Dodaj do ulubionych

Przygotowywanie zupek

15.10.08, 17:28
Jasiek ma 4 miesiące i je tylko cyca, ale od 6-go m-ca mam zamiar mu dawać
zupki. Robicie jakieś zapasywarzywne na zimę? A ściślej mówiąc - mama nadawała
mi marchewki, buraczków ze swojego ogródka i kazała zetrzeć na tarce i
zamrozić, na zimę jak znalazł.Szczerze mówiąc nie wiem, tak robić, czy w ogóle
mrozić,a może w całości
warzywka? Jak zimą się przyrządza zupki ze "świeżych" warzyw? Będziecie dawać
jednoskładnikowe (ziemniaczek, marchew, buraczek) czy będziecie łączyć
składniki? No i na wodzie czy na rosołku? Przy okazji jaki blender polecacie?
Obserwuj wątek
    • joanna1982 Re: Przygotowywanie zupek 15.10.08, 23:55
      W sumie ja juz okres gotowania mam za sobą ale tez gotowałam bo córka słoiczków nie mogła ze wzgledu na ich skła (wiem cała masa tego ale ona mogła tylko 2 rodzaje bo w innych było zawsze cos co ją uczulało) a synek ni diabła jesc tego nie chciał.

Ja gotowałam różne - jednegodnia marchewka z ziemniaczkiem, drugiego np. mięsko z kurczaka, marchewka pietruszka i ryz. Starałam sie urozmaicać.
      a co do mrożenia to mozesz sobie zetrzec i zamrozic albo pokroic w kawałki - takie żebys miała na raz do zupki - potem otwierzasz zamrazalnik i wyciągasz kawałek marchewki, pietruszki, buraczka do tego dorzucasz mięsko i wrzucasz na wrzątek.
      Jak robisz zupke z mięskiem to na wodzie wystarczy a jak z samych warzywek to mozezs na rosołku albo na wodzie ale możesz dodac odrobinke masełka albo kapeczkę oleju.
      A co do blendera, ja miałam taki zwykły robot kuchenny (taki mikser w zymiennymi koncówkami do ciasta)i on maił końcówkę taką właśnie do miksowania i tego używałam, bo się sprawdzało.

Życze miłego gotowania....i pamiętaj, że przy tak małej ilości jedzonka woda się szybko wygotowuje wink Aha,,, możesz tez wszystko przyrzadzic na parze i zmiksowac smile

Pozdrawiam
      Asia, mama 4letniej Natalki i 3letniego Piotrusia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka