawilam on poprostu
        mnie olal, a probowal sobie podniesc okruszek z dywanu,trwalo to moze z 5
        minutek hehehehe.Coz moze przestane odkurzac hihi(oczywiscie zartuje)

ps.A jeszcze co do zabawek to byla u nas ostatnio ciocia ze stanow i stwierdzila
        ze moj maly ma malo zabawek.Tam to dzieci maja chyba tysiace.A ja myslalam ze 3
        pudła i sterta pluszakow wystarczysad
        • knabino złoty środek 28.06.07, 21:48
          Zabawki przeznaczone dla niemowlaka w danym wieku dają mi komfort, że
          przedmioty, którymi bawi się mój synek są bezpieczne. Są ciekawe, zajmujące, ale
          muszę przyznać, ze jak oglądamy z mężem ile ich teraz jest i jakie są wymyślne,
          nachodzi nas taka refleksja, że jest to po prostu wielki targ, wielki biznes i
          naprawdę nie jest to aż tak potrzebne jak się nam sugeruje. te wspaniałe
          zabawki nie zastąpią kontaktu z rodzicem i zabawą na przykad taką, jaką dzisiaj
          wymyslił mój mąż: wsadził palce do reklamówki, naciągnął ją na paluchy i
          śmiesznie nimi ruszał. Wyglądało to komicznie i kosmicznie, a nasz mały śmiał
          się ślicznie. Żadna zabawka nie doprowadziła go do takiego chichotu. A więc
          złoty środek: nasz świat jest pełen gadżetów, więc dziecko mając nowoczesne
          zabawki zapoznaje się z nimi, ale rodzice nie spoczywają na laurach, lecz
          kreatywnie wykorzystują różne przedmioty, żeby zabawić swoje dziecko. Aha, a
          propos kreatywności - dałam kiedys moim chłopakom jajkownicę i okazało się, że
          można na niej grać jak na harfie!!!! wszyscy troje mielismy świetną zabawę.
        • bzik33 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 28.06.07, 21:57
          Hej! Pracuje jako nauczycielka w przedszkolu,więc jestem na bieżąco z zabawkami
          lubianymi przez dzieci smile))Wg moich spostrzeżeń chłopcy bawią się głównie
          samochodzikami,klockami lego i uwielbiają takie stare drewniane klocki.Wystarczy
          dać im różnego rodzaju zakrętki od butelek,kamyki,szyszki itp. a potrafią
          stworzyć z tego takie super samochodowe miasteczko,że po prostu szok!!! W
          grupach w których pracowałam dziewczynki mogły przynosić do przedszkola zuzyte i
          oczywiście dokładnie umyte opakowania po kremach,szamponach,pudełka po
          kawie,herbacie itd. Dzięki tym "zabawkom"zabawa w sklep,w dom,czy we fryzjera
          była świetna smile))) Kiedyś będąc na kursie metodycznym pani powiedziała,że aby
          dziecko cieszyło się z prezentu,wystarczy fajnie podarunek zapakować-tak aby
          dziecko bardziej było zaciekawione rozpakowywaniem niż tym co jest ukryte w
          paczce.Wypróbowałam ten sposób i muszę przyznać,że coś w tym jest.
          Przepraszam,za ten monolog ale jak stwierdziła założycielka postu,jest to
          pytanie troszkę filozoficzne smile)))
          • scubabe Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 10:06
            Moja mała ma 2,5 roku jej zaiteresowania to rysowanie, ciastolina i książki,
            wszelkie lalki, pluszaki leżą w koncie i zbierają kurz. Raczej mało już
            interesyją ją przedmity kuchenne ponieważ jak każda inna rzecz z czasem się
            nudzi, już przestała się bawić garnkami i łyżkami bo to było fajne wcześniej.
            Fakt że niewrto wydawać fortuny na zabawki bo dziecko zawsze coś ciekawego
            sobie znajdzie, ale też niewarto mówić że życie bez zabawek sprawi że będzie
            lepsze - ale to wszystko zależy od rodzaju zabawek trzeba wybierać takie które
            ćwiczą wyobraźnie i umiejętności manualne, bo np ciastolina czy plastelina
            ćwiczą ręce co sprawia że dzieci szybciej uczą się pisania, klocki ćwiczą
            wyobraźnie i umiejętności manualne więc drodzy sceptycy pamiętajcie że pudełko
            po kremie to tylko chwilowe zauroczenie które i tak z czasem wylądyje w koszy z
            resztą mało kreatywnych zabawek
            • femian lego świetnie wzbogacają rozwój 29.06.07, 11:16
              Mój syn by się tak nie rozwijał bez klocków lego i puzzli. Cieszę się z tego
              jakie budowle potrafi konstruować z klocków i jak sobie świetnie radzi z
              trudniejszymi odmianami lego, które wymagają od niego koncentracji i
              postępowania dokładnie wg instrukcji. ma 5 lat i zadziwia mnie, jak sobie
              dobrze radzi z układaniem lego technik. Moim zdaniem te zabawki bardzo
              wzbogacają rozwój.
    • zobrien Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 14:19
      Gdyby dziecko nie mialo kupowanych zabawek, to bawiloby sie tym, co ma pod
      reka. I z pewnoscia nie rozwijaloby sie gorzej. Ale musze przyznac, ze niektore
      zabawki sa fajne: ksiazeczki, klocki (najlepiej te najprostsze) i samochodziki -
      moj mlody je uwielbia i nigdy mu sie nie nudza. Zabawki produkuje sie chyba po
      to, zeby rodzice nie musieli sami ich robic. Ale moj syn rownie dobrze bawil
      sie sorterem, ktory zrobilam mu z pudelka, klockow i pilek pingpongowych, jak
      tym kupionym u kolegi.
    • yoko.ono Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 15:07
      wydaje mi sie ze to spirala sztucznych potrzeb
      kolejne zabawki okazuja sie jeszcze lepszych od tych ktore jeszcze pol roku temu
      zapewniac mialy naszemu dziecku maximum stymulacji intelektualnej
      psychoruchowej etc.
      bzdura
      dziecko najbardziej interesuje sie nami
      i mam wrazenie ze brak cierpliwosci i kreatywnosci
      powoduje nami do zakupu podobnych ustrojstw
    • archi_joa Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 17:26
      moim zdaniem zabawki owszem są potrzebne, ale bez przesady z ich ilością. Ja z
      racji tego, że urodziłam się w latach przed zmianą ustroju (85) pamiętam, że nie
      miałam zbyt wielu zabawek, dopiero później (około 91-93) było ich więcej
      moim zdaniem najwartościowsze zabawki (i najciekawsze zarazem) to zabawki
      "kreatywne"
      -klocki lego (bawiłam się z 8 lat i do tej pory czasem wracam smile)
      -modelina, różne szyszki, patyczki, nakrętki - ile świetnych rzeczy można z tego
      zbudować - ja budowałam "miasta"
      -dla mnie (w wieku około 10 lat) lina długości ok.17 metrów - sama zrobiłam
      drabinkę sznurkowa i łaziłam po drzewach, dachach...do sąsiadów...
      -lalki - tak ale kilka a nie cały stos
      -przeróżne gry planszowe
      -książeczki edukacyjne dla dzieci (moim zdaniem od jakiś 5 lat)

poza tym gdy nie ma wystarczającej ilości zabawek dzieciaki zaczynają kombinować
      i tak rozwija się wyobraźnia
    • nlpnetpl Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 18:41
      jufalka napisała:
      > Ale... czy gdyby dzieci nie miały zabawek - takich ze sklepu - to by wg Was
      > miało jakiś negatywny wpływ na ich rozwój czy nie?

Zależy co dasz w zamian. Zabawki załatwiają sprawę dostarczania dużej ilości
      bodźców. Mózg rozwija się tylko wówczas gdy dostaje coś nowego. Każda rzecz,
      którą dziecko poznaje jest jego pierwszym doświadczeniem. W taki sposób na
      początku uczy się widzenia przestrzennego, rozpoznawania skali, itd. A potem
      buduje sobie obraz świata na podstawie bodźców i zachowań które mu dostarczasz.

Gdy dajesz dziecku możliwość doświadczania nowych rzeczy - masz do czynienia z
      rozwojem. Niezależnie czy będzie to chodzenie na basen, uprawianie sportu,
      chodzenie do szkółki tańca, bawienie się marchewką, polewanie wodą czy cokolwiek
      innego.

Może to Cię zainteresuje:
      www.igorzakrzewski.pl/szkolenie-wyjatkowi-rodzice-wspaniale-dziecinstwo.php
      Pozdr.
      • maminuk Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 29.06.07, 22:37
        Dużo macie chętnych na takie szkolenia? Strasznie drogie...
        • hipopotamama Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 02.07.07, 22:47
          maminuk napisała:

> Dużo macie chętnych na takie szkolenia? Strasznie drogie...
          Delikatnie mówiac smile
    • olga85 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 30.06.07, 11:35
      moja córka bawi się firanką, stolikiem, kamykami, radio- budzikiem,
      książeczkami- inne zabawki leżą w kącie- więc nie kupuje jej ich, oczywiście nie
      mówię, że nie ma ich wcale, ale ją po prostu zabawki nie interesują, więc wolę
      te pieniądze wydac na coś bardziej potrzebnego. powiem tylko że córcia nie ma
      roku a już chodzi, pokazuje "duża duża", "fry" "cyku cyk(gdzie jest zegarek)",
      mówi wyraźnie "co to?", "kto to?" sądzę, że jest odpowiednio rozwinięta.
      • apolonina13 może 30.06.07, 12:22
        moja sie rozwija swietnie pomimo tego,że zabawkami sięp raktycznie nie bawi=-ma
        kilka kilkanaście ale woli sprzety domowe itpsmile

każda zabawkę można zastąpić jakimś sprzetem domowymsmile)
        • mmala6 Re: może 30.06.07, 14:53
          a autko czym można zastąpić?
          • kaprysia Re: może 01.07.07, 08:51
            To nie prawda, że "kiedyś nie było zabawek". Zawsze były, idx do muzeum i
            poogladaj sobiesmilemogła to być szmaciana kukiełka, kawałek drewna nieco
            podrasowany przez tatę - ale były. O ile staram się ograniczać ilośc i
            kontrolowac jakośc i sesnownośc, to nie wyobrażam sobie, żeby dziecko nie miało
            choćby przytulanki.
            I nie zgodzę się, że zabawki 'edukacyjne" to tylko wyciąganie kasy, jest wiele
            mądrych i przdatnych zabawek tego typu, tylko trzeba je mądrze wybierać i
            kupowac z umiarem.
            my co jakiś czas robimy remanencik, częsć chowamy, część sprzedajemy/oddajemy,
            bo by nas te zabawole zalały totalniesmile
            • dota_sd wczesna edukacja 02.07.07, 15:49
              o zabawkach i ich braku, o podejsciu do dziecka i o odkrywaniu swiata mozna przeczytac na stronie o
              wczesnej edukacji, gdyz wybor nie jest latwy jak/czy/w jaki sposob pomagac rozwijac sie dziecku

www.wczesnaedukacja.com lub dla lubiacych koncowke pl www.wczesnaedukacja.com.pl
            • kicior99 Re: może 02.07.07, 19:47
              kaprysia, święte słowa. Jojo ma kilka tysięcy lat!
    • carmelaxxx Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 02.07.07, 21:08
      synek do jakis 3 lat sam sobie kombinowal zabawki czyli mogly byc to garnki,
      pudelka itd. Pozniej zafascynowaly go klocki lego i tak jest do dzisiaj a ma 6
      lat. buduje, wymysla, modernizuje, ciagle cos . wydaje mi sie wlasnie ze klocki
      sa bardzo edukacyjne i dostosowane do kazdego wieku w dodatku ponadczasowe.
    • stormy1 Re: Czy niemowlę może się dobrze rozwijać bez zab 02.07.07, 22:17
      niektore zabawki sa naprawde rozwijajace i pomagaja dziecku wypracowac pewne
      umiejetnosci, ale tak ogolnie to bez wiekszosci z nich dzieci moglyby sie
      spokojnie obejscsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka