Dodaj do ulubionych

pije tylko mleko-co robić?

22.10.03, 22:56
Moja córcia ma 9 miesięcy i ciągle kocha mleko ponad wszystko (plus soki0.
Nie chce zupek ani deserków; jeśli je, to w śladowych ilościach. Martwię
się, bo ma skłonności do anemii. Jak rozszerzyć jej dietę, czy są jakieś
tajemne sposoby? Dodam, że daję jej głównie gotowe (słoiczkowe) jedzenie,
ale podanie parę razy domowej zupki nic nie zmieniło.
Będę wdzięcza za rady. Serdecznie pozdrawiam,
Aśka
Obserwuj wątek
    • andzia001 Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 13:24
      Asiu, a próbowałaś kaszek o różnych smakach? U mojego brzdąca to pomogło, choć
      ma dopiero pół roku. Zaczęłam od kaszek zamiast mleka (oczywiście półpłynne z
      butli). Jabłkowa, malinowa, bananowa, brzoskwiniowa.... po tygodniu spróbowałam
      deserki o podobnych smakach. Zaskoczyło! A tydzień później coraz chętniej jadł
      zupki warzywne by w końcu zasmakować mięsno warzywnych. Teraz to właśnie z
      mięskiem najbardziej mu smakują. Jak na faceta przystało.
      Pozdrawiam
      Anka
    • amor5 Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 15:22
      Maleństwo które ma 9 miesięcy może już spokojnie jeść Danonki (takie maleńkie,
      dla dzieci) - jest to smaczne i zdrowe, a jeśli jej zasmakuje to spróbuj co
      drugą łyżeczkę dawać jakiś deserek i tak na zmianę - troszkę oszustwa czasem
      pomaga smile
    • mami7 Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 15:27
      A może jakieś chrupki kukurydzien, albo wafle ryżowe (oczywiście bez żadnych dodatków)? Tylko trzeba uważać jak sobie maluch daje radę z gryzieniem, albo raczej rozmiękczaniem tego jedzonka. Z chrupkami raczej nie ma problemów, gorzej z waflami.
      Pozdrawiam
    • agusiacz1 Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 16:38
      Jestem w podobnej sytuacji co Ty, moja córeczka ma 8,5 m-ca i też piłaby tylko
      mleko i soki. Zupki,kaszki,deserki to dla niej świństwo. Szczerze mówiąc to
      martwi mnie to bo nie mogę jej rozszerzać menu a poza tym boję się że w związku
      z tym dostaje za mało składników odżywczych i witamin. Nadszedł teraz najgorszy
      okres na infekcje łatwo się przeziębić a mały szkrab nie chce się dobrze
      odżywiać. Nie wiem co robić.
      pozdrowienia
      Aga
      • mami7 Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 20:35
        A czy dzidzia w tym wieku nie jada już jajek? To dopiero bogactwo! Po za tym ja również polecam danonki. Zaczynaj podawać po pół łyżeczki i zwiększaj stopniowo, będziesz mogła sprawdzić czy dziecko się nie uczula i przyzwaczaić ją powoli do nowego smaku.
        A nie możesz jej zagęszczać tego mleka jakąś kaszką, albo kleikiem? Wiem, że wiele mam tak robi. Zresztą są chyba nawet takie gotowe mleka modyfikowane.
        Moje dziecko też uwielbia soki, zresztą nić po za nimi nie pije innego. Ja zaczęłam mu je dość mocno rozcieńczać wodą.
        Pozdrawiam
        • rosie Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 20:54
          Dobrze znany mi problem, z jedna roznica moja mala ma dopiero skonczone 6
          miesiecy. Wiec jej nie "popychalam" tylko staralam sie "zprzyjaznic " z
          jedzonkiem. I tak jadl jej ulubiony mis i piesek i mama i tatus ale nie
          dzidzia. Niestety nie zawiele sie to zdalo, mala pije i pije coraz czesciej a
          ja sie boje o przyszlosc bo przeciez nie moge jej karmic co godzine!? Napewno
          potrzebuje czegos wiecej .... pare razy udalo mi sie ja oszukac i dalam
          najpierw samego mleczka na lyzeczce a pozniej jedzonka wymieszanego z
          mleczkiem. Poszlo!!! Tylko ze sciaganiem tez juz nie najlatwiej w tym okresie.
          Co zauwazylam to ,ze jest niezmiernie zainteresowana jak my jemy wiec w
          towarzystwie moze bedzie jadla?? Trzeba probowac , nie mamy wyjscia R
          • magiszon Re: pije tylko mleko-co robić? 23.10.03, 21:03
            Ja niestety mam ten sam problem, Antek bardzo niechętnie je cokolwiek innego
            niż moje mleczko, a ja od 3 lis. wracam do pracy... mam stres czy to moje
            ściągane mleczko mu wystarczy, czasami skusi sie na jakiś deserek typu owocek
            ze słoiczka, ale zupki i dania z mięskiem są błe i koniec. Trzeba zacisnąć zęby
            i próbować, a na dokładkę ma alergię na białko mleka krowiego, musze czekać aż
            przejdzie, podobno do roku może minąć, ale to jeszcze prawie pół roku.
            Pozdrawiam Was i życzę wytrwałości
            Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka