Dodaj do ulubionych

masa ciala w dolnych granicach siatki centylowej

04.07.07, 12:49
dziewczyny, czy któraś z was ma baardzoo drobne dziecko?? trochę zaczęłam sie
obawiać, Gaba ma ogromny apetyt, je sporo, ale bardzo malo przybiera na wadze,
od marca przytyła 500g, obecnie w wieku 10,5 miesiąca jest na 3 centylu.
Jeszcze dwa tygodnie i jak nadal będzie tyć w tak marnym tempie to wypadnie z
siatki centylowej. Zastanawiam sie co jest? morfologia w porządku, mocz też.
Teraz będziemy robić badanie na kał pod kątem pasożytów...

Czy któras z mam była w podobnej sytuacji? chciałam porównać co zalecił wam
lekarz, lub jak udało wam sie utuczyć dziecko???
Obserwuj wątek
    • ikabg Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 12:55
      Co prawda ja jeszcze nie widzę potrzeby konsultować się w sprawie wagi z
      lekarzem ale napiszę Ci, że moja córcia ma 2,5 miesiąca i jeszcze niedawno była
      ledwie na 3-cim centylu, choć ładnie przybiera - ostatnio 210g/tydz - (najniższa
      waga urodzeniowa 2675). Teraz mozolnie wspina się na 10-ty centyl ale jeszcze
      jej trochę brakuje. Chyba już pozostanie taka drobna.
    • slonko1335 Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 12:55
      Moja daleko poniżej centylów, wyniki dobre, pediatra nie przjmuje się a ja
      panikuję.....miała robiona morfologię, rozmaz żelaza, mocz badanie ogólne, kał
      na pasożyty i przymierzam się do TSH bo mąż ma chorą tarczycę, więc może to
      to...
      • jasna_olera Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 13:01
        a jak apetyt??? mnie dobija to, ze ładnie je i dużo i tak marmnnie przybiera...
        do tej pory tyła normalne i zawsze trzymała sie 50 centyla, a tu taki klops.nie
        wiem co o tym mysleć. mamy podejrzenie pasożytów bo we krwi sporo jakichs tam
        białych krwinek kwasochłonnych...
        • slonko1335 Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 13:09
          No u niej i z apetytem kiepsko, więc przynajmniej wiem, że nie przybiera bo
          nie je. Jeżeli podejrzewasz pasożyty zrób badanie ale tylko w jakimś dobrym
          laboratorium i jeśli posiew wyjdzie dobrze to też sprawdź tarczycę bo mąż
          właśnie przy nadczynności pochłaniał pół lodówki na raz a chudł w oczach....co
          do krwinek nie znam się ale za dużo białych to chyba właśnie znak, że coś się w
          organiźmie dzieje, bo jak miałam w ciąży białe za wysokie to gin mnie po
          wszystkich lekarzach ciągał, żeby znaleźć przyczynę...
    • hapkaj Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 15:15
      Czesc,
      moja Mala tez taka drobinka. Miala niedobor zelaza, ale juz wszystko w normie.
      Ma tu i owdzie faldki, ale taka ciupinka. Jak na moje oko tez dobrze je, a waga
      jakby w miejscu stala. Tucze ja i tucze, po jedzeniu lezakowanie i nic.
      Ma 8 miesiecy.
      Takie posilki:
      7.piers
      9.30 100 g owocow
      10.30 180 g kleik ryzowy na mleku modyfikowanym
      12.30 100-200 g warzywka
      14. max 165 ml mleka modyfikowanego lub troche mleka, reszta papka z kasza
      zbozowa plus lyzka owocow (kasza zbozowa smakuje jak zmiksowane meble z IKEI)
      ok. 17-18. 200 g zupa warzywna z mieskiem
      ok.20 butelka - 100- 150 ml
      ok 21 piers na deser
      Jak wyglada zywienie Twojej malej? Na tej diecie - 2 razy warzywa nie tyje...
      • jasna_olera Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 15:24
        kurcze to rzeczywiście sporo twoja mala wcina.
        u mnie jest tak:
        5.00- pierś
        8.00- pierś
        10.00- owoce z jogurtem (sloiczek 190 g)
        12.00- zupka z mięskiem (słoiczek 190 g)
        15.00- drugie danie gotowane przeze mnie jakieś mieso, ryż lub ziemniaki,
        surówka z marchwi i jabłek czy inne warzywo
        17.00- zupa na miesie gotowana przez mnie 200ml
        19.00- cały banan, lub jabłko, albo jedno i drugie
        21.00- pierś
        w między czasie pije 250 ml soku przecierowego i podjada biszkopty.
        Wszystko wcina z wielkim apetytem
        Juz sama nie wiem skąd ta waga, zaledwie 7700g...a ma prawie 11 miesięcy...

• hapkaj Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 15:38
          Ale wzrostu jej przybywa? Bo jesli rosnie w dlugosci, to moze nie chodzi o
          tarczyce? Moja robi sie coraz dluzsza. Zobacze co mi lekarz powie tym razem w
          nastepny czwartek. Jak na razie dowiedzialam sie, ze szukam dziury w calym i
          zeby sie nie martwic, bo dziecko swietnie sie rozwija.
    • deela ja tam juz nie tucze 04.07.07, 15:32
      po co?
      przeciez karmie go normalnie w tradycyjnych dawkach jest jaki jesty
      wzrost na 50 tym centylu waga na 3cim
      lub ponizej czasami
      • jasna_olera Re: ja tam juz nie tucze 04.07.07, 15:36
        no własnie, chciałbym, żeby to była kwestia jej natury, zresztą i ja i ojciec
        małej, tez jestesmy szczupli, no ale lekarz karze badać, bo skoro je tak dużo i
        tak mało przybiera to szuka dziury w całym, i sama juz nie wiem...
        • deela badac mozna 04.07.07, 15:46
          ja juz mam za soba:
          badania krwi pod katem anemii, zawartosci wit d3 (w porownaniu z moczem) i
          cholera wie pod jakimi jeszcze katami
          echo serca
          usg glowy
          usg jamy brzusznej
          ekg
          dietetyka
          gastroenterologa
          i mase innych badan ktore kompletnie nie wykazaly przyczyny zaburzen wzrostu wagi
          uznalam wiec ze po prostu moje dziecko takie jest
          zreszta jka w jego "wieku" bylam sporo pod siatka centylowa
          jest zdrowy silny ladnie sie rozwija i reszte skierowan wrzucialam do kosza
          nie bede szukac dziury w calym ani meczyc dzieciaka (na zmiane wmawiaja mi i
          wymajaja wnm ktorego nie zamierzam rehabilitowac bo jak maly uslyszal ze mamy
          isc na wizyte to od razu nauczyl sie turlac)
          niech sobie bedzie jaki chce
          ma 8,5 m-ca i juz zaczyna sie uczyc chodzic, radosny wesoly
          to nie moze byc chore dziecko
          i juz
          • jasna_olera Re: badac mozna 04.07.07, 15:53
            otóż to, jak dla mnie mała to okaz zdrowia, no ale właśnie, Ty juz wykluczyłaś
            wiele mozliwości choroby, a ja dopiero na początku tej drogi jestemsad
        • qqq55 moja jest ponizej... 04.07.07, 15:52
          ...siatki centylowej. Robiłysmy badania krwi, moczu, wszystko jest w porzadku.
          Je ładnie a mało przybiera. Taki juz jej urok. My (rodzice) jestesmy
          baaaaaaardzo szczupli, a poza tym Ania jest bardzo ruchliwa. szybko spala
          jedzonko.
    • holah po g.. tuczyć, jest drobna i tyle 04.07.07, 15:46
      jeśli nic jej nie dolega- dajze jej spokój!!! terror jedzeniowy spowoduje, ze
      nie będzie chciała jeść, daj jej być taka jaka jest!!!
      • jasna_olera Re: po g.. tuczyć, jest drobna i tyle 04.07.07, 15:51
        a co ty na mnie wrzeszczysz??? czy ja mówię że wprowadzam terror jedzeniowy,
        wręcz przeciwnie, u nas jedzenie to przyjemność, mała uwielbia i pochłania spore
        ilości jedzenia, nie wybrzydza i bardzo jej wszytsko smakuje. Problem tkwi nie w
        tym, że ona jest niejadkiem, lecz w tym, ze pomimo wilczego apetytu nie
        przekłada sie to na masę ciała. wyjscia są dwa, albo wszytsko jest w normie i
        dziecko z natury jest drobne, albo cos jest nie tak, np pasożyty w jelicie. No
        rzesz cholera, nawet nie mozna sobie prównac i pogadac z tymi którzy tez mają
        takie drobinki bo zaraz jakas mało kulturalna osoba Cie obrazi...
      • hapkaj Re: xxxxx tuczyć, jest drobna i tyle 04.07.07, 15:57
        Nie wyrazaj sie i nie krzycz. Nikt nikomu jedzenia na sile nie wpycha.
        Poza tym sama piszesz 'jesli nic jej nie dolega' a my wlasnie nad tym sie
        zastanawiamy, nie doczytalas watku i robisz z nas terrorystki jedzeniowe.
        • monicx Re: xxxxx tuczyć, jest drobna i tyle 04.07.07, 16:07
          a ja trochę tuczę!!!

Moja mała to wcześniak i choć potroiła już swoją najniższą wagę nadal dużo
          poniżej każdej siatki centylowej. Przybiera w normie ale straszny z niej
          niejadek i muszę nieźle się nagimnastykować żeby zjadła tyle ile powinna...

Na twoim miejscu zrobiłabym badania wszystkie mozliwe dla swiętego spokoju, bo
          skoro kiedyś lepiej przybierała to lepiej sprawdzić.
    • julia78 Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 16:39
      Mój mały nie mieści się w siatkach centylowych wink Nie robiłam żadnych badań i
      chyba nie będę. Dziecko jest pogodne i radosne. Wygląda bardzo dobrze - nie jest
      kościotrupkiem ale tez nie ma potrójnych fałdek na nózkach i rączkach. Ostatnio
      przed szczepieniem nowa pani doktor stwierdziła, że jest taki sliczny i
      kształtny. U nas niska waga chyba jest rodzinna, Ja byłam szczuplutka, moja
      siostra mój mąż...Moja siostra ma 3 dzieci i każde nie mieściło się w siatce
      centylowej-a zdrowe dzieciaki jak ryby. Czasami to po prostu jest uwarunkowane
      genetycznie. Mój mały od początku słabo przybierał-teraz jest pogodny, radosny,
      ruchliwy-duzo sie rusza więc spala. Może to tez kwestia tego, że nie daję cukru?
      Nic nie dosładzam, ani kaszek, ani owoców a mały w ogóle nie pije soków tylko
      wodę. Może to też ma jakiś, choćby niewielki wpływ?
    • peresia Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 19:01
      Moja córka ma 2,5 roku i od początku jest poniżej siatki centylowej, zarówno ze
      wzrostem jak i z wagą, ale oboje z mężem jesteśmy niscy, wszystkie wyniki badań
      ma w normie, po prostu taka jej uroda.
      • bzik33 Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 20:40
        Moja Olcia zawsze była poniżej siatki,z tym że u niej było kiepsko z
        apetytem.Teraz ma 8 miesięcy i waży ok.6kg smile)) Jedną z przyczyn słabego
        przybierania na wadze u Olci były lamblie sad Jesteśmy po kuracji i mam
        nadzieję,że udało nam sie wytepic to paskudztwo.Jesli mogę cos doradzic,to zrób
        badania w kierunku pasożytów.Jeżeli córcia kiedyś ładnie przybierała na wadze,a
        teraz jest z tym kiepsko,to musi miec to jakąś przyczynę.Ja na Twoim miejscu
        zrobiłabym te badania na pasożyty i podstawowe badania krwi i moczu.Jeżeli będą
        w porządku,to przyjęłabym,że córcia teraz jest bardziej ruchliwa i ma po prostu
        super przemianę materii smile))
        • hapkaj do bzika 04.07.07, 21:04
          Przy lamliozie wystepuje biegunka, czy Twoja Olcia tez miala biegunke, czy tez
          jedynym objawem bylo nieprzybieranie dziecka?
          Czy w morfologii tez sie cos rzucilo szczegolnego w oczy, np. OB, skoro to infekcja?
          • jasna_olera Re: do bzika 04.07.07, 21:13
            kurcze o tej biegunce nie wiedzialam, moja nie ma więc pewnie to nie to, ale
            badanie i tak zrobię skoro mam skierowanie.

u nas np, jedyny niepokojący fakt jesli chodzi o krew, to podwyższony poziom
            białych krwinek kwasochłonnych, te podobno wystepuja przy pasozytach, wszystkie
            inne wyniki są w normie.
            • hapkaj Re: do bzika 04.07.07, 21:53
              No to widzisz, jest juz jakis trop. Zrobisz badania i zobaczysz. Koniecznie
              napisz czy cos badania wykazaly.
    • tijgertje Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 21:02
      Albo przegapilam gdzies, albo nie napisalas... Jak mala rosla do tej pory?
      Zawsze byla tak nisko na siatce? No coz, nie same sredniaki chodza po swiecie.
      Jezeli dziecko tak samo jest na siatce od urodzenia, to nie masz sie czym
      przejmowac. Gorzej, jezeli dziecko, ktore dobrze rosnie nagle gwaltownie
      zjezdza na siatce i przestaje przybierac. U nas byla wlasnie taka sytuacja,
      mlody byl tuz pos strednia, w pewnym momencie tyak zjechal, ze sie w siatce nie
      miescil. 8kg wazyl jeszcze jak mial jakies 14-15 miesiecy, jadl wiecej od taty,
      a tracil na wadze. Wzrostem za to byl sredni, wiec chudzielec byl z niego
      naprawde niezly. Okazalo sie, ze problemem byla alergia/nietolerancja, mlody
      rozsl na piersi, uczulily go np marchew i jablko. Jest to dosc ekstremalny
      przypadek i nie sadze, zeby dotyczyl twojej corki, bo moj mlody rzeczywiscie
      byl chory (mimo, zewyniki dobre), ale przestal sie na kilka miesiecy rozwijac.
      Jedyne, co jeszcze mozesz zrobic, to przebadac kal na przyswajanie pokarmow,
      moj mlody mial taki test, przez 3 dni zapisywalismy co je (co do grama), w tym
      czasie zbieralismy wszystkie kupy jakie zrobil, poszlo to do laboratorium i
      dietetyczka z lekarzem robili przeliczenia wchlaniania tluszczow. Mieszkam w
      Holandii, wiec nie wiem, jak to wyglada w Polsce i gdzie sie takie badania
      wykonuje, ale mozesz lekarzowi zasugerowac badanie na wchlanianie z jelit, moze
      cos wykombinuja. Winne moga byc rowniez choroby przemiany materii.
      • hapkaj Tijgerciku 04.07.07, 21:07
        Czy pamietasz moze jakie choroby przemiany materii (masz moze jeszcze ulotke)
        byly sprawdzane przy okazji badania krwi zaraz po urodzeniu dziecka (hielprik)?
        Od stycznia 2007 sprawdza sie w Hol. wiecej chorob i jakos nie moge sie
        dogrzebac, jakie sprawdzano kiedys.
        • tijgertje Re: Tijgerciku 05.07.07, 01:18
          Sprobuje poszukac jutro. Wiem, ze bylo piec, mysle, ze gdzies w zielonej
          ksiazce znajde.
          • hapkaj Re: Tijgerciku 06.07.07, 11:23
            Jak bys znalalazla, to byloby super. smile
      • jasna_olera Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 04.07.07, 21:11
        cholera, no własnie jest tak, ze mała dopóki była tylko na piersi przybierała
        świetnie, zwykle była na 50 centylu,czasem wyżej, dopiero w marcu zaczęła lecieć
        w dół, przez ostatnie 4 miesiące przytyła 500g, czyli 120 g na miesiąc. Badania
        juz zaczęłam robić, mam także skierowanie na lamblie o której pisze koleżanka u
        góry...
        Kurcze, wy to mieliście niezły hardcore, uczulenie na jabłko i marchew, to chyba
        rzadkie... narazie postaram sie zbadać małą pod kątem pasożytów, a potem się
        zobaczy..
        • tijgertje Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 05.07.07, 01:16
          jasna_olera napisała:
          Kurcze, wy to mieliście niezły hardcore, uczulenie na jabłko i marchew, to chyb
          > a
          > rzadkie... narazie postaram sie zbadać małą pod kątem pasożytów, a potem się
          > zobaczy..

Poczytaj forum Alergie. Uczulenie na jablko czy marchew wcale nie jest takie
          dziwne. U nas bylo jeszcze mleko, soja, truskawki, cytrusy... Najzabawniejsze
          jest to, ze ja nigdy zadnej diety nie stosowalam,(bigos 2czy 3 dni po porodzie)
          i mlodemu nigdy nic nie bylo, za to jak dostal cos bezposrednio, to zaczal sie
          cyrk. Przyczyny nierosniecia szukalimy przez rok, pediatra smiala nawet
          twierdzic, ze dziecko nie rosniez mojej winy, bo mu kaszek niedajesmile I co z
          tego, ze roczny urwis zjadal dziennie 4 kromki chlebasmile)) No i u niego nie
          bylo zadnych typowych objawow alergii, tylko zadsze kupy, czesto ze sluzem (po
          mleku), ktore lekarze uznali za typowe przy karmieniu piersia. Mysle, ze bardzo
          dobrym pomyslem jest spotkanie z dietetykiem dzieciecym, u nas baaardzo kobieta
          pomogla. Byc moze warto przyjrzec sie diecie malej i wykluczyc z niej na jakis
          czas wszystkie "podejrzane" produkty a potem wprowadzac je od nowa? W momencie,
          jak Kasper poszedl na scisla diete (mial 20 miesiecy), to w ciagu miesiaca
          przytyl okolo kilograma! Tak, ze kontrolowane ograniczenie potencjalnych
          alergenow moze wiele wyjasnic. W terstach nam nic nie wychodzi, dlatego lekarze
          mowia o nietolerancji, a nie alergii. Mlody moze od czasu do czasu zjesc chleb
          z mslem i jest ok, ale nawet mleko czy jego pochodne w minimalnych ilosciach w
          chlebie jedzone na co dzien stanowia problem.
    • krztyna Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 05.07.07, 08:52
      Podłączę się do wątku. Mamy na razie tylko za sobą badanie krwi i wyszło OK.
      Syn dopóki był na piersi (do 5. miesiąca) był na 80-90 centylu. Teraz mimo
      pochłaniania wszystkiego co nadaje się do pochłonięcia spadł na 3.
      Lekarka mówi żeby się nie martwić, bo widać taka jego uroda. Za tydzień idę na
      kontrolne ważenie zobaczymy co tym razem. Ze specjałów, jakimi ja go jeszcze
      raczę to polecam jajecznicę z jaj przepiórczych. Młody ją uwielbia, ale po
      takiej porcji z 3-4 sztuk trzeba go dopchać 180ml kleiku, bo jajuszka
      mu "malizną smierdzą" smile
      Syn za dwa tygodnie skończy 8 miesięcy od dawna siada, raczkuje a wczoraj
      pierwszy raz wstał na własne nogi więc te niskie przyrosty wagi nie przekładają
      się na brak siły. To - nie ukrywam - mnie uspokaja.
      ------------
      Aniołek Platek ma braciszka Skorpka
      • patkawawa Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 06.07.07, 14:57
        witam w klubiesmile moj grubas ma 8 miesiecy i tydzien i mam nadzieje ze dobil
        wreszcie do 7 kilosmile robilam mnostwo badan morfologia krew pasozyty tsh co tam
        sie da mocz posiewy wszystko ok tylko niski poziom zelaza wiec pije ferrum lek
        dlugi na 74 centymetry daaaaaleko poza siatkauncertain trudno poddalam sie je ile chce
        nie zmuszam bo konczy sie wymiotami ale w sumie je sporo no chyba ten typ tak
        ma. Dodam ze nigdy wypasiony nie byltongue_out 2990 przy porodzie najnizsza w szpitalu
        2740 a najsmieszniejsze to ze on wcale nie wyglada chudosmile
        pozdrawiam
    • h_bosch Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 07.07.07, 11:31
      Witajcie!
      Tak sie zabawnie złożyło, że waga dzieci kiedyś mnie interesowała i stąd kilka uwag.
      - dzieci karmione piersią są zasadniczo na dole siatki - nadrabiają później, to
      samo a nawet bardziej dotyczy spadku wagi urodzeniowej
      - mam uzasadnione podejrzenie, że w Polsce nie ma aktualnej siatki centylowej,
      dostępne dane pochodzą z czasów średniowiecza (to jest najpóźniej z lat
      80-siatych) kiedy prawie każde dziecko było karmione a conajmniej dokarmiane butelką
      - jeśli ktoś ma dostęp do siatki centylowej z podziałem na sposób żywienia
      dzieci i nie z przed 1000 lat będę ucieszony

Dlatego o ile wyniki badań są ok to nie przejmowałbym sie tym. Moje osobiste
      doświadczenia (2 córki starsze i jedna 1 tygodniowa) są właśnie takie.

Wściekły Tatus wink
      • krztyna Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 08.07.07, 13:49
        www.who.int/childgrowth/standards/en/
        Tu są aktualne siatki centylowe WHO.

------------
        Aniołek Platek ma braciszka Skorpka
        • h_bosch Re: masa ciala w dolnych granicach siatki centylo 19.07.07, 09:21
          Hej!
          Dzieki za te siatke.
          Ubawilo mnie, ze powstała na podstawie 6 krajow (US, Norwegi, Oman, Brazyli,
          Ghana i Indie). W tekscie pisza, ze to nie siatka typu "jak jest" a "jak byc
          powinno" w ponoc warunkach karmienia piersia.
          Tyle, ze zaskakujacy jest dla mnie minimalny spadek wagi urodzeniowej i bardzo
          szybki wzrost potem, nawet w najnizszym centylu odrobienie tego spadku juz w
          pierwszym tygodniu.
          Co ciekawe napisali, ze poprzednie siatki referencyjne (a wiec zapewne i
          polskie) bazowaly na karmieniu sztucznym.
          pzdr
    • agnieszka13_1975 tak ja mam drobniutką córeczkę 07.07.07, 13:30
      Witaj! mam ten problem od kiedy córka skończyła 6 m-cy (karmiona piersią)
      zaczęła sobie przybierać niecałe 200 g na miesiąc. Ważyła w ówczas 6750 jak
      miała 8 m-cy ważyła 7060 a teraz gdy ma 17 m-cy wazy 9150. Także możesz sobie
      wyobrazić jaka to drobinka, jak mówię komuś że ona ma 17 m-cy to patrzą na mnie
      jak na wariatkę czy ja czasem jej jeść daję?
      Ale córcia je wszystko cycusia doiła do 13 m-ca innego mleka nie chce. Jak
      powiedziłam lekarcie ile ona je to powiedziła że bardzo ładnie je.
      Mięłyśmy wszystkie badania: pasożyty, morfologia, posiew moczu, łącznie ze
      skierowaniem do szpitala na szczegółowe badania - ale powiedziałam lekarce że
      do szpitala na pewno nie pójdziemy bo ja wiem że wszystko jest O.K. córka
      zdrowa, roześmiana, ładnie je więc poco pójdę do tego szpitala jeszcze jakieś
      choróbsko przyniesiemy albą będą ją męczyć bez sensu.
      Nie wszystkie dzieci muszą być krąglutkie wręcz grube. Najśmieszniejsze jest to
      że córcia ma fałdki i golutka wcale nie jest chuda. Jest drobnej kości i uważam
      że taki jej urok.
      A co do dokarmiania to powiem Ci jedno jak próbowałam cokolwiek zdziałać w tym
      kierunku to ni cholery nie wychodziło bo jak zjadła więcej kaszki to później
      zjadła mniej zupy bądź w ogóle jej nie chciała także bilans był zawsze ten sam.
      A jak dziecko nie chce to uszami nie wciśnieszsmile)
      Powiem jeszcze tak dla ciekawości córka jest moim drugim dzieckiem z synem nie
      miałam takich "przebojów" karmiłam go dokładnie tak samo tzn. tylko piersią
      (niczym nie dokarmiałam do 6 m-ca)i w wieku 4 m-cy ważył 8500 a wieku 12 m-cy 12
      kg (waga urodzeniowa 3400) Także stwierdziłam że dzieci tak jak my dorośli są po
      prostu różne i nie będę się tym martwić w ogóle bo lepiej być drobnym niż grubym
      tak mi się przynajmniej wydaje. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka