mabena1 14.11.08, 10:57 cześć, jak dlugo stosowalyscie (i czy wogóle stosowałyście) tzw. szerokie pieluchowanie na dobre bioderka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:02 na własną rękę się niczego na bioderka nie stosuje! nawet szerokiego pieluchowania. Ja akurat pieluchowałam od 8 dnia życia, bo wtedy właśnie trafiliśmy do ortopedy z poważną dysplazją. Ale nasze pieluchowanie to były dwie pieluchy flanelowe (jedna wykrochmalona) składane na szerokość 22 cm (odpowiednik poduszki Frejki) wiązane troczkami na biodrach. Jeżeli nie masz zalecenia ze szpitala (zapis w książeczce zdrowia dziecka) albo od ortopedy (standardowo kontrola w 6 tż chyba że masz inny zapis w książeczce zdrowia - ja miałam wizyta u ortopedy w 2 tż) to nie rób niczego na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulusi Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:42 my pieluchowaliśmy przez 6 tygodni po usg bo tak zalecil lekarz.Po 6 tyg.następne usg i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
2kati Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:45 nie pieluchowałam i jest wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
schaapje Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:52 pierwsze dziecko - zalecenie lekarza, na pieluche jednorazowa kladlismy flanelowa. czasu nie pamietam, ale na pewno od jednej kontroli do drugiej. i tylko na noc drugie dziecko - 'szerokie pieluchowanie' okreslil, jako zakladanie pampersa (i nic wiecej!) + ukladanie na brzuszku (co nie jest trudne, bo moje dziecko spi tylko na brzuchu) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:53 Witaj.Mi w szpitalu nie powiedziano o pieluchowaniu,wiec tego nie robilam.Poszlam na wizyte do poradni i okazalo sie,ze przez to moja mala ma zwichniecie oby stawow biodrowych.grozilo jej zalozenie szyn,ale lekarz kazal sprobowac z pielucszkowaniem.Pieluszkowalam szeroko dwiema pieluchami,ale nie tetrowymi,tylko taki grubymi tetrami i juz jest ok.Pieluszkowalam 6 tygodni.. Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:59 no wybacz sylwusia, ale jak powiesz mi, że zwichnięcie obu stawów biodrowych wyleczyłaś pieluszkowaniem przez 6 tygodni to nie uwierzę. U nas była dysplazja IIa i IIc i pieluchowałam szeroko na sztywno przez 6 miesięcy. Kontrole mieliśmy co miesiąc - 6 tygodni. Zwichnięcia pieluchowaniem się nie wyleczy. A zwichnięcie stawów biodrowych na pewno nie zrobi się od "niepieluchowania" jest to wada wrodzona. A lekarza pediatrę, który nie zauważył tego w szpitalu po porodzie i nie zapisał w książeczce zdrowia to bym pozwała do sądu bez chwili namysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia-mamusia Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 11:54 ja nie stosowałam pieluchowania.jak byłam na wizycie u ortopedy w 1 mż to było wszystko ok.lekarz powiedział że mogę pieluchować,ale ja tego nie robiłam.ja poprostu w trakcie noszenia na rączkach robiłam synkowi tzw.noszenie na żabkę to znaczy szeroko nóżki i wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenciaf Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 12:03 Musisz się udać najpierw do ortopedy i tam po USG lekarz stwierdzi czy dziecko musi nosić pieluszkę czy nie. Ja pieluszkowałam mojego synka przez 5 tygodni czyli od wizyty do wizyty u ortopedy, potem było wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 12:14 na własną rękę nie powinno się nic robić. My byliśmy na usg bioderek w 4 tygodniu i ortopeda zalecił prawidłowe pieluszkowanie - czyli tylko pampers, prawidłowe noszenie - czyli nogi na "żabę" i układanie na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 12:53 Poczytałam sobie wypowiedzi różnych osób na temat szerokiego pieluchowania, m.in. Pana Zawitkowskiego i nie pieluchowałam szeroko w ogóle. Córkę - 3 latka męczyłam do usg bioderek, ale jak się okazało, że jest ok to przestałam. A synka - 3 miesiące- w ogóle. Na usg bylo ok, więc olałam. Nie ma uzasadnienia szerokiego pieluchowania, to już przestarzała koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 13:39 mała 8 tygodni była tylko w pieluszkach tetrowych bioderka idealne choć nie ma gwarancji ,że od tego.do dziś trzyma nóżki bardzo szeroko Odpowiedz Link Zgłoś
dota.1 Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 13:57 ja bez konsultacji z lekarzem też bym nie dawała dodatkowej pieluchy.Za to kładzenie na brzuszku jak najczęściej poleci Ci każdy pediatra i ortopeda.Do tego nie trzeba konsultacji.A to pozycja dobra nie tylko dla bioderek. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka000 Re: szerokie pieluchowanie 14.11.08, 14:04 Miałam zalecenie ze szpitala aby zakładać dodatkową pieluchę, nie robiłam tego.Usg wyszło w miarę dobre, 1a i 2a.Ortopeda zalecił noszenie na żabkę i kładzenie na brzuszku, bo okazało się że również źle trzymałam dziecko do karmienia. Kolejne usg za 3 tyg-mam nadzieje że będzie wszystko ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś