Dodaj do ulubionych

tradzik niemowlecy

24.09.03, 13:43
Dziewczyny,
moze znow zostane zle zrozumiana wiec podkreslam -PYTAM. W ktoryms miejscu
na tym forum spotkalam sie z opinia, ze jesli na twarzy pojawia sie
wypryski, to znak, ze dzidzius ma uczulenie na jakis produkt z diety mamusi.
Ale przeciez nie zawsze. Istnieje bowiem takie zjawisko, jak tradzik
niemowlecy-syfki na buziuni spowodowane hormonami mamy, ktorych dzialaniem
dzidzius byl poddany jeszcze w lonie matki. Czy Wasze malenstwa maja takie
syfki? Bo moja Luisa-Marie dostala takie cholerstwo ale lekarz i wszyscy
wkolo mowia, ze to normalne i kazdy dzidzius musi przez to przejsc? Ale jak
powiedzialam o tym mojej mamie, to bardzo byla zdziwiona
Obserwuj wątek
    • donatta Re: tradzik niemowlecy 24.09.03, 14:03
      Małe dzieci - do kilku tygodni - mogą też mieć tzw. rumień noworodkowy.
      Objawia się to takimi jakby ropnymi krostkami, często dookoła skórka jest
      zaczerwieniona, które mają tendencje do "wędrowania" - pojawiają się w jednym
      miejscu, znikają po kilku godzinach, i pojawiają się w następnym.
      Pozdrawiam
      Donata
    • anna301 Re: tradzik niemowlecy 24.09.03, 15:29
      WITAM! Mój mały kiedy miał 3 tyg. miał trądzik niemowlęcy , lekarz przepisał mi
      maść ,którą robią w aptece na zamówienie (Hydrocortizon , wit e i coś tam
      jeszce , nie pamiętam dokładnie składu), maść ta jest bardzo dobra , ale
      jeszcze lepszy jest krem BALNEUM BABY KREM , JEST REWELACYJNY , KOSZTUJE OK. 15
      ZŁ. Mojemu synkowi bardzo pomógł. Po 3 dniach nie było śladu po trądziku. Radzę
      wypróbować. Pozdrawiam. Anna.
    • basia7575 Re: tradzik niemowlecy 08.10.03, 15:36
      ja musiałam odstawić mleko krowie, kaszka zniknęła, sery, jogurty jak
      najbardziej, mleko - nie! teraz ma 7 mies. i znów zaczynam pić mleczko
      • nena5 Re: tradzik niemowlecy 08.10.03, 18:26
        Droga Basiu,
        dokladnie, moja Luisunia ma na buzi taka kaszke. Myslisz, ze to od mleka
        krowiego, ktore pije. Czy przyczyna moze byc kazdy inny produkt, ktory
        spozywam? czy kaszka pojawia sie tylko po mleku? Jak myslisz Basiu?
        i dzieki za odpowiedz
        • jaaneczka Re: tradzik niemowlecy 09.10.03, 21:45
          Drogie emamy czy ten tradzik wystepuje tylko na buzce czy moze byc tez na
          brzuszku i pleckach, u mojej kasi tak jest. nóżki i raczki czyste. nic
          mlecznego nie jem wiec mysle ze skaze białkowa mozna wykluczyc. karmie
          piersia. myslałam o kosmetykach(nivea)ale to byłoby wysypane całe ciałko a ona
          ma czyste rece i nozki. te krosteczki robia sie czerwone jak mała sie
          denerwuje. co tomoze byc, pozdrawiam anka i 4 tyg kasia
          • luksja Re: tradzik niemowlecy 10.10.03, 08:32
            Droga mamo,

z naszą Oliwką było dokładnie tak samo, tylko miała chyba skończone dwa
            miesiace. NAgle wysypało ją na całej twarzy i z tego co pamiętam ciągnęło się
            przez około miesiąc. Do tej pory mamy to uwiecznione na zdjęciach. Pan doktor
            od razu uznał te krostki za trądzik niemowlęcy i jedyne co zalecił to często
            przemywac buźkę przegotowaną wodą i smarować jakimś delikatnym kremem. Krostki
            były tylko na twarzy. I minęło smile Ze skazą białkową czy też innego typu
            alergią jest zwykle inaczej. Krostki czy też czerwone plamy pokrywają
            brzuszek, nóżki, rączki i czasami pojawiają się na twarzy zwykle w okolicach
            uszu. Ale oczywiscie kazde dziecko to inny przypadek.

(miejmy nadzieję, że jeżeli teraz przejdą przez tradzik, to ominie je ta
            przyjemność w trakcie dojrzewania smile
            Pozdrawiamy ciepło

Luksja i 7 msc. Oliwka
            • nena5 Re: tradzik niemowlecy 10.10.03, 11:29
              Droga Janeczko,
              moja dzidzia ma dokladnie takie same objawy jak Twoja. Moja dodatkowo ma
              krosteczki za uszkami. I tez czerwienieja gdy sie denerwuje. Lekarz mowi, ze
              to tradzik i nie zaleca zadnych specyfikow jedynie jak Luksja napisala
              przemywanie ciepla woda. I ma samo zejsc. Wiec czekamy.

pozdrawiam
              • jaaneczka Re: tradzik niemowlecy 10.10.03, 18:40
                droga neno5 u kasi dzisiaj zauwazyłam to paskudztwo równiez na uszkach,
                koszmar. zadzwoniłam po połozna bo jestem przerazona. nasiliło sie równiez
                koło paszek. połozna kazała wyprac wszystkie ciuszki kasi w płatkach albo w
                szarym mydle, myc kasie w krochmalu i smarowac parafina; zasdnych hysteczek
                nawilzonych i in. kosmetyków pozdrawiam anka i kasia
    • luciam Re: tradzik niemowlecy 10.10.03, 20:23
      Moje dziecko miało wysypkę tylko a twarzy, taką kaszkę, czasami ropne krostki.
      Lekarze różnie to nazywali: zapalenie atopowe skóry, trądzik (przez moje
      hormony)wysypka dziecięca; jedno się sprawdziło, zniknęło przed ukończeniem
      trzeciego miesiąca. Przemywałam rumiankiem, ropne również spirytusem,
      smarowałam bepantenem.
    • natik1 Re: tradzik niemowlecy 10.10.03, 23:56
      Moja starsza coreczka dostala takich krosteczek w 3 tygodniu zycia i zniknely
      one w przeciagu miesiaca. Moja mlodsza ma miesiac i wlasnie ja wysypalo.
      Bylismy u lekarza, ktory potwierdzil, ze jest to tradzik niemowlecy. Pojawia
      sie on przewaznie tylko na skorze glowy: twarzy, uszkach. Natomiast jezeli
      krosteczki widac tez na piersiach moga to byc zwykle potowki. Uwazam, ze nie
      trzeba od razu doszukiwac sie alergii, skazy bialkowej ale tez nie
      bagatelizowac problemu. Na tradzik lekarz zalecil tylko przemywanie
      przegotowana woda. Zejdzie samo po paru tygodniach.
      • nena5 Re: tradzik niemowlecy 11.10.03, 10:29
        Aniu, napisz czy pomaga Kasi kuracja krochmalowo-parafinowa? Moja Luisunia
        ciagle ma to cholerstwo ale przemywam tylko woda. Lekarz nie kazal sie
        martwic. Musze mu zaufac. Zreszta przemawiaja do mnie doswiadczenia mam,
        ktorych malenstwa to przechodzily i w koncu wszystko poschodzilo. Dzieki za
        Wasze opinie.

pozdrawiam
        • jaaneczka Re: tradzik niemowlecy 11.10.03, 11:36
          jak na razie nie ma róznicy, ale to dopiero pierwszy dzien krochmalowo-
          parafinowy.dam znac ja cos sie pojawi.pozdrawiam anka i kasia
    • anaisia Re: tradzik niemowlecy 11.10.03, 16:24
      Dziewczyny, jeśli wyprysków jest sporo i podchodzą ropą, zbadajcie to w
      laboratorim. Mój Tymcio miał mnóstwo takich wyprysków i okazało sie że siedział
      w nich gronkowiec złocisty. Mały musiał brać antybiotyki juz w drugim tyg życia
      ale dopiero po nich pryszcze zniknęły i gronk. też.
      • kiranna Re: tradzik niemowlecy 11.10.03, 19:06
        anaisia napisała:

> Dziewczyny, jeśli wyprysków jest sporo i podchodzą ropą, zbadajcie to w
        > laboratorim. Mój Tymcio miał mnóstwo takich wyprysków i okazało sie że
        siedział
        >
        > w nich gronkowiec złocisty. Mały musiał brać antybiotyki juz w drugim tyg
        życia
        >
        > ale dopiero po nich pryszcze zniknęły i gronk. też.

Jak wyglada takie badanie?
        Moj synek dlugo mial tradzik, wygladalo to nieciekawie. Nasza lekarka rowniez
        nie pozwolila niczym oprocz wody przemywac buzi. Poprawa nastapila dopiero ok.6
        miesiaca, ale jeszcze od czasu do czasu pojawiaja sie pojedyncze czerwone
        wypryski na buzce.
        pozdrawiamsmile
        Anka z Bartusiem (8,5 mies.)
        • mlodamama Re: tradzik niemowlecy 12.10.03, 23:05
          Mój synek miał na poczatku tylko pryszcze na buzi. I to te wędrujące - tzn.
          czasem znikają, czasem wyrzuca mu całe stado. Teraz pojawiło sie jeszcze troche
          na nóżkach, czasami na rączkach. Czy to nadal można zaliczyć pod trądzik
          niemowlęcy? Jak się robi te kąpiel z krochmalem? Jak przemywa rumiankiem?
          • jaaneczka Re: tradzik niemowlecy 14.10.03, 22:21
            witam
            kapiemy naszą Kasię juz 4 dni w wodzie z krochmalem, buźkę przemywamy
            przegotowaną wodą. Smarujemy tylko pupę parafiną i na spacer jak wychodzimy to
            również parafinka na buźkę. Z brzuszka i plecków troszke zeszło a właściwie
            jest dużo dużo lepiej, natomiast buźka pozostała bez zmian- zaognia się jak
            Kasia się denerwuje. rozrabiam krochmal w przegotowanej wodzie tak żeby było
            cos w rodzaju płynnego kiślu i wlewamy to do wanienki. będziemy dalej
            próbowali pozdrawiam anka i Kasia
            • nena5 Re: tradzik niemowlecy 14.10.03, 22:36
              Aniu, zycze szybkiej poprawy. U mojej Luisuni-Marie zeszla kaszka zza uszka a
              na twarzy nadal sie utrzymuje. Ale ja przemywam tylko woda, i to na dodatek z
              kranu(ale tylko dlatego, ze jest tu wysmienita woda). I czekam.

Ale kiedys zejsc musi. Najwazniejsze, ze nasze dzieciaczki sa zdrowe.

Pozdrawiam mamusie i Kasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka