Dodaj do ulubionych

do kiedy oliwkować

08.10.03, 19:58
Mam pytanko; do kiedy oliwkować skórkę dzidzi? moja dzidzia ma 8,5 miesiąca i
zastanawiam się jak długo mam ją nacierać oliwką po kąpieli.
Ania
Obserwuj wątek
    • claire Re: do kiedy oliwkować 08.10.03, 20:59
      A ja wcale nie oliwkuję.Raz na jakiś czas kremuję Miśka kremem Bambino.Skórę ma
      ładną i gładką.
      Pozdrawiam
      claire.
    • pantera.72 Re: do kiedy oliwkować 08.10.03, 22:04
      Witaj!

Zależy jaką Twoje dziecko ma skóre. Jeżeli widzisz, że suchą, wymagającą
      natłuszczania to smaruj dalej. Jeżeli nie to nie ma potrzeby natłuszczania.
      Moj synek ma suchą skórę więc smarowałam go oliwka gdzies do 1,5 roku a teraz
      to od czasu do czasu jak widze ze potrzeba.

Pozdrawiam!
      Beata
      • dorota1974kr Re: do kiedy oliwkować 08.10.03, 22:52
        W ogole nie wydaje mi sie konieczne oliwkowanie, jesli dziecko ma ladna cere.
        Jedynie gdy cera jest zbyt sucha trzeba ja natluscic. Po co niepotrzebnie
        przyzwyczajac skore dziecka do kosmetykow, im duzej pobedzie naturalne tym
        lepiej
        • nicol-e Re: do kiedy oliwkować 09.10.03, 09:13
          ja takze tylko 1 raz od urodzenia nasmarowałam synka oliwka- ma 9 m-cy- czasem
          smaruje troszke łydki itp, ale minimalnie i baaardzo rzadko, buzke krmuję po
          kapieli bambinem. Zalezy, jaka macie wodę- czy twardą itp. W szkole rodzenia
          tłumaczono nam, że oliwkowanie to przezytek- oliwka zatyka podobno pory skóry,
          skóra gorzej odycha i wówczas kapanie traci sens, jesli tuz po całe dziecko
          wysmarujemy- chociaż teraz podobno johnson zatrzymuje wode na skórze, ale co
          do oddychania skóry, to nie wiem. natomiast jeśli ja po kapieli wysmaruje cale
          ciało oliwką, to czyje sie tłusta- a nie świeża, po kapieli, oddychajaca. to
          mnie przekonało i nie oliwkowałam dziecka,
          pozdrawiam- Aurelia
    • elmira_k Re: do kiedy oliwkować 09.10.03, 09:32
      Moja córcia ma 9 tyg. i nie oliwkujemy wcale. Uzywamy do kąpieli BALNEUM HERMAL
      PLUS i jest rewelacyjny!!!! Mozna go kupic w aptece. Skóra Zuzi jest bez
      zarzutu. Gorąco polecam, jest SUPER!!! Dermatolodzy odradzają oliwkę.
      Ewa mama Oli(12,06,1990) i Zuzy (10,08,03)
    • natik1 Re: do kiedy oliwkować 09.10.03, 11:28
      Ja moja coreczke oliwkowalam co druga, trzecia kapiel, do czerwca, wtedy miala
      17 miesiecy. W upaly dostala potowek i doszlam do wniosku, ze nie bede jej
      dodatkowo zatykac porow. Teraz zaczelam ja smarowac Lotionem Penathenu. Ma
      strasznie sucha skore po lecie, szczegolnie na nozkach. A dla coreczki jest to
      ulubiony punkt dnia, kiedy moze sama sie nasmarowac.
    • ilonad Re: do kiedy oliwkować 09.10.03, 13:56
      "Oliwkowanie to przeżytek",taką opinię usłyszałam od dwóch pediatrów i w
      szkole rodzenia.
      Wskazywali,że ciemieniucha występuje częściej u dziei,które mają oliwkowane
      główki,gdyż wtedy bakterie mają dużo pożywki,na której mogą się rozmnażać.
      Również codzienne kąpanie niemowlaków nie jest wskazane,bo wtedy się zmywa
      wszystkie bakterie,które obsiadają skórę i walczą z infekcjami skórnymi(to tak
      w wielkim uproszczeniu).
      W Polsce są szpitale(np.Wejcherowo-w Pomorskiem)gdzie noworodki dobę po
      porodzie nie są myte.A w Lęborku w pierwszej dobie oliwkują,bez mycia(i tylko
      raz).
      Starszy synek ma teraz 2 latka i jest kąpany cały czas w Oilatum,kąpiele ma co
      4 dni,nieraz co tydzień,jak mi się chce.Latem oczywiście prawie codziennie,ale
      częściej prysznic.
      Jest zdrowy i skórę ma ładną.
      Teraz mija miesiąc odkąd urodził nam się drugi synek.
      Jest kapany co tydzień i też w Oilatum.Oczywiście codziennie jest przecierany
      chusteczkami Pampers(szyjka,pod paszkami,buzia,główka,nóżki),wacikiem z wodą-
      oczka.
      Dodam jeszcze,że Oilatum jest tańsze od Balneum H.,a Oilatum Plus dla
      starszych dzieci,jest wydajniejsze i starcza na o wiele dłużej.
      Pozdrawiam wszystkie emamy,zarówne te oliwkujące,jak i nie oliwkujące
      -Ilona.
    • flo5 Re: do kiedy oliwkować 11.10.03, 18:27
      Nam bardziej od Oilatum podoba sie Linola.
    • kiranna Re: do kiedy oliwkować 11.10.03, 18:58
      Uzylam oliwki tylko raz, kiedy synek mial ok. miesiaca i dostal podraznienia,
      od tej pory nie uzywamy zadnych balsamow, oliwek, lotionow, itp. jedynie zima
      krem na buzie. Dziecko ma ladna, zdrowa skore, widocznie nie byly nam potrzebne
      tego typu kosmetyki. Ciemieniucha tez obeszla sie z nami laskawie smile
      pozdrawiamysmile
      Ania z Bartusiem *8,5 mies.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka