a.hysa 12.02.08, 10:56 jak temu zapobiedz lub korygowac???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.services Re: stawanie na paluszkach 12.02.08, 16:27 A dlaczego uważasz że to coś niewporządku? Odpowiedz Link Zgłoś
a.hysa Re: stawanie na paluszkach 12.02.08, 17:39 chodzi mi o to ze jak zaczyna chodzic czasami oni chpdza na paluszkach Odpowiedz Link Zgłoś
moonnika1 Re: stawanie na paluszkach 12.02.08, 18:23 Nie ma czego korygować ani zapoiegać czemukolwiek - dziecko jak zaczyna stawać, chodzić to właśnie na paluszkach! Niewiem skąd pomysł, że to coś źle? Normalne - chyba, że już długo chodzi i cały czas na paluszkach, lub jak dzieco jest dawane do chodzika to też może chodzić wtedy na paluszkach.Ale tak to wszystko wporządku. Odpowiedz Link Zgłoś
a.hysa Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 06:00 to mnie troszkie uspokoilyscie bo myslalam ze cos nie tak ze hodzi tak na paluszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aslanis Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 10:53 no więc w przeciwieństwie do innych powiem że masz się czym przejmować! U mnie Kuba ma 10 mis. skończone i też tak wstaje i stoi, lekarz ortopeda powiedziała, że bardzo dobrze że przyszliśmy w miarę wcześnie zanim nawyki nie są utrwalone. Dostaliśmy skierowanie na rehabilitację i teraz po miesiącu są widoczne wyniki. Rehabilitant również potwierdził, że dobrze że nie czekaliśmy z tym "bo tak ma być". Odpowiedz Link Zgłoś
a.hysa Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 11:26 a jakie cwiczenia robiliscie u rechabilitanta???? Odpowiedz Link Zgłoś
aslanis Re: stawanie na paluszkach 14.02.08, 16:15 myśle, że akurat ćwiczenia to sprawa indywidualna. Dziecko faktycznie może, ale na początku i tylko do 4 tygodni stawać na paluszkach potem już nie powinien. Ja jestem zadowolona, że nie przegapiłam momentu i spokojniejsza, Ty zrobisz jak uważasz. Lekarka powiedziała, że takie ćwiczenia (właściwie to zabawa) przynoszą lepsze rezultaty jak dziecko tylko stoi na palcach i jeszcze na nich nie chodzi. Zabroniła wkładać małego do chodzika (i tak nie mamy), uczyć na siłe chodzić i prowadzać, i w naszym przypadku zaleciła buciki (usztywniana piętka, zginająca się w 1/3 - w śródstopiu podeszwa) Odpowiedz Link Zgłoś
a.hysa Re: stawanie na paluszkach 15.02.08, 09:54 no wlasie, a czy moglabys sprecyzowac, ta zabawe, jak to wyglada opisowo? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka369 Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 11:58 nasza pediatra stwierdziła iż dopóki malec nie będzie pewnie stał i przenosił dobrze ciężaru ciała na stopy to może chodzić na paluszkach. Zakładaj mu skarpetki antyposlizgowe a nie kapcie to wtedy nózka będzie się kształtować Odpowiedz Link Zgłoś
moonnika1 Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 12:54 I póki co nie myśl o żadnych rehabilitacjach i udoskonalaniu natury! Wybierz sie do pediatry jak masz duże obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ninoczke Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 13:03 Mam wrażenie, że wszystkie dzieci zaczynają od stawania na paluszkach. Jeżeli to dopiero początek, to zupełnie naturalne. Kiedy będzie stawał bardziej pewnie, a mięśnie się wzmocnią, ciężar ciała powinien przejść na pietę. Starsza pani pediatra, powiedziała mi, że ostatnio zrobiła się jakaś moda na konsultacje nerologiczne i rehabilitacje. Młodzi lekarze nie biorą pod uwagę indywidualnego tempa rozwoju dziecka, tylko próbują równać do średniej populacyjnej. Jednym słowem, o ile problem to nie jest problem jakiegoś długotrwałego nawyku, to ja bym nie rehabilitowała dziecka. Dodatkowo nie korzystaj z ćwiczeń zaleconych innemu dziecku, bo możesz tylko zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
zilka9 Re: stawanie na paluszkach 13.02.08, 15:42 Dopóki maluch nie umie porządnie utrzymać równowagi może stawać,chodzić na paluszkach.Nie ma się czym martwić. Mój ma 9 miesięcy i również chodzi przy meblach na paluszkach.Lekarz stwierdził,że to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka9999 Re: stawanie na paluszkach 15.02.08, 10:53 Powiem tak że na początku dzicko może chodzić na paluszkach, ale tylko na początku bo jeżeli robi to za dlugo to ścięgna się zrastają i wtedy pojawia się problem i bardzo bolesne rehabilitacje. Gdy mój szkrab miał 10 m-cy to gdy byl prowadzony za raczki to chodził na paluszkach. Za namową mojej teściowej, która to bardzo niepokoiło wybralam sie do rehabilitantki i ona powiedziala ze w pore sie zjawilismy. Nie bylo jeszcze ściegna ahillesa ani innych niepokojacych objawów wiec obeszlo sie bez rehabilitacji, ale maluch musial chodzic w bucikach takich z dobrze usztywniona pieta i wiazane byly na calości. Po 2 tygodniach chodznia w nich zaczal pieknie stawac na cale stopy a teraz ma 14 m-cy i od 2 m-cy chodzi samodzielnie na całych stópkach. Tak więc poradz sie lekarza zebyś pozniej nie żalowala ze coś przeoczyłaś. A co do skarpetek to sie zgodze ze nózka najlepiej sie rozwija jak dzicko chodzi na boso , ale powinno to robić w miarę poprawny sposób a chodzenie na palcach nie jest poprawnym chodzeniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś