Dodaj do ulubionych

jogurt-od kiedy?

10.10.03, 12:22
Drogie Mamy od kiedy zaczelyscie podawac swoi dzieciom jogur naturalny? Moja
coreczka ma 9 mies. i nosze sie z zamiarem wprowadzenia. Zaznaczam, ze
karmie tylko piersia,innego mleka mala nie dostaje i boje sie troche o jej
reakcje.
Ada
Obserwuj wątek
    • goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: jogurt-od kiedy? 10.10.03, 23:31
      A czy karmisz Twoją córeczkę czymś jeszcze, czy tylko piersią? Bo ja nie
      zaczynałam od jogurtu (wcześniej była zupka) - ale jogurt podawałam tak jakoś
      koło 9-10 miesiąca (zaczynałam od jednej łyżeczki).
      Pozdrawiam smile
      • nicol-e Re: jogurt-od kiedy? 11.10.03, 08:40
        Zalecane jest, by wszelkie przetwory typu jogutr podawac po ukonczeniu 1 roku
        życia- tak ostatnio poleciła mi pediatra. jeśli dziecko jest wyłącznie na
        piersi, to nie wiadomo, czy nie bedzie miało uczulenia na białko mleka
        krowiego- więc na jogurty, masło, zabielana smietaną zupkę, cielęcinę itd.
        Wiadomo, że im wczesniej poda sie ewentualny alergen, tym szybciej moze dojśc
        do reakcji uczuleniowej- jeśli alergen trafi di organizmu póxniej, może wcale
        nie zareagowac/ organizm/. Najlepiej zapytaj pediatry.
        pozdrawiam- Aurelia
    • mamamamamama Re: jogurt-od kiedy? 12.10.03, 10:53
      Moze wyda Ci sie to dziwne , ale ja mojej 5 miesiecznej coreczce jogurty i
      serki homogenizowane zaczelam podawac od 4 miesiaca zycia , ale to tylko z tego
      wzgledu , ze przestala tolerowac mlekosad te mamine i te butelkowe.
      Na poczatku dawalam jej po kilka lyzeczek , a na dzien dzisiejszy potrafi
      wszamac 2 opakowania jogurtu pianka na dzien.
      • zuzia_i_werka Re: jogurt-od kiedy? 12.10.03, 11:20
        Moja corka ma 8 mies i pediatra-naprawdę mądry,starszy lekarz powiedział,że
        spokojnie mogędawać jogurty typu danonki,serki itp. I daję-i nic złego się nie
        dzieje a przynajmniej unikam walki o każdą łyżkę mleka modyfikowanegosmile Pozdr!
    • kiranna Re: jogurt-od kiedy? 12.10.03, 12:18
      W wielu krajach podaje sie jogurt dzieciom juz od 4-5 miesiaca, szczegolnie
      tam, gdzie jest on podstawa pozywienia.
      Nasz synek ma teraz 8,5 miesiaca i pierwszy raz dostal jogurt jakies 1,5 temu.
      Naturalny, z owocami przygotowanymi przeze mnie i Nestle Yoco, wszystkie mu
      smakuja. Zadnej alergii czy klopotow zoladkowych.

Zwroc uwage, aby jogurt byl jak najswiezszy, bardzo dobrej jakosci i dobrej
      firmy. Ewentualnie, jesli nie massz zaufania do kupnych rzeczy, mozesz zrobic
      jogurt sama, wcale nie jest to trudne smile

• patrycjas2 Re: jogurt-od kiedy? 13.10.03, 08:45
      Witaj.
      MOja córka ma 5,5 miesiaca. Lekarz powiedzial, aby podawac jogurt naturalny z
      Danona jak skonczy pól roku. Wymieszac go nalezy tylko z deserkiem owocowym,
      aby dziecko go zjadlo, gdyz sam jogurt naturalny nie jest zbytnio dobry.
      Pozdrawiam
      Patrycja, mama Oli (25.04.03)
    • fionna Re: jogurt-od kiedy? 13.10.03, 08:51
      Ja daje mlodemu te gotowe jogurty z owocami (a wlasciwie owoce z jogurtem)
      Gerbera i Hippa od 7 miesiac (tak zreszta jest napisane na sloiczku)
    • fundi Re: jogurt-od kiedy? 13.10.03, 10:48
      Dziekuje za odpowiedzi.Bylam ostatnio z mala u lekarza i przy okazji zapytalam
      o jogurt-lekarz zasugerowal zeby moze jeszcze miesiac poczekac-chyba sie do
      tego zastosujemy.
      pozdrawiam
      Ada
    • fundi Re: jogurt-od kiedy? 13.10.03, 10:51
      Mam pytanie jeszcze do kiranny-w jaki sposob robisz sama jogurt? Jesli moge to
      prose podaj przepis.
      pozdrowienia
      Ada
      • kiranna Re: jogurt-od kiedy? 14.10.03, 01:09
        fundi napisała:

> Mam pytanie jeszcze do kiranny-w jaki sposob robisz sama jogurt? Jesli moge
        to
        > prose podaj przepis.
        > pozdrowienia
        > Ada

prosze bardzo smile

Zagotowac 1l dobrego gatunkowo, najlepiej pelnotlustego mleka. Mozna (ale
        niekoniecznie) je wzbogacic 3 lyzkami mleka w proszku, wtedy trzeba dobrze
        wymieszac, zeby nie porobily sie kluchy.
        Odstawic do wystygniecia, mleko powinno byc dobrze cieple, ale nie gorace.
        Zalecana temperatura dla joguru to ok. 42st.C.
        Odlac pol szklanki, dodac 2-3 lyzki swiezego, wysokiej jakosci jogurtu, jako
        zaczyn.Wymieszac z pozostalym mlekiem.
        Przelozyc do szklanego lub kamionkowego naczynia z przykrywka.
        Wstawic do piekarnika na 4h, znow na 42st. Moj piekarnik ma funkcje jogurtu,
        wiec nie ma problemu z utrzymaniem dokladnej temperatury, ale mozna tez zawinac
        naczynie w koldre lub cieply koc i nie odwijac przez kilka godzin.
        Potem do lodowki i juz masz swietny domowy jogurtsmile

Przepis jest bardzo prosty, ale czasochlonny. Rezultat zalezy od jakosci mleka
        i jogurtu - zaczynu, im gestszy, tym lepszy.
        Jesli dalej bedzie Ci sie chcialo robic jogurt, to nie zapomnij odlozyc kilka
        lyzek jako zaczyn na nowa porcje.

pozdrawiam i smacznego smile
        • fundi Re: jogurt-od kiedy? 14.10.03, 10:10
          dzieki serdeczne, sprobuje moze sie uda.Oboje z mezem b. lubimy jogurty
          naturalne, bedzie wiec dobra motywacja zeby poswiecic troche czasusmile
          Pozdrawiam
          Ada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka