anek1803 27.06.08, 21:50 od kiedy można nosić malucha w nosidełku, takim zakładanym z przodu jak plecaczek?moja Julka ma 3 miesiące i tydzień i bardo lubi ogladać świat na "siedząco", tylko nie wiem czy już może... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurczak-1 Re: nosidełko 27.06.08, 21:59 od kiedy zacznie bardzo dobrze trzymać główkę i nie wygina się już do tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: nosidełko 27.06.08, 22:30 wybierz nosidelko ergonomiczne (ergo, manduca, bondolino) - zapewni prawidlowe ulozenie nozek maluch i takie podparcie dla kregoslupa, ktore go nie obciazy za mocno. ale dla maluszkow ja zawsze polecam chusty wiazane - sa wygodne, zdrowe. nosidelka ergonomiczne sa tez fajne ale naprawde - lepiej ich uzywac dla dzieci, ktore siedza. Odpowiedz Link Zgłoś
anek1803 Re: nosidełko 28.06.08, 21:38 czy mogłabyś mi polecić jakąś stronę gdzie można kupić te nosidełka co wymieniłaś, tylko uzywane, bo nigdzie nie mogę znaleźć, szukałam na allegro, gratce, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamc Re: nosidełko 27.06.08, 23:07 spokojnie od 3 m-ca mozna, moj mały to uwielbia - ma 5 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
chestnutflower Re: nosidełko 27.06.08, 23:35 Nosidla polecane sa od kiedy dziecko trzyma pewnie glowke. My zdecydowalismy sie na zachwalane Ergo, gdzie jak juz wspomniano powyzej nozki sa prawidlowo odwiedzone na boki. Do tej pory nosilismy w chuscie (polecam!) ale potrzebujemy czegos innego na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: nosidełko 28.06.08, 10:36 Jesteś zadowolona z Ergo? Nadaje się na lato? Odpowiedz Link Zgłoś
jagielon29 Re: nosidełko 28.06.08, 12:05 W Manduca nosi sie juz noworodki- dodatkowa specjalna podpinka od srodka (dla Malcow od 3,5kg do 6kg). Tez polecam nosidlo ergonomiczne. W przyszlosci bedziesz tez mogla nosic w nim Malucha na plecach czy na biodrze. Odpowiedz Link Zgłoś
katmandu_ltd BZDURA!!!! 01.07.08, 14:45 Mozna nosic od urodzenia!!Mam nosidelko Mothercare, ktore wlasnie w tym celu sluzy ze specjalna podporka na glowe i usztywnieniem kregoslupa!!Zadne tam 3 albo 5 mcy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
2award Re: nosidełko 28.06.08, 12:44 Też szukam nosidełka.przejrzałam te modele ergonomiczne, które polecacie (ergo, manduca, bondolino) - podobają mi się wszystkie trzy, mam smyka 4-miesięcznego, chciałabym go przymierzyć do nich. czy gdzieś w warszawie można je obejrzeć i kupić? bo znalazłam je tylko w sklepach internetowych...dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
julita01 Re: nosidełko 28.06.08, 13:03 ostatnio na spotkaniu klubu kangura można było poprzymierzać manducę. jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
chestnutflower Re: nosidełko 28.06.08, 23:43 Ergo czeka na mnie w Polsce gdzie bede z mala juz za tydzien i wtedy podziele sie z Wami spostrzezeniami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: nosidełko 29.06.08, 11:07 Core nosilam w nosidelku (teraz ma 3,5 roku).Syn ma 8 tyg i nosze go w chuscie.Porownujac-chusta jest o niebo wygodniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
2award Re: nosidełko 29.06.08, 16:05 elske, jeśli chustę, to jaką byś polecała? mój mały (4miesiące) już nie chce leżeć w pozycji kołyski, potrzebna więc nam jest chusta, bądź nosidełko do pozycji pionowej. mały trzyma główkę. poza tym, czy w chuście w lato nie jest dziecku za gorąco?? ja mam dość 'wrażliwy' kręgosłup, nie mogę go nosić na jedno ramię...dzięki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
scharon Re: nosidełko 29.06.08, 21:21 To polecam chuste wiazana Nie obciaza kregoslupa jesli jest dobrze zawiazana i ciezar rozklada sie na dwa ramiona.Spokojnie mozna nosic w pionie. w chuscie moze byc cieplo-jest to dodatkowy matierial na Tobie i dziecku ,ale nosidelku (ego)tez ,przeciez jestescie z dzieckiem bardzo blisko siebie ,dlatego noszac w chuscie wiazanej ma sie b.duzy wybor wiazan dostowanych do wieku dziecka jak i pogody. Sa wiazani przy ktorych na dziecku jest tylko jedna warswa materialu a sa tez i takie gdzie jest ich trzy. Kupic mozesz uzywana,wtedy jest miekka i latwiejsza na: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=55781 i tu: www.chusty.info/forum/viewforum.php?f=11 Dobierz tez dla siebie odpowiednia dlugosc chusty i oczywiscie kolor dla siebie) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: nosidełko 30.06.08, 10:45 elske napisała: > Core nosilam w nosidelku (teraz ma 3,5 roku).Syn ma 8 tyg i nosze go w > chuscie.Porownujac-chusta jest o niebo wygodniejsza. Podpisuję się pod powyższym U mnie było tak samo. Tyle, że syn ma już 9 m-cy i od 7 dnia życia noszony Odpowiedz Link Zgłoś
2award Re: nosidełko 30.06.08, 22:40 dzięki dziewczyny za rady, rozglądam się za chustą, jednak chciałabym również obejrzeć te nosidełka. ponawiam więc pytanie - czy w wawie jest sklep, gdzie można przymierzyć i kupić ergo, manducę czy bondolino? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: nosidełko 01.07.08, 10:55 przyjrzyj sie zdjeciom tych nosidel i pozniej stan przed lustrem i sprobuj ustawic tak twojego malucha jakby byl w tym nosidle. Wiekszosc zdjec jakie ja widzialam w necie (na pewno bondolino) ma zamiast dzieci lalki a do tego nieproporcjonalne. Ja mojemu dziecku nie dalabym rady tak rozciagnac nog jak to sie udaje niektorym lalkom. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: nosidełko 01.07.08, 11:03 >Ja mojemu dziecku nie dalabym rady tak rozciagnac nog jak to sie >udaje niektorym lalkom. Co to za bzdura kolejna. Dzieci bardzo! szeroko potrafią rozstawić nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: nosidełko 01.07.08, 14:57 mikams75 napisała: > przyjrzyj sie zdjeciom tych nosidel i pozniej stan przed lustrem i sprobuj > ustawic tak twojego malucha jakby byl w tym nosidle. Tu jest wspaniałe zdjęcie pokazujące różnicę ustawienia ciała dziecka w wisiadełku i w nosidle ergonomicznym: www.flickr.com/photos/finadrea/2311123872/ W pierwszym (tata w czapce jakby ktoś miał wątpliwości) dziecko wisi na własnym kroczu, nóżki zwisają bezwładnie, drugie dziecko siedzi wygodnie, nóżki ma w fizjologicznej pozycji żabki. > Ja mojemu dziecku nie dalabym rady tak rozciagnac nog jak to sie udaje niektorym lalkom. A moje dzieci zasypiają (leżąc na plecach) w takiej pozycji (nogi odwiedzione na boki, w pozycji żabki) więc nikt im ich nie rozciąga. Zresztą jest to pozycja zalecana dla właściwego rozwoju stawów biodrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: nosidełko 01.07.08, 17:53 > A moje dzieci zasypiają (leżąc na plecach) w takiej pozycji (nogi odwiedzione n > a > boki, w pozycji żabki) więc nikt im ich nie rozciąga. Zresztą jest to pozycja > zalecana dla właściwego rozwoju stawów biodrowych. Tylko ze w pozycji zabki stopy sa zlaczone lub prawie zlaczone. Popatrz na ten obrazek: images.qxlricardo.com/ImgUsers/5/541/54112/5411248/541124872_2_Big.jpg Nie wiem jak mozna tak ulozyc 3-4 miesieczne dziecko. Starsze dziecko rozlozy nozki tak zeby jakby objac tulow matki jak na zdjeciu ktore ty pokazalas. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: nosidełko 01.07.08, 18:56 A, tobie chodzi o to nienaturalne wygięcie w kolanach - rzeczywiście dziwne. Ale widziałam zdjęcia DZIECI, nie lalek - wyglądały normalnie (ich nóżki). Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: nosidełko 01.07.08, 21:58 Maleńkie dziecko ma nózki schowane wewnątrz nosidła ergonomicznego właśnie w prawidłowej pozycji żabki. Ani nikt nie rozciaga nózek dziecka do szpagatu ani nózki nie zwisają smętnie w dół jak w wisiadełkach. Lalki na zdjęciach to specjalne lalki pokazowe, ale nadal to tylko lalki. Odpowiedz Link Zgłoś