magnolia22 21.11.08, 17:19 DZiewczyny, widziałam w archiwum że sporo z Was stosowało Sab Simplex - jak kosultowałyście to z pediatrami? Czy oni to znają, czy maszerowałyście do pediatry z ulotkami?? Przecież tego nie ma w aptekach w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naszaheidi Re: sposób konsultacji SAB Simplex 21.11.08, 17:32 chyba nikt nie maszerowal,srodek nie jest u nas dostepny jak zauwazylas.Polski odpowiednik z miejsza dawka simeticonu to bobotic- tez dobry Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulkaa21 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 21.11.08, 17:33 ja niczego nie konsultowałam, przeciez decyzja nalezy do Ciebie, to Ty decydujesz co podac a co nie swojemu dziecku. z naszego przypadku tylko te kropelki pomogly na kolki i bole brzuszka, sprowadzalismy z Niemiec przez krewnych, ciocia szla tam po recepte do lekarza i przesylala nam po 2opakowania, jak pediatrze powiedzialam ze podaje te krople bo inne nie pomagaly powiedziala ze Ona sama dawale je swojej corce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 21.11.08, 17:39 a jakie dawki??? my juz nie wyrabimy, esputicon nic nie daje.... Odpowiedz Link Zgłoś
aga25101 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 29.11.08, 14:15 ja podawalam 13 kropli do kazdej butelki jezeki dziecko je czesciej niz co 3 godziny to co druga butelka Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 28.11.08, 22:04 A po co ciocia szła po receptę? Przecież to preparat OTC wydawany bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
aga25101 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 29.11.08, 14:13 maz przywozil mi z niemiec kupowal w aptece bez recepty niecale 8 euro placil i recepta nie byla potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 29.11.08, 10:09 tak, Sab Simplex polecil nam pediatra w Niemczech. Z polskich lekow nie dzialal zaden. Sab Simplex podaje sie nastepujaco (wg zalecen pediatry): -jesli karmisz piersia, to 15 kropli podajesz lyzeczka tuz przed karmieniem -jesli karmisz butelka, to 15 kropli dodajesz bezposrednio do butelki i dokladnie mieszasz (lub dajesz lyzeczka tuz przed posilkiem). Jezeli karmienia wypadaja czesciej niz co 2 godziny, to Sab Simplex podaje sie co drugie karmienie. Wazne jest, aby dawac regularnie i stalej dawce 15 kropli. Po powrocie do Polski, powiedzialam pediatrze o tym leku (mialam go ze soba na wizycie). Nie widzial w tym niczego zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.chonly Re: co do recepty 29.11.08, 16:07 Zgadza sie, SS mozna kupic i bez recepty, ale tu (w DE) jest o tyle fajnie, ze jak ma sie recepte to ubezpieczalnia za to placi, a jak sie nie ma, to oczywiscie sam pacjent ponosi koszty. SS mozna podac od pierwsych dni tak jak napisala kolezanka powyzej. Najwazniejsza w podawaniu tego leku jest regularnosc. Ja robilam tak, ze jak widzialam poprawe to po ok 2 tygodniach zaczelam podawac coraz mniej kropelek, az po ok kolejnych dwoch zaprzestalam ich podawania. Kolki zniknely i juz nie wrocily. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot_666 Re: sposób konsultacji SAB Simplex 29.11.08, 17:23 Mieszkam w Czechach SAP przepisala nam lekarka przy pierwszej domowej wizycie, mlody mial tydzien i jeszcze nie mial kolek ale powiedziala ze pewnie mi sie przyda. Podawalam codziennie wieczorem przed karmieniem 15 kropli prosto do buzi, problemy z kolka mielismy tylko wieczorami. Po podawaniu 2 tyg ustapily calkowicie Odpowiedz Link Zgłoś