sylwusia87.0 12.11.08, 18:41 mam problem,a raczej pytanie.. Moja 5-miesięczna córeczka nie ma jeszcze dokładnie wyregulowanych godzin spania i picia oraz kąpieli.Próbowałam ją jakoś "przenieść" godzinowo,ale nic to nie daje.Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Odpowiedź.. 12.11.08, 19:00 Pora kąpieli to chyba od Ciebie zależy? Dziecko rośnie, zmienia się jego zapotrzebowanie na jedzenie, sen i różne inne rzeczy, warto dopilnować, aby pora kąpieli kłądzenia do snu była stała - to zapewnia ustalenie jakichś granic, potzrebnych dziecku. Ustal porę kapieli na konkretna godzinę i trzymaj się jej konsekwentnie, reszta powinna się ułożyć. Chociaż też niekoniecznie - mój syn zaczął wygłupy wieczorno-nocne właśnie w okolicach półrocza, mimo ustalonych pór różnych Odpowiedz Link Zgłoś
gabi20081006 Re: Pytanie.. 12.11.08, 19:05 -witam.mój synek tez ma 5 miesiecy i od poczatku starałam sie kapac go o jednej porze potem jedzenie i spanie ale nie zawsze udaje mi sie dotrzymac tych godzin wszystko zalezy od tego jak spi w nocy i o której sie bódzi rano.mysle ze od razu nie ustalisz córeczce regularnych godzin ale powinnas zaczac moze od wprowadzenia kapieli o "jednej"godzinie np.koło 7 wiadome ze czasem moze sie zdazyc 15 min wczesniej czy 30 min pózniej ale mysle ze pomału ja przyzwyczaisz - gabi# Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: Pytanie.. 12.11.08, 19:22 No ja nauczylam ja od poczatku ze karmie ja ok 19-20,ale nie raz gdy kaszle jej nie kapie no i wlasnie pytanie moje jest takie czy przez to,ze jednego dnia jej nie wykapie nie rozreguluje jej znow wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Pytanie.. 13.11.08, 08:59 a dlaczego nie kapiesz gdy kaszle?czy ty gdy jesteś chora przestajesz się myć? dziecko które ma katar lub kaszle moze być kąpane może też chodzić an spacery. karmień w ciągu dnai nie uregulujesz w 100 procentach to raczej niewykonalne.jednak spacer i kapiel wieczorna powinna byc o podobnej porze. kąpiel powinna być codziennym rytaułem taką ostatnią zabawą potem jedzenie chwila przytulania w celu wyciszenia i łóżeczko Odpowiedz Link Zgłoś
puellapulchra Re: Pytanie.. 12.11.08, 20:46 Pór jedzenia, spania nie wyregulujesz, kąpiel już prędzej. Ale zdarza się, że 5 minut przed porą kąpieli dziecko zasypia I co wtedy? Moja tak często robi (chociaż ja żadnych schematów T. Hogg nie stosuję) i jak zaśnie przed kąpielą, to śpi niekąpana Odpowiedz Link Zgłoś